Diskusjon:Sverre Riisnæs

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Anbefalt artikkel Sverre Riisnæs er en anbefalt artikkel, noe som betyr at den har gått gjennom en prosess og blitt ansett av brukere på Wikipedia som spesielt velskrevet, lesverdig og til inspirasjon for andre artikler.


Endring av artikkelen etter innspill fra familien[rediger kilde]

Ser det har blitt foretatt endel endringer etter innspill fra familien. Det ser ikke ut som endringene er av en art som forandrer artikkelen, men det er grunn til å være forsiktig med å godta slike innspill. Wikipedias linje er som kjent basert på åpne kilder av bekreftet verdi, og det er jo vanskelig for andre å gå inn og bedømme kildene.

Jeg har selv gjort det med mindre detaljer i artikkelen om Johan Bernhard Hjort, og tror ikke jeg gikk over streken, men vi bør som sagt være oppmerksom på at det kan være vanskelig. Vedlegg av en e-post på diskusjonssiden kan kanskje være noe en bør vudere i slike tilfelle. Mvh - Ulf Larsen 15. nov 2006 kl. 13:46 (CET)

Jeg er helt enig i at vi må se på familien som «en part i saken», og de har (selvfølgelig) sin egen interesse. Men her gikk det mer på omtale av andre familiemedlemmer (som ikke er viktige i denne sammenheng), samt en del faktaopplysninger (som at han ble hentet 8. mai, som at han fikk Krigstjenstekorset og ikke Jernkorset, som hvilken grad han egentlig hadde, som sin rolle som juridisk rådgiver for hirden etc etc) og oppfording til forsiktighet med å bruke et ladet språk, noe også andre her på Wiki har påpekt. Så jeg føler meg bekvem med familiens «innsigelser» og tror at de har gjort artikkelen bedre. Det var ingen bestridelser av realitetene. --PaulVIF 15. nov 2006 kl. 13:54 (CET)

Merkelige formuleringer[rediger kilde]

Det er en del påstander i artikkelen om hva Riisnes tenktem følte og mente. Dette kan vanskelig belegges med objektive kilder og jeg foreslår at det fjernes. — Jeblad 20. aug 2007 kl. 02:15 (CEST)

Hovedkilden til Riisnæs' reaksjoner, tanker, følelser og oppfatninger er hovedsakelig hentet fra Ringdals biografi og hans kildeverk. --PaulVIF 20. aug 2007 kl. 09:10 (CEST)

Par kommentarer[rediger kilde]

Veldig god artikkel. Et par mindre kommentarer:

  • Jeg skulle gjerne oversatt/tilrettelagt den til engelsk, men det hadde vært fint om de ulike fakta fikk konkrete referanser, gjerne til de relevante sidene i Ringdals bok.
  • Er det formelt sett riktig å karakterisere ham som justisminister? Terje Wold var jo den grunnlovsfestede justistminister i denne perioden, og Riisnæs i likhet med de andre "komissariske" statsrådene var innsatt av en okkupasjonsmakt som man i både i sam- og ettertid har vurdert som ulovlig. --Leifern 21. feb 2008 kl. 15:38 (CET)
Så denne akkruat nå. Å sette inn Riisnæs som justisminister, attpåtil i en embedsrekke med administrasjonsrådet som forgjenger og Cappelen som etterfølger (utelukker Wold), er helt feil. De fleste ville vel brukt sterkere ord, men man må anta at det er gjort i god tro. Denne "informasjonsboksen" bør imidlertid fjernes snarest.
Ved rask gjennomlesning reagerer jeg også på en del andre ting i artikkelen, der den vesentlig skiller seg fra annen litetratur om Riisnæs. Blandt annet blir reprisaliene etter mordet på Karl Marthinsen tillagt tyskerne (og nærmest bortforklart som "noe vanlig"), det glattes over at at 8 av dødsdommene ble avsagt av den norske nazistiske Politiets særdomstol, med Riisnæs personlig tilstede i et tilstøtende rom og behjelpelig med å tilrettelegge tiltalen. Det nevnes ikke at eksekusjonen ble utført av norske nazister, under kommando av Grensepolitisjefen. Denne teksten er også det eneste sted jeg har sett det bli trukket i tvil at Riisnæs selv fyrte av skudd mot de dødsdømte (foruten øvrig litteratur er det omtalt minst to steder i Norsk Krigsleksikon).
Er denne artikkelen vesentlig endret etter at den fikk anbefalt-status? Gams 22. feb 2008 kl. 11:19 (CET)

Merkelig plassert sitat[rediger kilde]

Jeg har fjernet et sitat som i og for selv er interessant, men som er dumpet rett inn i en sammenheng som handler om tilregnelighetsdiskusjonen. Skal det med, må det stå et sted hvor det ikke bare ser ut som om det er sluppet ut fra fly fra stor høyde ned i teksten. Ctande (diskusjon) 26. sep. 2016 kl. 18:54 (CEST)

Sitat...hvis du hadde sett så meget til jødene som jeg i Wien, så vilde du ha forstått at man gjerne kaster dem ut av landet. Det er noe pakk, noen krypdyr som forgifter nasjonen moralsk og økonomisk.Sitat
– Riisnæs i brev til faren (1933)<ref>{{Kilde bok|tittel=Kva visste Nasjonal Samling om Holocaust?|etternavn=Hetland|fornavn=Øystein|utgiver=[[HL-senteret]]|år=2012|isbn=978-82-92988-42-8|utgivelsessted=Oslo | ref= refHetland2012 | url = http://www.hlsenteret.no/publikasjoner/digitale-hefter/pdf/kva-visste-nasjonal-samling-om-holocaust---hetland-oystein.pdf}}</ref>
Beklager, det gikk litt fort, fikk ikke satt inn sammenheng. Det var et sidespor til Holocaust i Norge Ser på det senere. --Mvh Erik d.y. 26. sep. 2016 kl. 21:05 (CEST)

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Sverre Riisnæs. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 16. jul. 2017 kl. 16:08 (CEST)

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Sverre Riisnæs. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 5. aug. 2017 kl. 03:37 (CEST)