Diskusjon:Oksygen

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Artikkelen Oksygen er en del av underprosjektet Kjemi, som søker å øke antall kjemi-relaterte artikler og utbedre kvaliteten på eksisterende artikler. Om du ønsker å bidra kan du for eksempel redigere denne artikkelen, foreslå endringer eller besøke prosjektsiden hvor du kan slutte deg til prosjektet og se en liste over oppgaver som bør gjøres. Har du spørsmål kan disse stilles på diskusjonssiden til prosjektet.
B-nivå Denne artikkelen har blitt vurdert til å være på Kb-nivå på kvalitetsskalaen.
Topp Denne artikkelen er av topp prioritet innen sitt emne.

Under fakta om oksygen er framstillingsmetoden som er beskrevet, i beste fall unøyaktig. Oksygen framstilles ved kryodestillasjon. Grrahnbahr 26. mai 2007 kl. 13:11 (CEST)[svar]

Surstoff[rediger kilde]

Bokmålsordboka forteller at det er et tidligere navn på oksygen. Utvik 22. nov 2009 kl. 16:11 (CET)

Altaposten[1], Aftenposten[2] og Rogalands Avis[3] er uenige med bokmålsordboka.
Hva enn disse språkbyråkratene måtte ønske, er virkeligheten den at surstoff er alt annet enn «tidligere». — the Sidhekin (d) 22. nov 2009 kl. 16:24 (CET)
Et kjapt Google-søk indikerer at SNL er enig med bokmålsordboka[4], og f.eks. Tidsskrift for Den norske legeforening anbefaler (seg selv?) å bruke «oksygen» fremfor «surstoff»[5]. Det ser for meg ut som «surstoff» er i bruk i dagligtalen men jeg tolker det som at begrepet frarådes i sammenhenger hvor nøyaktighet er viktig. Jeg fant også et innlegg som forsøker å sette bruken i perspektiv. Ellers gir Google 118 000 treff på «oksygen» og 17 500 treff på «surstoff» på norsk. - Soulkeeper 22. nov 2009 kl. 16:42 (CET)
Dette er sitat fra SNLs artikkel om Grunnstoff:

Dagens norske navn på grunnstoffene ble fastsatt i slutten av 1950-årene. Da ble de lagt nærmere opp til navnene på engelsk. Vannstoff, kullstoff, kvelstoff og surstoff ble erstattet med hydrogen, karbon, nitrogen og oksygen.

kilde
Aldebaran 22. nov 2009 kl. 17:03 (CET)

Oksygen er korrekt ifølge IPAC men det er naturlig også å nevne surstoff her siden det er vanlig benevnelse. På svensk bruker de fremdeles «syre». SOA 22. nov 2009 kl. 17:17 (CET)

Surstoff nevnes jo? Aldebaran 22. nov 2009 kl. 17:21 (CET)
Ja, men det spesifiseres (i Historie-seksjonen, ikke i ingressen) at det er et tidligere navn på oksygen. Alle mine eksempler var ferske (og ved en tilfeldighet temmelig landsdekkende), så jeg tviler på at det har gått ut av bruk ennå. Og forresten, referansen viser heller ikke at det er det «tidligere norske», kun «i bokmål normert som tidligere form av». ;-) Heh – det er ikke engang «tidligere bokmålsord» – det er fortsatt normert bokmål – men normert med betydningen «tidligere navn &c»! :-D
Nei, dette blir for tullete for meg – jeg stiller tilbake til «andre norske». — the Sidhekin (d) 22. nov 2009 kl. 17:46 (CET)
I ordboken du brukte som sannhetsvitne i Mynde/Mjåhund-saken står det at på både nynorsk og bokmål er surstoff et tidliger brukt navn på oksygen[6] Jeg er uenig i at vi skal hevde at det er noe annet. Aldebaran 22. nov 2009 kl. 17:54 (CET)
Jeg ser ikke hvordan å erstatte en referansebelagt formulering med en ikke referansebelagt formulering hever nivået på artikkelen. Jeg forstår heller ikke grunnen til å fortie det faktum at «surstoff» er et eldre begrep enn «oksygen». - Soulkeeper 22. nov 2009 kl. 18:04 (CET)
Når den referansebelagte formuleringen er både tvilsom (for å være snill) og av altfor høyt detaljnivå (hører eventuelt hjemme på wikt:surstoff, ser jeg ikke at den hever nivået på artikkelen. Dessuten sier ikke referansen «eldre» – kun «tidligere» ... — the Sidhekin (d) 22. nov 2009 kl. 18:11 (CET)
(ec) Som jeg sa i den forbindelse: Hverken ordbøker eller Google har monopol på virkeligheten. Virkeligheten rommer begge – om den ene sier noe eksisterer og den andre sier det ikke gjør det, er det sistnevnte som tar feil – i forhold til virkeligheten. Med andre ord kan vi bruke ordboken til å vise at mjåhund er et nynorskord, og Google til å vise at surstoff fortsatt er i bruk. Det er kanskje litt beslektet med NPOV: Vi skal «ikke lage en artikkel som bare taler én sides sak». Merk også at «andre norske» ikke gjør det: Ordet andre omfatter også tidligere – vi tar altså ikke stilling. ;-) Alternativet måtte være å presentere begge sider av saken, men det syns jeg altså virker tullete. Overlat det til wikt:surstoff. — the Sidhekin (d) 22. nov 2009 kl. 18:05 (CET)
Det er ikke bare bokmålsordboka, men også SNL som hevder at surstoff er en tidligere betegnelse.[7] [8]. Ingen har påstått at begrepet surstoff ikke blir brukt, bare at det er en foreldet betegnelse på oksygen. Universitetet i Oslos kjemisider om oksygen nevner ikke surstoff engang[9]. Jeg endrer det slik at det blir korrekt. Aldebaran 22. nov 2009 kl. 18:15 (CET)
Korrekt etter den ene verdensanskuelsen – hvorpå alle andre ignoreres? Lite NPOV ... — the Sidhekin (d) 22. nov 2009 kl. 20:56 (CET)

