Diskusjon:Namsskogan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Samisk navn[rediger kilde]

Hvilket navn skal man bruke for Namsskogan på Sørsamisk? Jeg ser at Nååmesjenvuemie er brukt, men det navnet er også brukt for Namdalen. Nettsida for samiske veivisere (https://samiskeveivisere.no/kart/) benytter Laakesvuemie, men jeg tror jeg har lest at dette bare er et eldre navn på Namdalen og betyr akkurat det samme som Nååmesjenvuemie. Jeg har også sett Nååmesje eller alternativt Nåamesje bli brukt, men de ordene betyr elva Namsen.--Kvääniruija (diskusjon) 25. aug. 2020 kl. 14:12 (CEST)

Kanskje Morten har noen tanker om dette? @Orland:. mvh, --Apple farmer (diskusjon) 25. aug. 2020 kl. 14:26 (CEST)
@Kvääniruija, Apple farmer: den første tanken min er at man ikke skal legge inn slike opplysninger hvis man er i tvil, og heller ikke har en helhetlig, dekkende kilde. Siden jeg har jobbet en del med sørsamer og sørsamisk historie, er jeg i utgangspunktet positiv til at dette blir lagt inn. Men jeg er skeptisk til plukking av enkeltopplysninger uten sikker viten om kildegrunnlaget.
Når det er sagt, har vi jo en hel serie artikler om Samiske geografiske navn i Namsskogan og andre kommuner. Nettstedet Gaavnoes, som jeg er medredaktør for, har en artikkel om Sørsamiske stedsnavn på norske kart. Mvh --M O Haugen (diskusjon) 25. aug. 2020 kl. 14:42 (CEST)
Burde da sørsamisk navn fjernes inntil man vet mer sikkert? Jeg tenker at det vil være best slik at man i verste fall unngår å skrive noe feil.--Kvääniruija (diskusjon) 25. aug. 2020 kl. 14:50 (CEST)
Både Namsskogan, Laakesvuemie og Nååmesjevuemie betyr vel omtrent det samme: "skogene rundt Namsen" vs. "skogsdalen rundt Namsen". 'Vuemie' betyr 'skogkledd dal', ikke bare 'dal'. Det eldste samiske navnet på Namsen er Laakese, med kortform bl.a. i Laakes-vuemie 'Namsskogan' (Nissen 1926 og senere). I Røyrvik kommunes saksutredning k.styresak 87/94, står det: «Nååmesjenvuemie er oppgitt å være navnet på dalen og ikke på Namskogan tettsted». Kanskje kan derfor Laakesvuemie for 'Namsskogan' og Laakesvuemien tjïelte for 'Namsskogan kommune' være å foretrekke, slik veiviserne bruker det, for å skille navnet fra selve dalen? Språkmannen (diskusjon) 17. okt. 2020 kl. 16:11 (CEST)
Som navn tenker jeg at både Laakesvuemie og Nååmesjevuemie passer fint som navn på tettstedet og kommmunen, ettersom navnene i den bruken får betydningen "Namsskogdal" og "Namsskogdal kommune". Kanskje er det slik at Nååmesjevuemie brukes oftere om hele Namdalen, og Laakesvuemie brukes oftere om Namsskogan. Kommunen bør reise navnesak for å få vurdert dette. Språkmannen (diskusjon) 17. okt. 2020 kl. 18:50 (CEST)