Diskusjon:Sadomasochisme

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Cscr-former.png Sadomasochisme har vært oppe til avstemning for å bli anbefalt eller utmerket, men ble ikke vedtatt.


Innvendinger[rediger kilde]

Jeg kom med en kommentar til nomineringen av artikkelen til utmerket, som jeg stemte imot. Men det tok så skrekkelig lang plass på avstemningssiden at jeg gjorde kort prosess og setter heller kommentaren hit.

Her kommer den:

Et grunnleggende problem med artikkelen er at den heter sadomasochisme, men i virkeligheten primært handler om en "moderne" og gjennomregulert variant. På engelsk wikipedia er dette håndtert på en annen måte - den "tilsvarende" artikkelen heter BDSM. Og så finnes det på engelsk en annen artikkel om sadomasochisme (som jeg forsåvidt ikke synes er så god, ikke minst fordi ordene sadisme, seksuell sadisme, masochisme etc. etc. alle omdirigerer dit -- og det blir også begrepsmessig nokså innsnevrende.) Jeg vil derfor foreslå at man legger dette på is (altså nominering som utmerket) til man har funnet ut hvordan vi vil ha disse fenomenene regulert med stikkord og artikkelnavn på norsk.

Jeg tror det er nødvendig å innse at sadisme trenger en egen artikkel for seg (og den må da omhandle mer enn seksuell sadisme, det finnes jo et mangfold av sadosmer slik det er legitimt og alminnelig å bruke ordet, fra dyreplageri til psykologisk sadisme...).

Med seksuell sadisme er det dessuten slik at den på ingen måte lar seg avgrense til en slags komplementaritet med en masochist: F.eks. er det mye seksuell sadisme som ligger bak seksualmord, og seksualsadisten spør ikke først sitt offer om hun kanhende skulle være masochist slik at han slipper å lete etter et annet offer.

Likeså er det umulig å hevde at sadomasochisme skulle dreie seg så entydig om denne klubbvirksomheten som artikkelen vi stemmer over gjør. Det ville være som å skrive en artikkel om pyromani, og fylle den med stoff om en slags bevegelse av "sportspyromaner" som alltid spør gårdeier først og tar med seg brannslukningsapparat slik at ikke flammene kommer ut av kontroll.

PS det er ikke en fullgod løsning å bare endre artikkelnavnet til BSDM, idet det er noen avsnitt der som tildels gjør et forsøk på å beskrive de mer omseggripende sider ved både sadomasochisme, sadisme og masochisme. Disse hører bedre hjemme i andre artikler".

Ctande 20. okt 2005 kl.08:17 (UTC)

=[rediger kilde]

Kanskje er artikkelen litt rotete, eller andre momemter er viktigere enn de jeg har tatt med. Jeg må understreke at det meste av artikkelen er oversatt, og at jeg bare har forfattet enkelte deler selv. Det kan også diskuteres at jeg har lagt artikkelen under Sadomasochisme og ikke BDSM, slik de fleste av søster-artiklene er. Men jeg mener at sadomasochisme er det uttrykket folk flest kjenner til, mens BDSM er ukjent for alle andre enn sadomasochister selv. Ellers er det meningen å skrive ekstra artikler om flere av uttrykkene i denne artikkelen. (Sannsynligvis da også en blanding av oversettelse og noe eget stoff.) --Blue Elf 5. okt 2005 kl.19:30 (UTC)

Støtter valget av tittel; BDSM er en engelsk forkortelse som nok er mindre kjent, og det norske ordet er det rette. Jeg lager omdirigeringer fra et par andre forkortelser, så kommer man til rett sted uansett. Cnyborg 5. okt 2005 kl.19:56 (UTC)
Uenig i dette. Se ovenfor. Ctande 20. okt 2005 kl.08:23 (UTC)
Jeg har hørt BDSM (og SM) (relativt) titt og ofte, og relaterer «voldelig sex» mere til BDSM enn til sadomasochisme. Jon Harald Søby 20. okt 2005 kl.15:13 (UTC)
Sadomasochisme er et ganske nytt begrep. Det ble konstruert av Freud, som satte sammen begrepene sadisme og masochisme. Jeg kan ikke se hva sadomasochisme skulle være, utover BDSM-begrepet. Det er en evig debatt i miljøet om BDSM eller sadomasochisme er det videste begrepet, men det faktum at debatten nekter å dø, anser jeg kun som et tegn på at begrepene i praksis er synonyme, og at folk lett får et eier-forhold til begreper som de bruker om seg selv. Sadomasochisme er imidertid det «norskeste», og dermed ser bruken av begrepet «BDSM» i det norske språk mest ut som en slags eufemisme, i mine øyne. Mange sadomasochister syns kanskje at begrepet sadomasochisme er stigmatisert på grunn av fordomsfulle sensasjonsskriverier i tvilsomme medier. Men man kan likevel kalle en spade for en spade, og bruke de begrepene som vi har tilgjengelig i stedet for å finne opp nye hver gang et begrep blir litt «vanskelig». - Soulkeeper 26. mar 2006 kl.23:34 (UTC)
Sadomasochisme er jo faktisk (enn så lenge) en sykdom, i motsetning til BDSM... Stiller meg forøvrig bak Ctande sin kommentar øverst på sida Mariannesto 11. jan 2010 kl. 21:59 (CET)

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 2 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Sadomasochisme. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 3. aug. 2017 kl. 23:10 (CEST)

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Sadomasochisme. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 14. okt. 2018 kl. 05:00 (CEST)