Diskusjon:Sveitserstil

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Anbefalt artikkel Sveitserstil er en anbefalt artikkel, noe som betyr at den har gått gjennom en prosess og blitt ansett av brukere på Wikipedia som spesielt velskrevet, lesverdig og til inspirasjon for andre artikler.


Wikipedia Sveitserstil har vært utvalgt artikkel og var på Wikipedias forside uke 15, 2017.

Er det en sammenheng mellom sveitserstil og jugend?Johannes Kaasa 13. des 2006 kl. 21:28 (CET)

Nei der er liten sammenheng mellom disse.--Nina 13. des 2006 kl. 21:36 (CET)

Lenger introduksjon[rediger kilde]

Jeg synes intro bør være lenger, f.eks en kort sammenfatning av hva som kjennetegner stilen. Ulf Larsen 16. des 2006 kl. 20:50 (CET)

La til litt i introduksjonen. --Nina 16. des 2006 kl. 21:41 (CET)

Har Heinrich Ernst Schirmer tegnet Kornhaug i Follebu i Gausdal?

Nei! Det ser ut som det er en villa i Dragestil tegnet av Holm Hansen Munthe. Se: Gausdal kommune --Nina 19. mar 2007 kl. 22:48 (CET)

Sveitserstilen...[rediger kilde]

I norge finnes svært få sveitservillaer. Det vi finner i norge er mange gårdshus med sveitser påbygg. I den perioden hvor sveitservillaen har vært populær har og så mange andre stiler vært populære. Blant annet Art noveau (jugend), empire, victorian og dragestilen. Og i norge ser vi gjerne en miks av de alle. Men igjen er også alle disse stilene mikset inn i hverandre i andre land. Så og rent definere en stil kan nok være ganske vanskelig.

Hotell Mundal er ingen sveitservilla.. Det er et laftet hus inspirert av stavkirkene, påført sveitser dekor. Kilder : http://www.hotelmundal.no/index.php?/nb/2009020890/Hotellet/hotellbygget.html

Kviknes hotel derimot en et ekte sveitservilla bygd i 1722. og ble tatt i bruke som gjestgiveri i 1754. Kilder : http://www.kviknes.no/Omoss/tabid/8151/language/nb-NO/Default.aspx

        http://www.dinside.no/217026/bo-som-en-keiser

Stjørdal stasjon er vel inspirert av drage og jugend dekor vil jeg tro.. Arkitekten er jo mest kjent for sine blandede stil. Kilder : http://www.arkitekturhistorie.no/arkitekter/norge/due.paul.html Hvorfor jeg mener det er blandet : Øverste delen typisk dragestil : http://www.treveven.no/rundturer/arkitektur/dragestil.jpg Nederste delen med mur er typisk for jugend, og det er også dekoren og vinduene : http://www1.uis.no/fag/Learningspace_kurs/guide/Tidslinjer/Arkitekturhistorie/tekstsider/1900tallet/n_modernismen.htm#nouveau

Krøderen stasjon er en helt vanlig bygning med sveitser utskjæringer.Så dette blir jo da riktig sveitserstil.

Villaen på kalfaret for Hans Gran er en god blanding av victoriansk, og sveitser. Hvorfor jeg mener dette : De mange og smale utstikkene fra huset er typisk victoriansk : http://www.trailergypsies.com/_images/Captain-Bailey-House.jpg og http://myphotoscout.files.wordpress.com/2009/04/sf-alamo-sq-westerfield-house.jpg Trappene opp ser ut som typisk jugend stil, men inngangsparti og oppdeling av hus ser ut til og være sveitserstil.

Albert Grans villa, er nok en sveitservilla, men ser veldig victoriansk ut. Hvorfor jeg mener dette : Utstikkene er små og smale. Men dette er et vanskelig hus fordi det ser ut til og være nyrestaurert og modenisert. Men i min let etter evn info om huset fant jeg : http://www.arkitekturhistorie.no/arkitekter/norge/blix.peter.html og som man kan se her er han inperert av gotikken, som jo også inntar mye av stilen til de victorianske husene. Men ser jo i min søken at dette er en ekte sveitser, og jeg tok litt feil, men allikevel ikke, for det er inspirert av gotikk ;-)


Gades villa sett fra hagen er victorians senstil, med en liten toutch av sveitser dekor. Hvorfor jeg mener dette ; Fordi det er for mange utbygg, og har en typisk victorians hveranda, som man kan se på bildene lagt til ved villaen på kalfaret.

Villa for Georg Gade kan se ut som en minimalistisk sveitser, men mangler mye.. Hvorfor jeg mener dette ; Den mangler de typiske søylene i inngangsparti, og har valgt veldig enkel dekor.. Nesten slik jeg har sett gamle handelshus gjøre seg om med sveitserstil. Men igjen så kan sveitserstilen være veldig enkel om man ser på bygårdene som er laget i sveitserstil. det er en form for sveitserstil de færreste vil igjenkjenne det som.

