Diskusjon:Trippelalliansekrigen

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Utmerket artikkel Trippelalliansekrigen er en utmerket artikkel, noe som betyr at den har gått gjennom en prosess og blitt verifisert som noe av det beste Wikipedia kan by på.


Wikipedia Trippelalliansekrigen har vært utvalgt artikkel og var på Wikipedias forside uke 48, 2006.
Denne artikkelen var i utgangspunktet en ren oversetting av den engelske artikkelen en:War of the Triple Alliance, men har blitt utvidet med informasjon fra es:Guerra_de_la_Triple_Alianza og sjekket med pt:Guerra_do_Paraguai i tillegg. Vennligst se disse artiklene sin historikk for krediteringer. Annet innhold har også blitt lagt til i etterkant. --Stigmj 9. okt 2006 kl. 12:56 (UTC)

Flytte siden[rediger kilde]

Vurderer å flytte denne til «Trippelalliansekrigen» istedet. Ser at krigen har blitt konsekvent refert med dette navnet andre steder på nettet. Noen tanker rundt dette? --Stigmj 15. jul 2006 kl.00:36 (UTC)

Enig i at den godt kan flyttes. Får ingen treff på Google på Trippelalliansens krig, men derimot på Trippelalliansekrigen. mali 15. jul 2006 kl.16:40 (UTC)
Herved flyttet. :) --Stigmj 16. jul 2006 kl.16:47 (UTC)

Mer forhistorie[rediger kilde]

Lurer på om jeg skal arbeide inn dette stoffet (hentet fra es: wiki'en). Har noen problemer med oversettingen i slutten av første paragraf også.. noen som kan hjelpe? --Stigmj 16. jul 2006 kl.15:25 (UTC)

Portugal sin kolonisering av Brasil betydde konflikter med Spania som ikke kunne bli løst hverken med Inter caetera, Tordesillastraktaten eller med noen av de påfølgende avtalene mellom de iberianske statene (Utrechttraktaten, Madridtraktaten, San Ildefonsotraktaten, Permutatraktaten, osv.). På 1500-tallet hadde provinsen og regjeringen i Paraguay direkte tilgang til Atlanterhavet ved territoriene Guayra eller Pinería samt ved Ybiazá eller La Vera, det vil si områder som idag tilsvarer de brasilianske statene Paraná og Santa Catarina. Iberiaunionen på 1600-tallet gjorde sitt for å redusere konfliktene i regionen som i stor del var forårsaket av lusobrasilianerene sine bandeirantes.

I denne perioden ødela bandeirantene de spanske befolkningene San Vicente de Ybiazá, Ontiveros, Villa Rica del Espíritu Santo I og Ciudad Real del Guayra samt reduserte San Ignacio I, Loreto, Santa Maria del Iguazú, osv. Den lusobrasilianske utvidelsen stoppet ikke i Guayra og La Vera, men nådde den øverste delen av Rio Paraguay etter ødeleggelsen av byen Santiago de Jerez og misjonene i Itatín i elvedalen Mbotetey (nå kalt Rio Miranda av Brasil). Grenseavtalen mellom de spanske og portugisiske besittelsene var et forsøk på å legge tøyler på ekspanderingen til det portugisiske Brasil (og snart den brasilianske staten) men de geografiske trekkene som brasilianerene mente var grensene var veldig forskjellige fra de spanske. Et eksempel på dette, som var en bekymring for Paraguay, var elven Rio Ygurey som ifølge den spanske og snart paraguayanske meningen var Rio Ygurey var den brasilianerene kalte (og kaller) Rio Vacaria i sin øvre del og Rio Ivinheima i den nedre delen, mens brasilianerene mente at Ygurey (eller "Igureí") var en mindre elv som løper mye lengre mot sør og ble kalt (og kalles) Carapá av spanierne og guaraní indianerene.

På denne måten ble grensen mellom Paraguay og Brasil satt under deklarasjonen av Paraguays frigjøring i 1811 til være nordvest for Ygurey, det vil si den større strømmen av Parana-elven, og til nordøst var det Blanco-elven som ender i Rio Paraguay nær Fuerte Olimpo. I tillegg til dette vedlikeholdte Paraguay av historiske og befolkningsmessige grunner sin jurisdiksjon mot vest inkludert sonene i den nåværende brasilianske staten Paraná.

