Diskusjon:Militære grader i Norge

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Diverse eldre diskusjoner[rediger kilde]

Litt flisespikeri på gang, men gradstegnet for ULM er utgått, nå er det bare en stor rød krone. Profoss 27. jan 2004 kl.07:29 (UTC)

Da er det flott at forsvaret selv ikke oppdaterer sidene sine. Jeg skal legge ut en oppdatert versjon når jeg vet nøyaktig hvordan tegnet ser ut. En annen ting som også mangler er korrekte stjerner på hærdistinksjonene som også viser kontur. Makne 28. Jan 2004 kl. 03:08

Forandringen er relativt nylig, jeg så endel som gikk rundt med gammel ULM distinksjon.

Hvis det er ønskelig kan jeg sikkert ta bilde av mine korporalvinkler som jeg har liggene fremdeles :P Profoss 28. jan 2004 kl.13:24 (UTC)

Er grenader nå blitt en egen militær grad? Det er ikke noe nytt at det har eksistert et vervingsmerke (med årstegn), men da jeg var grenader (1986-1990) hadde jeg først grad av vingsoldat og så senere korporal. Grenadersmerket var da det samme som i dag, men i Luftforsvaret ble det brukt på ermet mens gradsmerket ble båret på skulderklaffene. I 1987 var jeg en periode overført til Hæren, og her kunne man bære merket på skulderklaffene, istedetfor gradsmerket. --Jakro64 16. mai 2004 kl.16:54 (UTC)

Grenader er pr. definisjon ikke noen grad, men du kan heller ikke være grenaderkorporal :). Siden sersjant har kommandorett over grenaderer på papiret, alt avhenger av avdeling og situasjon, har jeg lagt det der det ligger.


Men da blir det helt feil. Hvis dette skal være en oversikt over militære grader har «grenader» ingenting der å gjøre. Grenader er nemlig en stilling, ikke en grad. Grenaderer driver utdanning, og kan godt være lærere for lavere befal som løytnanter, fenriker og sersjanter samt selvfølgelig menige. En grenader har iallfall tidligere kunne innehatt følgende grader: korporal, visekorporal og menig, og jeg regner med det fremdeles er slik. --Jakro64 27. jun 2004 kl.15:23 (UTC)

Nja, er ikke helt sikker, jeg dimmet i janauar i år, og han matrosen vi hadde på kontoret var bare "matros" ikkenoe mer. tror det har skjedd en forandring i det siste faktisk. Eksempelvis så finnes det jo korporaler i FIST-H, som egentlig er grenaderer men går rundt med korporalvinkler, mens de vanlige menige grenaderene har blitt bare grenader, dessuten har man grenader, midlertidig sersjant. Profoss 27. jun 2004 kl.15:36 (UTC)

Dette vil si at det ikke er noe nytt siden jeg dimmet. I Hæren var det valgfritt om du ville gå med eikeløvet eller gradsmerket. De fleste korporaler foretrakk vinklene da eikeløvet så ut som visekorporalmerket. Han som har laget den ellers utmerkede presentasjonen i artikkelen skriver jo lenger opp her at han innrømmer at dette med grenader er feil. Derfor bør denne linjen tas ut. --Jakro64 8. sep 2004 kl.17:58 (UTC)

I sjøforsvaret er ein anten matros eller noko anna :) Ein kan ikkje ha andre gradar enn matros viss det er det ein er. Ein har ingen val av distingsjon. Tidlegare var det óg leiande matros altså to matrosgrader, men det finst ikkje lenger. Det er verdt å nemne at ein matroslærling (altså lærling på 2. året) berre har eit gullanker som distingsjon medan ein vanleg matros har gullankeret pluss 1-3 årsstjerner i gull. Elles er ein kvartermeister dersom ein er tilsett som det sjølv om ein ikkje har befalsskulen. Det finst ikkje matroskvartermeister eller matros midlertidig kvartermeister. Ein matros er stort sett ikkje instruktør. Då vert dei forfremma til kvartermeister. Inge

Betyr dette at matros er en grad i Sjøforsvaret? jakro64 22. mar 2005 kl.11:57 (UTC)

