Doc. Martens

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Klassiske Dr. Martens-støvler i svart lær og lett gjenkjennelige gule sting.

Doc. Martens eller Dr. Martens er et britisk sko- og klesmerke, spesielt kjent for sine lærstøvler. Støvlene ble opprinnelig utformet av tyskeren Klaus Märtens, en lege i Wermacht under andre verdenskrig, og ble populære blant mennesker som hadde behov for en mer behagelig såle enn vanlig.

I 1959 ble selskapets rettigheter til salg i Storbritannia kjøpt av den britiske skoprodusenten R. Griggs Group Ltdm, som blant annet la til skoenes karakteristiske gule sømmer. Hælen ble endret noe, og i denne versjonen ble støvlene populære blant annet blant arbeidsfolk som postbærere, politibetjenter og fabrikkarbeidere.

Fra 1970-tallet ble Dr. Martens-støvler mote blant musikere, skinheads, pønkere, og diverse andre ungdomsgrupper [1]. Tilsvarende ble de fra 1990-tallet populære i grungemiljøer. Stadig nye farger og varianter ble lagt til i sortimentet.

Da selskapet fikk økonomiske problemer på 2000-tallet ble produksjonen flyttet fra England til Thailand. I dag produseres imidlertid en mer eksklusiv andel av støvlene ("Vintage", produsert etter de opprinnelige arbeidstegningene) på den gamle fabrikken i Cobbs Lane, Wollaston[2]. I 2012 ble selskapet anslått til å være det åttende raskest voksende britiske selskapet.[3].

Historie[rediger | rediger kilde]

Klaus Märtens var en lege i den tyske hæren under andre verdenskrig. Mens han var på permisjon i 1945, skadet han sin ankel da han var på ski i de bayerske Alpene. Han fant ut at hans standard militær støvler var for ubehagelig på sin skadde fot.

Da krigen tok slutt returnerte Klaus Märtens til sin hjemby i Tyskland, hvor han fant lær fra en skomakerbutikk.  Med dette læret gjenoppbygget han designet og forbedret støvlene med luftpustende såler.[4]

I starten hadde ikke Märtens mye suksess i å selge sine nye støvler, inntil han møtte en gammel universitetsvenn i München i 1947. Denne mannen var Herbert Fünch fra Luxemburg.

Fünck var fasinert av det nye designet, og de to gikk sammen inn i virksomheten. Med bruk av kassert gummi fra det tyske luftforsvaret og komfortable såler ble dette en stor suksess hos kvinner over 40 år, med 80 % av salget det første tiåret.[5]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]