Diskusjon:Skip

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Underprosjektets logo Artikkelen Skip er del av underprosjektet Sjøfart, som jobber med å forbedre sjøfart-relaterte artikler. Hvis du ønsker å ta del i prosjektet kan du legge til brukernavnet ditt på prosjektsiden.
A Denne artikkelen har av prosjektet blitt vurdert til å være på nivå A på kvalitetsskalaen. (Merk at prosjektets standarder kan avvike noe fra øvrige slike vurderinger på Wikipedia.)
Topp Denne artikkelen er av topp prioritet innen sitt emne.

Nyttige lenker: Sjøfartsportal · Stilmanual for skipsartikler · Prosjektdiskusjon · Se hvordan artikkelen er vurdert

Fint å få litt diskusjon rundt definisjonen av skip. Jeg sleit da jeg skulle rydde opp i denne artikkelen og særlig med definisjonen. Den er ikke klar i den norske artikkelen og heller ikke i på andre språk som jeg kan lese på Wikipedia.

Første avsnitt er blitt betydelig bedre. Jeg vil imidlertid foreslå å gå mer rett på sak enn å si "av ikke altfor ubetydelig størelse". I og med at det står "av en viss størelse" lenger nede tror jeg vi bare kutter ut vendingen.

Hvis det er så at det kan avgrenses mot båter, kajakker og kanoer så må man kanskje si noe om hvordan det kan avgrenses nemlig nedad i størelse.

Generelt lyser det jurist av rettelsene og jeg tror ikke det er et egnet leksikonformat. Siste setning i første avsnitt er blitt intetsigende og må rettes tilbake. Den kan kanskje modereres fra sin opprinnelige form ved å skrive "som regel". Hvis vi ser bort fra en fagjuridisk tolkning av begrepet skip er jeg er litt nysgjerrig på hvilke skip som kan bemannes av én person. Eksempler?

Andre avsnitt er et forslag til definisjon som henter inspirasjon fra lovverket. Den svenske Wikipediaen og den opprinnnelige norske artikkelen er inne på samme type definisjon uten å forklare hvorfor.

De siste rettelsene blir en juridisk betenkning rundt definisjonen av skip og egner seg etter min mening ikke i et leksikon. Da vil jeg heller nøye meg med å si at det ikke er en juridisk vanntett definisjon.



Båt vs skip[rediger kilde]

Jeg forstår ikke hvorfor det er så viktig å avgrense skip nedad mot båter. I alminnelig norsk tale bruker man båt og skip om hverandre. Den som har lagt artikkelen prøver å lage sine egne fortolkninger som går på tvers av alminnelig norsk tale. Selv om man taler om robåt betyr ikke det at man ikke kan si at danskefergene er store båter uten at de blir robåter av den grunn. Dette usignerte innlegget ble skrevet av Upgrade (diskusjon · bidrag) 20. apr 2008 kl. 20:13 (CEST) (Husk å signere dine innlegg!)


Latinerseilet[rediger kilde]

Det ser ut som om antagelsen om at latinerseilet kom fra det indiske hav til middelhavet ikke stemmer. I en artikkel av I.C. Campbell fra 1995 argumenteres det overbevisende for at latinerseilet var kjent og i bruk ihvertfall fra et eller annet sted mellom det 2. og 4.århundre F.Kr. i Egerhavet, og at det har vært i bruk i middelhavet siden. Han viser helt klart at det ihvertfall var i bruk i senantikken i østromerriket på krigsskip og at de arabiske erobrerne sannsynligvis overtok seiltypen fra de kristne skipsbyggerne de inkorporerte i kalifatet og de forskjellige muslimske statene som fulgte dem. Han har også sporet latinerseglet i den tidlige middelalder i Italia. Dette tyder på at Houranis eldre hypotese om teknologisk diffusjon fra det indiske hav til middelhavet ikke stemmer, og at latinerseilet er del av en lengre utvikling i middelhavet snarere enn en introduksjon utenfra. Bevisføreselen hans er klart sterkere enn Houranis, og Hourani innrømmer selv i "A history of the Arab Peoples" at antagelsen om denne teknologiske diffusjonen bygger på et tynt grunnlag.

Se: I. C. Campbell, "The Lateen Sail in World History", Journal of World History (University of Hawaii), 6.1 (Spring 1995), p. 1-23

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Skip. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 25. jul. 2017 kl. 08:32 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Skip. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 31. mar. 2021 kl. 19:55 (CEST)[svar]