Domeneparkering

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Domeneparkering betyr at et domenenavn er reservert, uten at det er satt opp egne internettsider i tilknytning til dette.

Den som registrerer og parkerer domenenavnet vil dermed få den juridiske eiendomsretten til domenenavnet, slik at ingen andre kan registrere dette. Hensikten med domeneparkering er å sikre framtidig bruk av domenenavnet.

Å sikre seg rettigheter til et domenenavn, kan være aktuelt for utenlandske bedrifter som på et senere tidspunkt ønsker å markedsføre sine tjenester/ varer i Norge, og virksomheter som er i en etableringsfase og som ikke har utarbeidet egne internettsider.

Når en virksomhet ønsker å ta et parkert domenenavn i bruk, er det en enkel prosess å aktivisere domenet med egne internettsider og e-post.

Dersom en gjør oppslag på et domenenavn som er parkert, vil en ofte få opp en internettside hvor det informeres om at det aktuelle domenenavnet er parkert, og hvilken registrar som er benyttet.

Et domenenavn kan være parkert, så lenge som den årlige vedlikeholdsavgiften for å opprettholde domenenavnet blir betalt. I Norge blir den årlige vedlikeholdsavgiften betalt til Norid via en registrar.

Betalt domeneparkering[rediger | rediger kilde]

Som et alternativ til domeneparkering, tilbyr enkelte internettleverandører betalt domeneparkering. Betalt domeneparkering, vil si at det knyttes betalte annonser til domenenavnet i den perioden dette ikke er i aktivt bruk. Inntektene på betalt domeneparkering vil være avhengig av antall treff på domenenavnet, og hvor mange av treffene som gir uttelling i form av klikk på annonsene.

For å få annonser i tilknytning til et domenenavn som er parkert, vil det være nødvendig å endre navnetjenerene, DNS, til en internettleverandør som tilbyr denne annonsetjenesten.

Rettighetene til domenenavnet vil fortsatt være hos den som har reservert domenenavnet.