Doc. Martens

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Doc Martens»)
Doc. Martens
Org.formOffentlig aksjeselskap
BransjeMote
Etablert1960
Eier(e)Permira
MorselskapPermira
HovedkontorWollaston (Storbritannia)
Produkt(er)sko
Grunnlegger(e)Klaus Märtens
Nettstedwww.drmartens.com (en)

Doc. Martens eller Dr. Martens er et britisk sko- og klesmerke, spesielt kjent for sine lærstøvler. Støvlene ble opprinnelig utformet av tyskeren Klaus Märtens, en lege i Wermacht under andre verdenskrig, og ble populære blant mennesker som hadde behov for en mer behagelig såle enn vanlig.

I 1959 ble selskapets rettigheter til salg i Storbritannia kjøpt av den britiske skoprodusenten R. Griggs Group Ltdm, som blant annet la til skoenes karakteristiske gule sømmer. Hælen ble endret noe, og i denne versjonen ble støvlene populære blant annet blant arbeidsfolk som postbærere, politibetjenter og fabrikkarbeidere.

Fra 1970-tallet ble Dr. Martens-støvler mote blant musikere, skinheads, pønkere, og diverse andre ungdomsgrupper.[1] Tilsvarende ble de fra 1990-tallet populære i grungemiljøer. Stadig nye farger og varianter ble lagt til i sortimentet.

Da selskapet fikk økonomiske problemer på 2000-tallet ble produksjonen flyttet fra England til Thailand. I dag produseres imidlertid en mer eksklusiv andel av støvlene (Vintage, produsert etter de opprinnelige arbeidstegningene) på den gamle fabrikken i Cobbs Lane, Wollaston.[2] I 2012 ble selskapet anslått til å være det åttende raskest voksende britiske selskapet.[3]

Historie[rediger | rediger kilde]

Klaus Märtens var en lege i den tyske hæren under andre verdenskrig. Mens han var på permisjon i 1945, skadet han sin ankel da han var på ski i de bayerske Alpene. Han fant ut at hans standard militær støvler var for ubehagelig på sin skadde fot.

Da krigen tok slutt returnerte Klaus Märtens til sin hjemby i Tyskland, hvor han fant lær fra en skomakerbutikk.  Med dette læret gjenoppbygget han designet og forbedret støvlene med luftpustende såler.[4]

I starten hadde ikke Märtens mye suksess i å selge sine nye støvler, inntil han møtte en gammel universitetsvenn i München i 1947. Denne mannen var Herbert Fünch fra Luxemburg.

Fünck var fasinert av det nye designet, og de to gikk sammen inn i virksomheten. Med bruk av kassert gummi fra det tyske luftforsvaret og komfortable såler ble dette en stor suksess hos kvinner over 40 år, med 80 % av salget det første tiåret.[5]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]