Diskusjon:Wergeland

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Visning av ektefelle[rediger kilde]

Dette er en diskusjon som begynte på brukersiden til Erik den yngre. Jeg (=Roufu) tar meg friheten å kopiere hva jeg skrev der - med en mindre redigering for å få sammenheng:

Jeg ser at du (=Erik den yngre) har forandret litt på mitt slektstre til familien Wergeland. Det er meget bevisst fra min side at jeg skriver ektefeller på egen linje. Er det bare en ektefelle, har dette ingen betydning, men er det flere ekteskap med barn, er det ønskelig å kunne skille koner og barnkuller fra hverandre på en enkel måte. Et eksempel på dette er den svenske "Skådespelarsläkten Ekman". Jeg har derfor redigert videre i slektstreet til Nicolai og Alette Wergeland og gitt Alette en egen linje slik det opprinnelig var.Roufu (diskusjon) 10. jun 2013 kl. 13:38 (CEST)
Formatering av slektstre er en pågående diskusjon, slektstrær blir ofte tvetydige. Konvensjonen så langt har vært skrive hvert barn av en person med ett kulepunkt og innrykk. Dersom ektefellen til denne står med eget kulepunkt med samme innrykk gir det inntrykk av at vedkommende er søsken og ikke ektefelle. Jeg foreslår at Wergeland slektstreet formateres etter samme konvensjon (min redigering) inntil vi enes om en eventuell ny standard. Mvh --Erik den yngre (diskusjon) 10. jun 2013 kl. 14:45 (CEST)
Jeg hadde gjerne brukt en annen kulepunkt enn den vanlige for ektefeller, men vet ikke om dette er mulig. Slik teksten er skrevet nå - ikke slik den opprinnelig var - må en lese forbi navnet og årstallene for å oppdage at Alette står i tabellen fordi hun var gift med Nicolai på linjen ovenfor, ikke fordi hun skulle ha vært søster til ham. Jeg synes ikke dette stiller spesielt høye krav til leseren.
Det kan godt være at dette ikke er standard i norsk Wikipedia. Jeg har imidlertid ikke fått kommentarer når jeg har laget svenske slektrtrær på denne måten. Der ser denne konvensjonen i enkelte tilfeller ut til å være nødvendig (se "Skådespelarsläkten Ekman"). Kanskje er der ingen norske familier med notable halvsøsken?
Viktigere enn dette er de tre "rødlistede" personene Wergeland. Agnes Mathilde Wergeland finnes i engelsk Wikipedia og også i NBL. De to andre, Ingeborg Skjåk Bræk og Sjur Wergeland, var med fra før jeg begynte å redigere siden. Jeg vet ingenting om dem. Roufu (diskusjon) 10. jun 2013 kl. 18:15 (CEST)
Jeg mener som sagt at dette skaper en uklarhet, disse slektstrærne blir fort uoversiktlig og når formateringen ikke sier klart hvordan slektsrelasjonen gjør det ikke saken bedre. Vil jeg klart anbefale at du endrer dette og ikke setter svigerbarn opp på linje med egne barn. For et omfattende slektstre se Astrup, der ser du også diskusjon av hvordan slik sider kan settes opp. Når det gjelder relevans er jeg usikker på Ingeborg Skjåk Bræk, hun var fredsaktivist, men det er få omtaler i avisarkivene. mvh --Erik den yngre (diskusjon) 10. jun 2013 kl. 19:11 (CEST)
Jeg er helt enig med Erik den yngre. Fremstillingen er uklar naar ektefellen har samme format. Jeg tror derfor det er best aa la ekteparet staa paa samme linje. --80.203.57.95 1. jul 2013 kl. 20:34 (CEST)

Jeg er i sterk tvil om både Ingeborg Sjåk Bræk og Sjur Wergeland er relevante for Wikipedia, men har hittil ikke villet stryke dem. Derimot er det viktig for meg å gi svigerbarn en egen linje i slektstrærne. Jeg har eksempel fra moderne tid der svigerdatteren er viktigere enn sønnen, og vi har disse tilfellene med flere ekteskap. Her er et forslag som en kan arbeide videre på, med Wergeland som eksempel:

  • Halvard Lassesen
    • Lars Johan Wergeland
    • Nicolai Wergeland
    • + Alette Wergeland f. Thaulow, gift med Nicolai Wergeland
      • Henrik Wergeland og hans søsken
    • Ingeborg Birgitte Storm
      • Ingeborgs sønn etc.

Hvilket tegn skal en bruke for å skille Alette fra Nicolai og hans søsken? Bare ekstra mellomslag virker ikke, dessverre (3 blanke foran Alette forsvinner i visningen):

  • Halvard
    • Nicolai
    • Alette
      • Henrik

Når det gjelder Astrup-familien ville jeg selv ha gått hardere til verks og strøket nesten alle som ikke har egne artikler og også fjernet informasjon som også står i biografiene. Jeg har gjort et slikt minimalt tre for slekten Aubert. Men det er en annen sak. Roufu (diskusjon) 10. jun 2013 kl. 22:11 (CEST)

Jeg vil klart oppfordre deg til å følge konvensjonen for å minimere uklarhetene om hvem som er foreldre til hvem. Konvensjonen er at personer som er giftet inn (altså ikke er direkte etterkommer) står på samme linje (samme kulepunkt) som partner/ektefelle. Systemet med kulepunkter er slett ikke ideelt, spesielt når det er mer enn to generasjoner, men per nå er dette det beste vi har (mulig at det etterhvert kommer egen policy som rydder opp i dette). Jeg er enig i at f.eks. artikkelen om Astrup antakelig inneholder for mye, det er for mange nivåer, for mange personer og for mange detaljer; jeg har forsøkt å rydde forsiktig og lage bedre oversikt. Når det er mange personer med samme navn (f.eks. Nikolai Astrup), er det fornuftig å ha med fødsels/dødsår og evt yrke i slektstreet for å holde navnebrødre fra hverandre. Et slikt slektstre kan inneholde langt flere personer enn de som har egen artikkel (jf diskusjon på Tinget), dels for å binde sammen generasjoner, dels fordi noen av disse personene kan vise seg å fortjene biografi som separat artikkel. Ingeborg Skjåk Bræk kan kanskje vise seg å fortjene egen biografi, så derfor er det kanskje fornuftig å la hennes navn stå inntil videre, dessuten er hun relevant pga sine etterkommere. Mvh --Erik den yngre (diskusjon) 11. jun 2013 kl. 16:33 (CEST)
PS. Henrik Wergeland er en såpass viktig person at han i likhet med Ibsen burde få en egen mal, se Mal:Ibsens familie. Kan du ta initiative til dette? --Erik den yngre (diskusjon) 11. jun 2013 kl. 16:38 (CEST)

Jeg har nå laget mal for Wergelands familie, litt færre enn i slektstreet. Mvh --Erik den yngre (diskusjon) 15. jun 2013 kl. 17:09 (CEST)

Som innvandrer kjenner jeg dårlig til Wergelands liv og diktning. Jeg lurer imidlertid på om ikke hans kone, som i Wikipeidia går under sitt pikenavn Amalie Sofie Bekkevold, burde være med i familiemalen. Roufu (diskusjon) 15. jun 2013 kl. 22:51 (CEST)
Absolutt. Har satt inn i malen. Henrik Wergeland og hans familie er sentrale personer i Norges historie, viktig å dette ordentlig. --Erik den yngre (diskusjon) 16. jun 2013 kl. 19:30 (CEST)

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Wergeland. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 17. apr. 2021 kl. 13:07 (CEST)[svar]