Villa fagertun, ser ut til og være en vanlig bygdehus tilført empire dekor. Hvorfor jeg mener dette . bygd med sveitserstil i bakhodet, men dekoren er utpreget empire ; http://www.ifi.no/main.jsp?content=/doc/Trender/2009/2009_07/Klassisisme_Empire0310.htm

Ole bulls villa er dragestil. Hvorfor jeg mener dette : Det menes at broren kan ha tegnet dette huset for ham, men det eneste det finnes noe info om er et eventulet våningshus : http://www.snl.no/.nbl_biografi/Georg_Andreas_Bull/utdypning Og ja huset kan nok se ut som litt typisk sveitser, men takdekoren viser vel tydlig at dette er dragestil : http://www.treveven.no/rundturer/arkitektur/dragestil.jpg Men igjen så er jo dragestilen også kalt norges svar på sveitserstilen, så det kan jo like gjerne være omvendt :-)

Gardens vaktstue er også preget av empire dekor. Hvorfor jeg mener dette . bygd med sveitserstil i bakhodet, men dekoren er utpreget empire ; http://www.ifi.no/main.jsp?content=/doc/Trender/2009/2009_07/Klassisisme_Empire0310.htm

En ekte sveitservilla vil som regel kjennetegnes ved at reisverket er bygget i tre, med mursteiner som skillevegger. Det er som regel formet ganske likt som våre gamle gårdshus, og sørlandshus. Men har i tillegg ofte utstikkere i topp på langsidene, og hveranda fra topp til bunn midt på huset, som er fylt med utskjæringer. Grunnmuren er bygget på ordentlige fjellsteiner med god fylde, men lagt i form, og ikke i lag slik vi ser på typisk gamle norske hus. Dekoren er overveldende, og veldig inspirert av victoriansk husdekor. Vinduene er ofte i paladiner stil, og vinduene i hverandaene er gjerne avrundede i topp eller spisset til i empire, og dekorert med lister også i buet stil. Men like ofte er ikke hverandaen innglassert. Innvendig er det gjerne høye tak med dekor, kjøkkenet har peis til brødbakning og gjerne en egen utgang fra utsiden. Rommene er ofte ikke store, men har flere stuer med kakkelovn.

Typiske sveitservillaer kan du se her :

http://www.eks.no/wp-content/uploads/2008/11/sveitservilla-fullprosjektert-eiker.jpg http://www.gamletrehus.no/UserFiles/Image/Bilder_Historiske_Farger/Sveitservilla_Nergarden_2.jpg http://www.byggaktuelt.no/images/content/%C3%85sheim%20014nett.JPG http://www.artemisia.no/arc/3/omraade/nes.ake/vormsund.html

Selvfølgelig har vi alle mange meninger om dette. Og det finnes lite informasjon som kan konstantere en stil. Men sveitservilla er blitt et veldig populært ord og bruke når man gjerne vil ha mye penger for huset sitt, for de er veldig ettertraktet. Men en sveitervilla er en sveitservilla. Min opel blir ikke en merzedes om jeg setter merzedes merke på den.. Slik er det også med sveitservillaene. Et gårdshus kan godt se ut som en sveitservilla, men er ikke det selv om den har fått litt dekor! Dette usignerte innlegget ble skrevet av Hmmfff (diskusjon · bidrag) 25. apr 2010 kl. 02:52 (CEST) (Husk å signere dine innlegg!)

Javel. Det som blir ditt problem, dersom du skal gjøre noe i forhold til ovenstående, blir å finne gode referanser, og bruke dem til å nyansere artikkelen. Artikkelen snakker forøvrig om en utvikling, slik at stilarten ikke var statisk, men trakk inn elementer. Nyanseringsforslag: Sveitserstil (ekte) - sveitserhus (blanda drops) - sveitserdekor - dekor med sveitserelementer - dekorert bygg (overgangsform). Men dersom en ikke er anerkjent autoritet på området, og kan vise til solid dokumentasjon, vil en redigering her bare være en fremming av egne synspunkter og vurderinger, noe som her kalles Point Of View ( POV) og blir tilbakestilt uansett rett eller feil. (Her i Bergensdistriktet hadde vi en periode en Rolls-Wagen, så påhengt dekor er kjent.) Bjørn som tegner 25. apr 2010 kl. 10:50 (CEST)

Helt sant at en redigering kun vil være og fremme egne synspunker, derfor har jeg ei heller redigert.. Er ingen fagmann på området, kun en entusiast som har lest og vært i alt hun har sett av sveitservilla de siste 15 årene.. Men synes det er viktig og få frem flere syn, i og med at det med sveitservilla og stil er mye synsing fra både amatører og eksperter... Men følte når jeg leste artikelen her på sveitserstil, at alt jeg viste om de fra før av ikke stemte overens med artikkelen. Tenkte derfor at det kunne vært sunt med en diskusjon på det også da :-)For jeg synes det er veldig spennende hvor forskjellig vi alle ser på disse forskjellige stilartene og hvordan vi klassifiserer de.Hmmfff 25. apr 2010 kl. 21:47 (CEST)

Har nå redigert slik at det sier hvorfor jeg mener at ikke alt som går under sveitservilla/stil. Også håper jeg flere henger seg på, og sier sin mening :-) Hmmfff 26. apr 2010 kl. 00:43 (CEST)

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 2 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Sveitserstil. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 6. mar. 2021 kl. 04:48 (CET)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Sveitserstil. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 2. apr. 2021 kl. 09:16 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Sveitserstil. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 30. mai 2021 kl. 10:14 (CEST)[svar]