Diskusjon:Vestnordiske språk

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Underprosjektets logo Artikkelen Vestnordiske språk er del av underprosjektet Språk, som søker å øke antall artikler relatert til språk og å utbedre kvaliteten på nye og eksisterende språkartikler så mye som mulig. Om du ønsker å bidra kan du for eksempel redigere denne artikkelen eller besøke prosjektsiden, hvor du kan slutte deg til prosjektet og se en liste over oppgaver som må gjøres.
Start Denne artikkelen har blitt vurdert til å være på start-nivå på kvalitetsskalaen.
Lav Denne artikkelen er av lav prioritet innen sitt emne.

Fra artikkelen: "at ord som i svensk staves og uttales -ju- i norsk, dansk og islandsk motsvares av -y-; for eksempel er kognatet til det svenske ordet «djur» dyr i norsk og dansk og dýr i islandsk."

Dette er forvirrende. For det første er ikke dansk et østnordisk språk? Ut fra det som står her skulle da dansk ha "-ju". Og hva med et ord som f.eks. "sjuk", som man har på norsk og svensk, men ikke på dansk, der man har "syk". Jeg får ikke dette helt til å stemme. --Odd Eivind 10. jun 2008 kl. 20:37 (CEST)

En slik diskusjon finnes også ved artikelen Østnordiske språk. Se her ett svar: "Artikkelen er oversatt, trolig altfor direkte, fra tilsvarende svenskspråklige artikkel. Jeg skal se å finne noen andre kilder og forbedre artikkelen. Jon Harald Søby 10. nov 2007 kl. 15:13 (CET)" Estor 1. mar 2009 kl. 12:56 (CET)

Ja, en annen ting her er at vel at man på nynorsk f.eks. har ord som "djup" og "mjuk". Når blei nynorsk et østnordisk språk? Riktignok har svensk enda flere (f.eks. "djur") , men poenget er at dette ikke virker som noe avgjørende skille mellom øst- og vestnordisk. Det er vel svensk og dansk som utgjør "ytterpunktene" her. Og de er jo begge østnordiske! Forøvrig fikk jeg ikke helt tak i det første punktet. Det hadde vært greit med en litt mer inngående forklaring. Odd Eivind 1. mar 2009 kl. 13:07 (CET)

Vil du være snill og lese tilsvarende artikler i SvWp (artiklene Västnordiska og Östnordiska) og skrive på diskusjonssidene hva du anser om disse artiklene? Artiklene er jo endret i oktober og november 2007 og har ikke samme text som tilsvarende artikler på norsk. Jeg har tenkt å prøve med en ny oversettelse fra svensk till norsk av disse artikler, i håp om at de vil bli bedre. Estor 2. mar 2009 kl. 13:01 (CET)

Vestnorsk har ikke mista diftonger fra gammelnorsk.[rediger kilde]

Jeg ser det står at norsk mista flere diftonger grunnet påvirking fra østnordisk. "Det gjelder hovedsaklig i østnorsk". Her kan det virke som at både vestnorsk og østnorsk mista diftonger mens østnorsk mista flest. Jeg tør å påstå at vestnorsk ikke har mista noen diftonger fra gammelnorsk grunnet østnordisk påvirkning og at det kun er tilfellet i østnorsk.