Diskusjon:Motorvei

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Opplysningsskilt 502 "Motorveg"[rediger kilde]

Fra høringsbrevet om ny skiltforskrift: [1]:

Norge er etter vårt kjennskap det eneste land som bruker betegnelsen "motorveg" for tofeltsveger med tovegstrafikk og flerfeltsveger uten fysisk skille mellom kjøreretningene. Dette er meget uheldig og har gitt opphav til mange misforståelser om vegstatus og vegstandard, bl.a. på utenlandske vegkart. Betegnelse og skilting (blå vegvisningsskilt) gir trafikantene signaler om en standard som disse vegene ikke har. En del av de eksisterende ”motorveg klasse B” har problemer med alvorlige møteulykker. Vi foreslår at begrepet "motorveg" (i høringsforslaget fortsatt kalt kl. A) får samme betydning som i det øvrige Europa, det vil si flerfelts veg med fysisk skille mellom kjøreretningene og planskilte kryss, og at "motorveg klasse B" får en ny betegnelse. En slik vegtype kan bestå av både to, tre og fire felt. Forslaget innebærer at tilsvarende endringer av terminologien må gjøres i trafikkreglene, forskrift om anlegg av veg, vegnormalene og skiltnormalen. Det har vært vanskelig å finne en ny betegnelse på motorveg kl. B. ”Motortrafikkveg” er brukt i våre naboland (”motortrafikled i Sverige og Finland, ”motortrafikvej” i Danmark), men det er ønskelig med en betegnelse som skiller seg mer fra ”motorveg”. Alternative betegnelser kan for eksempel være høytrafikkveg eller hovedveg. Vi ber om at høringsinstansene kommer med forslag til en bedre betegnelse enn ”motortrafikkveg”.

Motorveg klasse B bytter navn til Motortrafikkveg[rediger kilde]

Fra [2]:

...

  • Skiltet «Motorveg klasse A» skifter navn til «Motorveg».
  • Skiltet «Motorveg klasse B» skifter navn til «Motortrafikkveg».

... -- ZorroIII 11 november 2005 kl.19:22 (UTC)

God idé, förra bruket av namnet motorvei har skapat förvirring bland kartritarna. se denna länk [3]
Burde man ikke da fjerne alle referanser til den tidligere klasseinndelingen og referere til egen side for motortrafikkveg? Btd 31. mai 2006 kl.16:53 (UTC)

Fartsgrenser[rediger kilde]

Avsnittet om fartsgrense virker litt unødvendig. I Norge er det uansett de skiltede fartsgrensene som gjelder - og mangler slikt skilt er det hhv 80 og 50 som gjelder (avhengig om det er utenfor eller i tettbygd strøk). Motorveistrekninger er skiltet med mange forskjellige fartsgrenser, fra 60 ved bomstasjoner, 70 i Festningstunnelen til 100 på en del strekniker. ZorroIII 2. jun 2006 kl.22:20 (UTC)

"Tofelts motorvei"?[rediger kilde]

På Statens vegvesens internetsidor om vägprojekt på E18 mellan Oslo och gränsen till Sverige skrivs det om "tofelts motorvei". Vad menar man med det? När nu "motorvei klasse B" bytt namn till "motortrafikkvei" trodde jag att Norges defintion av "motorvei" var identisk med Sveriges "motorväg" och Tysklands "Autobahn" etc, det vill säga att den måste ha minst fyra (2+2) körfält, vilket ju också står i denna Wikipediaartikel. 85.8.0.26 15. aug 2006 kl. 19:08 (UTC)

Jeg tror de bruker det fordi de fleste ikke vet hva en motortrafikkvei. Det eneste stedet jeg har sett det ordet brukt er i artikkelen på Wikipedia… Det tar nok litt tid før de kan begynne å bruke det riktige ordet konsekvent. Cnyborg 15. aug 2006 kl. 19:10 (UTC)
Mange planer for veier er laget før endringen av skiltforskriften. Så det henger nok mye igjen. ZorroIII 15. aug 2006 kl. 19:42 (UTC)

"Planfritt"[rediger kilde]

Ordet "planfritt" sniker seg inn i folks vokabular for tiden. Hva i all verden er det? Ordet "planskilt" er mye mer beskrivende. Begge er brukt i denne artikkelen.

