Diskusjon:Nobels fredspris

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Er det noen som har noe i mot at jeg fjerner nasjonaliteten etter hvert navn? Slik det står nå er det lett å tolke feil. Froy 7. okt 2005 kl.15:41 (UTC)

Ser poenget ditt, det ser nesten ut som om prisen var delt med nasjonen. Men det er en interessant opplysning, og jeg vil foreslå en av tre løsninger:
    • Listen gjøres om til tabell, med nasjonalitet som en av kolonnene
    • Nasjonalitet settes i parentes
    • Nasjonalitet angis som adjektiv (amerikansk, nord-irsk, sør-afrikansk etc.)

Cnyborg 7. okt 2005 kl.17:28 (UTC)

Grunn til at dei har fått prisen.[rediger kilde]

Eg lurte på om vi ikkje skulle gjere slik som det er gjort på nn med at det er sett opp som en tabell med årstal, navn, nasjonalitet og grunnen til at dei fekk prisen Freheims ß 14. okt 2009 kl. 17:08 (CEST)

Fjernet kritikkseksjon[rediger kilde]

Jeg har fjernet kritikkseksjon, først og fremst fordi vi ikke har slike, om noe av innholdet der skal inn i artikkelen så bør det omarbeides og legges inn andre steder eller under relevante overskrifter. Kritikk mot prisen er nevnt i ingressen: «Mange tildelinger har vært omstridte, og det har blitt hevdet fra jurister og fra Nobelfamilien at testamentet ikke blir fulgt.»

I tillegg var hva som sto der lite relevant for artikkelen, Nobels fredspris er en verdenskjent pris, at noen er misfornøyd med hva den står for, hvem som får den osv er ikke noe nytt og de to herrenes kritikk er vel for almenheten omtrent like interessant som mine kritiske betraktninger om samme.

Dersom det skal skrives noe mer om kritikk mot prisen så mener jeg det bør inn i et avsnitt som for eksempel behandler politiske reaksjoner på prisen, det er jo en rekke prisvinnere som har vært kontroversielle. Ulf Larsen 12. des 2011 kl. 15:13 (CET)

Kanskje bedre med avsnitt: «Offisielle reaksjoner»? Plass til alt fra nazi-regimets reaksjon på Bertha von Suttner og til Kinas policyendring i forhold til norske myndigheter. Grupper og privatpersoner synes jeg blir noe for sært - inklusive dagens nytt fra Liberia. --Bjørn som tegner 12. des 2011 kl. 15:38 (CET)
Hvorfor skulle naziregimet ha noen mening om tildelingen til Bertha von Suttner (død 1914) i 1905? Geiresdal 27. des 2011 kl. 09:33 (CET)

Det er jo interessant at du mener at dine synspunkter på Nobels fredspris er like viktige som synspunktene til det tidligere overhodet for Nobelfamilien. Dette er en privat pris, opprettet av Nobelfamilien. Tolkningen av testamentet er det helt sentrale spørsmålet. Fredrik Heffermehl er ingen hvem som helst, han er en veteran i den internasjonale fredsbevegelsen, har vært visepresident i Det internasjonale fredsbyrå som selv mottok fredsprisen, og hans faglige bok om tolkningen av testamentet har ført til debatt og han har fått støtte fra Nobelfamilien for synspunktene. Så denne debatten må stå i denne artikkelen. Geiresdal 27. des 2011 kl. 09:31 (CET)

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 4 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Nobels fredspris. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 2. aug. 2017 kl. 11:54 (CEST)Svar[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Nobels fredspris. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 27. okt. 2017 kl. 01:54 (CEST)Svar[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Nobels fredspris. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 13. jan. 2018 kl. 05:18 (CET)Svar[svar]

Den liberale internasjonalismen[rediger kilde]

Jeg fjernet dette avsnittet, som er interessant og godt kildebelagt men ikke dokumentert at det handler om Fredsprisen.

  • En gruppe med britiske filosofer og politikere, blant dem John Stuart Mill og Herbert Spencer, var kritiske til det internasjonale samfunnets, spesielt kolonimaktenes, avhengighet og bruk av voldelige midler til å beskytte egne interesser. Disse første liberale internasjonalister ønsket å skape en mer organisert og fredfull verden. De foreslå flere måter å omorganisere verden på, blant annet demokratisering av samfunnet, grunnleggelsen av internasjonale strukturer og transnasjonale organisasjoner, og opprettelsen av internasjonale lover. I løpet av 1900-tallet ble også universelle menneskerettigheter viktig for liberale internasjonalister.[1]
  • Liberalister er uenige i realistenes teori om at krig er en naturlig del av og at staten er hovedaktøren i internasjonal politikk. Staten spiller en viktig del av internasjonal politikk, men det gjør også internasjonale organisasjoner, som Forente Nasjoner (FN), og transnasjonale krefter, som for eksempel terrorist grupper og menneskerettighetsaktivister. I motsetning til realister, mener liberalister at det er mulig å skape en bedre og mer fredfull verden gjennom samarbeid i internasjonale organisasjoner, gjennom demokratisering av samfunnet, og ved å fremme universelle menneskerettigheter.[2]

--Vennlig hilsen Erik d.y. 20. feb. 2018 kl. 23:03 (CET)Svar[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Nobels fredspris. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 22. okt. 2018 kl. 15:11 (CEST)Svar[svar]

Er det mulig å kanskje ha en foto av en mer verdifullt fredsprisvinner en Obama? Han har jo nesten fått den på forskudd og ikke gjort stort for verdensfred i sin tid. Jeg synes den er lite representativ. Dette usignerte innlegget ble skrevet av 193.90.175.221 (diskusjon · bidrag) (Husk å signere dine innlegg!)

Fint å variere bildebruken. For øvrig tar vi ikke stilling til hvem som er verdige prisvinnere, men det er neppe tvil om at Obama er en av de mest kjente vinnerne. --Vennlig hilsen Erik d.y. 17. apr. 2019 kl. 10:00 (CEST)Svar[svar]

Nobels fredspris and the Ethiopian civil war. Speak out![rediger kilde]

Ethiopian Prime minister Abiy Ahmed Ali has suspended the parliamentary elections in August 2020 for his own benefit: to stay in power. In November 2020 he startet a potentially genocidal civil war with the help of Eritrean military forces. And his "peace" dealings with Eritrea serve to attack a common enemy, the region Tigray in Ethiopia, resembles more and more the Molotov–Ribbentrop-pakten. He's the worst recipient of the Nobels fredspris up to now. According to Kjetil Tronvoll the Nobels fredspris emboldened Abiy and therefore contributed to this civil war. [1] Regarding the ongoing and deterioating conflict[2] it his high time to speak out and disown these actions.--Sunsarestars (diskusjon) 6. mar. 2021 kl. 10:41 (CET)Svar[svar]

  1. ^ «Liberal internationalism». Encyclopedia Britannica (engelsk). Besøkt 20. februar 2018. 
  2. ^ Baylis, John (2014). The Globalization of World Politics. Oxford: Oxford University Press. s. 3-5.