I dagligtale brukes fra tid til annen surstoff. F.eks. dykkere og flygere bruker ofte det. SOA 22. nov 2009 kl. 18:51 (CET)

Legger til at årsaken til navnet surstoff er en tidligere feiloppfatning av at syrer inneholdt oksygen. Utvik 22. nov 2009 kl. 20:34 (CET)

Årsaken til navnet oxygen er en tidligere feiloppfatning om at syrer innehold oksygen. Surstoff er bare en oversettelse av dette. :-P — the Sidhekin (d) 22. nov 2009 kl. 20:53 (CET)
Ok, min kommentar var bare et sidesprang, jeg ønsker uansett ikke å starte noen krangel utifra dette. Utvik 22. nov 2009 kl. 21:19 (CET)
(konflikt)Det er opplagt en del forvirring rundt dette. Surstoff var betegnelsen på gassen O2 (to oksygenatomer)[10], noe oksygen også er blitt. (selv om det helt korrekte er oksygengass/dioksygen). Begrepet oksygen blir riktignok brukt både om oksygengass O2 og grunnstoffet O, mens surstoff opprinnelig bare var en betegnelse på gassen (en nyanseforskjell). Det er antagelig derfor Kjemisk Institutt i Oslo ikke bruker navnet surstoff i artikkelen om grunnstoffet oksygen (i lenken vist tidligere). Jeg mener fremdeles at det er dekning for å si at surstoff er en eldre betegnelse på oksygen på tross av det faktum at begrepet fortsatt er mye brukt. Aldebaran 22. nov 2009 kl. 21:23 (CET)
Du har rett på det vis at elevene for 50 år siden lærte surstoff og kvelstoff. Men surstoff brukes også som betegnelse innen medisin fordi pH i blodet sier noe om O2-nivået. SOA 22. nov 2009 kl. 21:34 (CET)
Jeg trodde pH i blodet sa mer om CO2-nivået enn om O2-nivået, noe artikkelen Acidose ser ut til å bekrefte. - Soulkeeper 22. nov 2009 kl. 21:38 (CET)
Ja det stemmer nok. CO2Senket tekst har svært høy vannløselighet mens O2 binder seg til organisk materiale i dette tilfelle som hemoglobin og da vil lav pH bety dårlig balanse. SOA 22. nov 2009 kl. 21:52 (CET)

Helt enig med de som sier at om man skriver at det andre/alternative navnet på oksygen er surstoff, det kan også bety eldre. det brukes, kanskje bare ikke like mye. Bgagaga 23. nov 2009 kl. 16:58 (CET)

Faremomenter[rediger kilde]

Er dette avsnittet korrekt? I SNL-artikkelen (se referanser) står det følgende om fysiologisk virkning: "Mennesket kan underholde åndedrettsprosessen i gassblandinger med indifferente gasser selv om oksygeninnholdet går ned til 8–9 %. Synker innholdet til 7 %, inntrer bevisstløshet etter noen tid." Hvordan stemmer dette med de 10 - 12 % som er oppgitt i artikkelen her? --Tingo 2. jan 2012 kl. 10:09 (CET)

I Wikipedia-artikkelen står det ikke at bevisstløshet inntreffer ved 10-12 %, men at det er fare for bevisstløshet. I SNL-artikkelen står det at bevisstløshet vil inntreffe. Det er to forskjellige påstander som ikke nødvendigvis er gjensidig utelukkende. - Soulkeeper 2. jan 2012 kl. 10:18 (CET)

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Oksygen. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 2. aug. 2017 kl. 18:47 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Oksygen. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 29. okt. 2023 kl. 17:46 (CET)[svar]