Kan godt hende "planfritt" er et ord som brukes korrekt, men for meg høres det helt koko ut. Går jo ikke an å kjøre bil uten minst ett plan.

Forslag til endring: Bytt ut all bruk av "planfritt" med "planskilt". Dette usignerte innlegget ble skrevet av Palelnan (diskusjon · bidrag) 12. nov 2006 kl. 00:48 (UTC) (Husk å signere dine innlegg!)

Sett i gang! ZorroIII 12. nov 2006 kl. 09:20 (CET)
«Planfritt» benyttes av vegmyndighetene. Kommer av adjektivet «planfri», som bokmålsordboka supplerer med «~fri p-tt kryss planskilt kryss, toplanskryss, flerplanskryss». Forøvrig henvises til ovennevnte skribent. --Frodese 12. nov 2006 kl. 10:35 (CET)
Lite. Ti ganger så mange treff på planskilt[4] som på planfritt[5] ved søk på google på vegvesen.no. Bladet Vegen og Vi ser ut til å være storleverandør på sistnevnte. Det er mulig "planfritt" er et ord i ordboka, men det er meningsløst i seg selv og svært upresist. "Planskilt" er derfor et mye bedre alternativ. --Chrmb 12. nov 2006 kl. 20:00 (CET)
"Planfritt kryss" 1840 treff
"Planskilt kryss" 2270
Ingen stor forskjell, altså. Men "toplanskryss" har 4510, kanskje fordi de fleste planskilte kryss har to plan. Tatt bokstavelig er «planfritt kryss» meningsløst, men det bør vel likevel nevnes som synonym.Pål Jensen (diskusjon) 14. nov. 2015 kl. 18:32 (CET)[svar]

Gammel diskusjon, men likevel: På engelsk brukes «grade separation» (i motsetning til «at-grade» som betyr på «på samme plan») og på svensk «planskild korsning». mvh --Erik den yngre (diskusjon) 1. sep 2013 kl. 16:33 (CEST)

"Motorveinettet er ennå ikke særlig utviklet"[rediger kilde]

Det er en vurdering at «Motorveinettet er ennå ikke særlig utviklet» og bør trolig fjernes om det ikke kan underbygges nærmere. Dersom dette er et politisk synspunkt må det knyttes til politikere eller partier som har dette i sitt program. Dersom det er en transportfaglig vurdering må informasjonen hentes fra faglige kilder. Det bør også presiseres hva som menes med «ikke særlig utviklet», er det relativt til Sverige og Tyskland, eller relativt til trafikkmengden? Mvh --Erik den yngre (diskusjon) 1. sep 2013 kl. 16:30 (CEST)

Enig; erstattet det med noen konkrete opplysninger fra forslaget til statsbudsjett.Pål Jensen (diskusjon) 14. nov. 2015 kl. 18:24 (CET)[svar]

Antall km i norge[rediger kilde]

Analyse av data i openstreetmap.org per mai 2015:

  • Oslo: 409 km, fordelt på:
    • E18 øst mot Sverige: 20 km
    • Vestover: 124 km
    • Nordover: 113 km
    • E6 sør mot Sverige: 152 km
  • Bergen: 13.5 km
  • Kristiansand: 36 km
  • Stavanger: 13.5 km

--193.212.97.18 13. mai 2015 kl. 17:27 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Motorvei. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 2. aug. 2017 kl. 05:08 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 2 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Motorvei. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 25. mar. 2021 kl. 21:27 (CET)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Motorvei. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 21. sep. 2021 kl. 21:55 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Motorvei. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 5. mar. 2023 kl. 18:11 (CET)[svar]