I begynnelsen av uavhengighetsperioden fra Kongeriket Spania, begynte de brasilianske fiendtlighetene igjen, men de ble svekket av to hovedgrunner under regjeringen til Jose Gaspar Rodriguez da Francia: en økonomisk politikk som var i Brasils favør (ved å åpne tollfrie soner i Itapuá og Forte Olimpo), samt en allianse mot forsterkningene utført av Rosas i Argentina etter krigen som de forente provinsene av Rio de la Plata startet mot Brasil.

Etter at Rosas ble avsatt i 1852 ble de brasilianske alliansene brutt og keiserriket Brasil økte sitt påtrykk mot den paraguayanske republikken for at de skulle aksepterte grensene som ble krevd av den brasilianske staten. Et forsøk på forsoning var en deklarasjon av en nøytral sone, hvis grenser måtte bli til ved en fredelig løsning. Men i begynnelsen av 1860-årene forsatte de brasilianske fiendtlighetene å øke og pakten ble brutt idet Brasil grunnla den sterke byen Dourados sør for Ygurey-elven.

Før dette protesterte den paraguayanske staten, men den prøvde å unngå en krigslignende reaksjon, faktisk prøvde Paraguay inntil 1864 å øke sin militære kapasitet og dens innflytelse i den sørlige halvdel av Sør-Amerika. Forsøket på mer makt i regionen ville derimot bli en av grunnen til friksjonen med regjeringen i Buenos Aires. Uansett ble situasjonen framskyndet igjen av det brasilianske keiserriket når de fasiliterte omstyrtingen av den rettmessige presidenten i Uruguay og innstallerte sin Brasil-vennlige regjering. Paraguay deklarerte derfor krig mot Brasil i 1864 og okkuperte (eller fra Paraguay sitt synspunkt; gjentok) landområder som nå tilsvarer mesteparten av den brasilianske staten Mato Grosso do Sul

Interessant[rediger kilde]

Kanskje du har spiren til en egen artikkel i forhistorien? --Finn Bjørklid 1. aug 2006 kl.18:48 (UTC)

Map...wrong[rediger kilde]

Excusen que les escriba en mi idioma, pero poco sé de los idiomas noruegos (norsks), lo que sí corresponde aclarar es que el mapa es erróneo si se aplica a la Guerra del Paraguay (o Guerra de la Triple Alianza) ya que el teritorio señalado como "Paraguay" en tal mapa es anterior al Virreinato del Río de la Plata (anterior a 1778...y la guerra ocurrió entre 1865 - 1870), el mapa muestra la provincia española del Paraguay antes de la creación del Virreinato del Río de la Plata, tan es así que la ciudad de Buenos Aires aparece como paraguaya; en pocas palabras más, ese mapa puede dar lugar a peligrosas interpretaciones (especialmente de parte de ultranacionalistas paraguayos), corresponde poner un mapa neutral de 1864.
Saludos.
--190.55.16.128 6. feb 2008 kl. 06:43 (CET)

I navnet...?[rediger kilde]

Hvor kommer en sådann påstand ifra at Paraguay var en republikk kun i navnet? Er dette enda et eksempel hvor noen påstår at diktatur er automatisk noe annet enn en republikk? Paraguay ble en republikk fire dager før Brasil eksisterte som nasjon, og de har ikke gjort stort annet enn å være en republikk. --83.108.28.69 26. jun 2011 kl. 01:23 (CEST)

Påstanden kommer rett fra en:War of the Triple Alliance som denne artikkelen i utgangspunktet er oversatt fra. Jeg er vel enig i at påstanden om at Paraguay kun var en republikk i navnet inntil de første demokratiske valgene ble avholdt er en belastet sådan og bør belegges med referanser dersom den skulle stått der videre. Jeg tror derimot noe av poenget med påstanden kan være å påpeke de store konsekvensene denne krigen fikk for Paraguay. Stigmj 26. jun 2011 kl. 11:25 (CEST)

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Trippelalliansekrigen. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 17. jul. 2017 kl. 04:56 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Trippelalliansekrigen. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 5. aug. 2017 kl. 17:50 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Trippelalliansekrigen. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 7. mar. 2021 kl. 12:51 (CET)[svar]