DocBook

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
DocBook
Filnavnsuffiks:.xml, .dbk
MIME-type:application/xml or application/docbook+xml
Utviklet av:OASIS
Formattype:markup language
Utvidet fra:SGML, XML
Standard(er):4.5 (June 2006),
5.0cr1 (Candidate Release, December, 2006)

DocBook er et oppmerkingsspråk skrevet i XML eller SGML som er designet for å skrive tekst i form av bøker eller artikler. Det er spesielt egnet for dokumentasjon og bøker, og er et av de mest brukte filformatene for dokumentasjon til programvare og annen litteratur. Formatet vedlikeholdes og utvikles av DocBook Technical Committee

DocBook fokuserer på struktur og innhold, og inneholder i liten grad elementer som lar forfatteren styre utseendet. I likhet med for eksempel Texinfo skilles innhold og utseende, noe som gjør det enkelt å konvertere teksten til en lang rekke formater: HTML, Postscript, PDF, troff, Rich Data Format og de fleste formater som tekst kan gjengis som.

Det ble tidligere stort sett brukt av prosjekter innen fri programvare/open source, men blir i stadig større grad også tatt i bruk i kommersiell øyemed.

Et DocBook-dokument kan variere i størrelse fra en liten artikkel eller notis til en bok, et sett med bøker eller teoretisk sett et helt bibliotek. Den hierarkiske strukturen deler inn teksten i avsnitt, seksjoner, kapitler, bøker og sett med bøker og inneholder ingen definerte grenser for størrelsen av innholdet. Dette er et eksempel på en minimalistisk bok:

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<!DOCTYPE book PUBLIC "-//OASIS//DTD DocBook XML V4//EN"
 "http://docbook.org/xml/4.3/docbookx.dtd">

<book lang="no">
 <bookinfo>
  <title>Den ultimate roman</title>
  <author>
   <firstname>Ola</firstname>
   <surname>Dunk</surname>
   <email>ola@example.org</email>
  </author>
  <copyright>
   <year>2005</year>
   <holder>Ola Dunk</holder>
  </copyright>
 </bookinfo>

 <chapter>
  <title>Navn på første kapittel</title>

  <para>Det var en mørk og stormfull aften.
  Noe som <emphasis>ikke</emphasis> passer sammen med 
  pølsefest.</para>

 </chapter>
</book>

Som vist i eksempelet ovenfor indikerer elementene kun hvilken type informasjon som er i teksten, ikke hvordan den skal se ut. Design og oppsett av utseendet foregår i neste steg i prosessen mot det endelige formatet, ved hjelp av stilsett som kan modifiseres i henhold til mediet eller filformatet som teksten skal konverteres til. Det kan for eksempel være ønskelig med sideskift i en PDF-fil, for HTML er det ofte ønskelig med alt i en enkelt fil, eller teksten kan splittes opp i mange små filer.

Prosessen for å konvertere en fil fra DocBook til et annet format foregår grovt sett i disse stegene:

 1. Redigering av teksten i en vanlig teksteditor eller tekstbehandler, som for eksempel Vim, Emacs, Notepad eller MS Word. Kildekoden lagres som ren tekst.
 2. Generering av målformatet (PDF, HTML, Postscript eller annet) ved hjelp av et konverteringsprogram som for eksempel xsltproc og stilsett som definerer utseendet og innhold i de nye filene.

En fordel med dette er at forfatteren slipper å henge seg opp i detaljer med utseendet, men kan overlate denne jobben til programmer som er spesielt beregnet for typografi.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]