Diskusjon:Ola T. Lånke

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Fjernet suksesjonsboks stortingsrepresentant[rediger kilde]

Jeg fjernet suksesjonsboks for «KRFs stortingsrepresentant» - selv om et parti har hatt en representant så betyr det ikke at noen velges inn til neste valg. Jeg mener derfor det gir et feil bilde å ha en slik suksesjonsboks der, den passer inn hvor det er et verv som stadig fylles av nye personer, som f.eks en partileder. Ulf Larsen 19. jul 2008 kl. 14:49 (CEST)

Jeg er veldig uenig med deg! Det er selvsagt ingen automatikk i at partiet får noen representant ved neste valg, men ikke dessto mindre så er dette en suksesjon som har vært gyldig og relevant i over 60 år. Jeg la den inn da jeg jobbet med alle disse representantene, og var fornøyd med at jeg hadde fått dem på plass. Mvh MHaugen 19. jul 2008 kl. 14:57 (CEST)
Jeg synes det gir et galt bilde av hvordan den politiske prosessen fungerer, selv om Krf har hatt en representant fra et fylke i mange år så betyr det ikke at de får det igjen til neste valg. Særlig for de som ikke er så godt inne i politikk så tror jeg det kan virke forvirrende. Eventuelt bør det heller nevnes i teksten, synes jeg, dvs noe i retning av at «Krf har hatt en representant fra fylket siden 1945». mvh - Ulf Larsen 19. jul 2008 kl. 15:41 (CEST)

Morten, hva om du hører med andre om deres mening, for min del er jeg absolutt åpen for å ha slike suksesjonsbokser om det er alminnelig enighet at de er på sin plass, så siste ord er ikke sagt i denne saken. Jeg står på det jeg har skrevet over, men er som alltid åpen for gode argumenter, alternativt at flertallet har et annet syn enn meg. mvh - Ulf Larsen 20. jul 2008 kl. 10:06 (CEST)

Jeg tenker at en slik suksesjonsboks gir svar på et vanlig spørsmål: Hvem var det som representerte partiet fra dette fylket før ham/henne?. Derfor satte jeg den inn. Jeg regner med at mange tilsvarende suksesjonsbokser vil ha interesse: Hvem har vært Oslo Aps førstekandidat gjennom tidene? Hvem kom fra Finnmark Ap før Schøtt-Pedersen? Hvem overtok plassen etter JJJ fra NT Sp? Hvor lenge var Odvar Nordli førstekandidat for Hedm Ap?. Jeg har ferie denne uka, og er lite på wp, men kommer tilbake til dette etterhvert. Mvh MHaugen 21. jul 2008 kl. 09:18 (CEST)
Selv om jeg er skeptisk til det - dvs at jeg tror det gir litt feil bilde av systement, så kan det både være at jeg har feil, dvs at det i realiteten nesten er en slags hevd på ulike mandater, og dels har jeg ingen sterke meninger om det. Så om du hører med et par andre vettuge bidragsytere og de støtter deg så skal jeg ikke motsette meg det. Ha en fortsatt god ferie, om du klarer å holde deg unna en hel uke. mvh - Ulf Larsen 21. jul 2008 kl. 09:56 (CEST)
Tror nok jeg må si meg enig med Ulf i dette. Det finnes nok noen steder hvor spørsmålet er så opplagt at svaret kan tenkes å bli gitt i en slik suksesjonsboks, men som du selv påpeker er det mange spørsmål man kan tenke seg stilt. De fleste tror jeg nok vi vil måtte finne oss i at krever litt mere forskning for å finne. Selv de spørsmålene jeg kan se for meg som naturlig besvart i slike bokser, er kanskje bedre besvart i en liste. Og hvis listen av Kr.f. tredjekandidater fra Finnmark er for sær til å ha sjanse til overleve en slettediskusjon, så burde den heller ikke komme med i form av suksesjonsboks etter min mening. Haros 21. jul 2008 kl. 10:40 (CEST)
Jeg tror at man må ha vært med i en nominasjonsprosess for å forstå dette. Eller i det minste tilhøre et av de mellomstore partiene fra et av de mellomstore fylkene. For svært mange kombinasjoner av parti/fylke er det snakk om én representant fra hvert parti og hvert fylke (Og selv for de fylkespartiene som sender mer enn én til stortinget er det betydningsfullt hvem som har førsteplassen.). Og da gir det mening å snakke om en reell suksesjon, det er faktisk slik stortingskandidater nomineres (og deretter velges).
Haros sitt tøv om tredjekandidater fra Finnmark er en avsporing. KrF har gjennom tidene bare vært representert fra Finnmark i én periode: Karlstrøm i 1997-2001, så dette er uhistorisk eller bare prat. Let heller fram fra avisarkivene diskusjonen fra valget i 1993 da Jagland fortrengte noen fra førsteplassen i Buskerud Ap, etter at han ble partileder. Det er faktisk kamp om førsteplasser, både i forhold til stortingsplass og ifht prestisje.
Mitt poeng er dette: dersom vi i løpende tekst kan skrive
Kåre Gjønnes representerte Sør-Trøndelag og KrF på Stortinget i to perioder, fra 1985 til 1993. Før ham var det Jens P. Flå som hadde plassen, etter Gjønnes fulgte Ola T. Lånke.,
så kan vi like gjerne fortelle det samme med en suksesjonsboks. Mvh MHaugen 26. jul 2008 kl. 20:21 (CEST)
P.S. Jeg foreslår at denne diskusjonen slettes når den er avsluttet, eller flyttes til min brukerdisk., det er ingen grunn til at den skal henge ved Lånke.
Jeg må også si meg enig med Ulf i denne. Et praktisk eksempel kunne ha vært f.eks. Kystpartiets storingsrepresentant i Nordland, hvor kystpartiet ikke har vært representert i alle perioder. Man får samme greia med partier med flere kandidater fra samme fylket (selv om det selvfølgelig ikke er noe problem å sette flere politikere i samme sukseksjonsboks). Det er mulig å lage slike bokser, men de er misvisende, fordi det å representere et parti for et fylke er ikke et verv som nødvendigvis skal besettes. Grrahnbahr 26. jul 2008 kl. 20:32 (CEST)
Og jeg kan supplere Grahnbahrs liste: Det er en lang rekke parti som ikke lenger er representert på Stortinget: NS, NKP, DLF og RV er vel de siste som har falt ut, i tillegg til Kystpartiet. Resonnementet om hva som nødvendigvis skal besettes er selvsagt korrekt: Ingen ting besettes. Vi kan avsette kongen, det kan velges kollektiv ledelse i Idrettsforbundet og det er slett ikke sikkert at Sør-Trøndelag KrF får noen på Tinget i 2009.
Hvis resonnementet skal være hvis vi ikke kan bruke det for alle partier i alle fylker til alle tider, så kan vi ikke bruke det for noen, så må jeg jo være enig. Men dersom dette kan være informativt for noen partiers vedkommende i noen fylker, så skjønner jeg ikke hvordan det kan være til skade for noe eller noen!? MHaugen 26. jul 2008 kl. 20:40 (CEST)