Diskusjon:Ole Richter

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Anbefalt artikkel Ole Richter er en anbefalt artikkel, noe som betyr at den har gått gjennom en prosess og blitt ansett av brukere på Wikipedia som spesielt velskrevet, lesverdig og til inspirasjon for andre artikler.


Noen merkelige utsagn[rediger kilde]

"hun elsket mennesket Ole Richter fremfor statsministeren"

Hva betyr dette?

"Deres hemmelige forhold skapte ham imidlertid hodebry, da hun var ung og av god familie, mens han var en eldre mann med dalende karrière"

Astrup er vel ikke noen spesielt/uvanlig god familie, og var vel neppe bedre enn Richter. Altså en pike fra en helt vanlig borgerlig familie, av dårligere familie enn Richters første kone. Og vi snakker her om en høyesterettsadvokat og høytstående medlem av regjeringen (statsminister i Stockholm), en drømmematch for ethvert medlem av den norske overklassen på 1800-tallet. Å snakke om "dalende karriere" er virkelig lite relevant/meningsfullt. Ruemer 29. aug 2009 kl. 19:15 (CEST)

Jeg refererer til begge utsagn til artikkelen i Levende Historie. At «hun elsket mennesket Ole Richter fremfor statsministeren» betyr at hun forelsket seg i Ole Richter som person, og slik sett ikke var ute etter makt eller penger – altså statsministeren. Richter hadde nok nådd sine største høyder da han innledet forholdet til Astrup. Man må også huske at Astrup var fra Verdal, hvor faren sannsynligvis var en av de rikeste, og forhold til kvinner i borgerskapet generelt var mindre akseptert enn forhold til tjenestepiker osv. Dette er allikevel ting jeg antar, ettersom jeg ikke er noen historiker, men jeg har bygd artikkelen på hva jeg anser som troverdige kilder. Erik 29. aug 2009 kl. 20:06 (CEST)

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Ole Richter. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 20. feb. 2018 kl. 00:43 (CET)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 3 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Ole Richter. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 7. aug. 2021 kl. 16:46 (CEST)[svar]

Noen upresise, tildels gale utsagn[rediger kilde]

Hva er kilden for dette utsagnet: «Da hun mange år senere giftet seg, inngikk hun en avtale med sin nye mann, Sofus Eggen, om at hun skulle gravlegges sammen med Ole Richter på Rostad»? I de kildene jeg har lest, har det kun vært spekulert om at hun og Eggen hadde inngått en slik avtale, at han skulle begraves ved sin første kone – og hun ved Richters grav. Dette er ikke helt korrekt: «Astrup ble gravlagt sammen med Richter da hun døde i 1944, slik hun ønsket.» Det er mer detaljert og korrekt beskrevet i artikkelen om Ebba Astrup. Kjersti L. (diskusjon) 3. feb. 2023 kl. 17:40 (CET)[svar]

Jeg finner ingen opplysninger om at Ebba Astrup ikke fikk lov til å delta i Richters begravele, i den kilden det refereres til, eller i andre kilder. Hun var der, hun så delvis på det hele fra bak en gardin, men om det var frivillig, eller om det var noe som var pålagt henne, er uklart. Jeg vil anta, men det er bare en antagelse, at hun nødig ville bli beglodd i sin store sorg, og derfor holdt seg innendørs og bivånet det hele gjennom et vindu. Kjersti L. (diskusjon) 3. feb. 2023 kl. 20:20 (CET)[svar]
@Kjersti Lie: Arbeidet med denne artikkelen ligger så langt tilbake i tid at jeg ikke husker, men jeg har ingen grunn til å tvile på at din fremstilling er den riktige. I det hele tatt så fortjener nok denne artikkelen etter hvert en grundig gjennomgang, så den holder tritt med det vi forventer av kildeføring i dag. Erik F. 4. feb. 2023 kl. 15:02 (CET)[svar]