Det kjem litt an på kva du meiner med grad :). Eg vil seie at det er ein grad, men den er litt på sida av det normale systemet. Som det står om grenader lenger oppe har ein kvartermeister kommando over matros, men forholdet mellom menig og matros er litt uavklart. I praksis er ein matros over menig pga erfaring og stilling. I Sjøforsvaret er det faktisk planar for å rette på dette med ei reform av alle grader frå kvartermeister til menig der matros blir plassert inn. Etter ryktene blir det ei stor omforming...0-3 vinklar + 0-3 ansiennitetsstriper med diverse kombinasjonar etter stilling og erfaring. Men vi får sjå Inge 24. mai 2005 kl.17:00 (UTC)
For meg er det helt klart hva som er en grad og hva som er yrke. Selvsagt har en eldre (her: en med lengre tjenestetid) ledelsesansvar overfor andre med samme grad. Dermed vil grenaderer være overordnet vernepliktige, selv om de kan ha samme grad. Grenadersårsmerkene har nok sin opprinnelse i det gamle sersjantsystemet. Grenaderer har i alle år hatt sine årsstriper på samme måte som matroser har hatt sine årsmerker (stjerner?), så dette burde allerede være på plass. jakro64 25. mai 2005 kl.07:38 (UTC)
I Marinen er matros graden, men "yrke" vil ofte vere stuert, gnist og så vidare. Det eg meinte var at det er litt uklart om ein matros er det same som UM eller ULM eller om graden står over desse. Sjølvsagt står dei over på bakgrunn av ansennitet, men graden er ikkje definert på ein spsesifikk plass. Det ser vi lett på dei forskjellige plansjane over grader Forsvaret har gjett ut der matros bytter på å vere heilt nederst, på sida av alt eller over ULM. Eg har spurd både matrosar og høge offiserar om kva ein matros eigentleg er. Populært mellom matrosar er å seie at dei er sivilt tilsett personell med uniformsplikt!! Medan ein høg offiser sa dei var menige med løn. Så sjølv om graden er matros er det litt uklart kva grad dette er...
No er dette med årsstjerner eigentleg bare "til pynt", mellom matrosar betyr dei ingenting når det gjeld helsing/"kommandoforhold", det er i praksis stillingsbeskrivelsen som definerar kor ein matros er i forhold til andre matrosar. Kor har ein grenader årsmerkene? Eg har sett veldig få grenaderar, men ingen av dei hadde meir enn eikelauv. Ein vanleg matros har alltid 1-3 stjerner like under ankeret på skulderdistingsjon og på overarm(T1). Lærling på 2. året har bare anker.Inge 26. mai 2005 kl.17:10 (UTC)
Grenaderer og matroser er begge yrkestitlar, ikkje gradar. Stuert og gnist er òg yrkestitlar, men i det militære blir det kalla "teneste". Grada er menig, yrket er matros og tenesta er gnist eller stuert. Offiseren hadde difor heilt rett, dei er menige med løn. Ein grenader har årsmerkane nedst på ermet. Om eg finn dem ein stad skal eg leggje inn bilete av dei på grenader-sida. Stillingsbeskrivinga kan i praksis definere kommandoforholdet i fred, men i øving og strid vil nok tenestetida vere utslagsgjevande. jakro64 27. mai 2005 kl.11:57 (UTC)
Du har heilt rett, men i marinen ser ein ikkje på det på den måten i praksis. Eg er ikkje heilt einig i det med kommandoforhold. Alle komandoforhold/stillinger er dei same ombord både i fred og krig.Inge 27. mai 2005 kl.13:23 (UTC)
Eg tvilar ikkje på at det du skriv er rett, men vi må holde oss til fakta, ikkje til kva folk trur eller meiner. Det er lett å styre inn i framande farvatn ;-) jakro64 27. mai 2005 kl.17:24 (UTC)

Sjøforsvarets grader[rediger kilde]

Den tabellariske fremstillingen av gradene er korrekt. Den grafiske fremstillingen er imidlertid blitt feil. Tre og en halv stripe er kommandørkaptein. Fire hele striper er i dag kommandør. En tykk stripe er Flaggkommandør.

Harald

Graden Flaggkommandør har ei tjukk stripe på armen, men har den same distingsjonen som Kontreadmiral (minus ei stjerne) på skuldra. Det er denne som burde stå i tabellen. Inge.

Jeg skal forsøke å få gjort noe med dette hvis Makne ikke er blant oss lengre. jakro64 22. mar 2005 kl.11:58 (UTC)
Nå fant jeg den siste oppdaterte plansjen med distinksjoner fra Forsvarets Forum - http://www.fofo.no/filestore/16-17.pdf der det fremgår at det ikke har vært noen endringer i det siste. Jeg vil bruke den til å rette opp de øvrige endringene. jakro64 26. mai 2005 kl.08:28 (UTC)

Dette er for dårlig av Forsvaret. Både FKOM og ULM har den samme feilen som tidligare når det gjeld skulderdistingsjon.ULM har ikkje anker lenger(det er over 2 år sida dei hadde det). Fkom har samme type skulderdistingsjon som admiral slik at den stemmer overeins med brigaderane.:( Inge 27. mai 2005 kl.12:58 (UTC)

Kva skal eg da holde meg til?!? Uniformsreglementet for Sjøforsvaret ligg vel ikkje ute på nettet? jakro64 27. mai 2005 kl.17:29 (UTC)
Nei, uniformsreglemanget til Sjøforsvaret er det einaste som ikkje ligg ute:(, til og med lottene har lagt ut sitt! Eg har hørt rykte om at det er på vei, men det er lenge sida... Eg veit rett og slett ikkje kva vi kan gjere i en sånn situasjon, det er veldig frustrerande. Inge 31. mai 2005 kl.16:22 (UTC)
For ULM er det bare kronen som er der fra før, ser ut som FF har gått på en smell der og brukt riktig distinksjon på ermet, men ikke skulder. Burde vi kanskje dratt inn UB korporal også? Denne har forøverig forandet seg i det siste, før var det bare K-en, men nå har de gått over til K-en øverst og korporalvinkler under. Profoss 27. mai 2005 kl.18:07 (UTC)

Menig i særklasse var aldri OR4. Enten OR2 eller OR3. Har lett litt gjennom mine gamle bøker, men finner dessverre ikke fasiten. Men ULM er OR4 og MiS er under. Nå kan jeg knapt huske sist vi hadde MiS'er om bord. Tror dette forsvant en gang på 90-tallet. Ellers en direkte skrekkelig forklaring på MiS på wikipedia, men det er ikke denne sidens problem (annet enn at det selvfølgelig linkes dit...) KjartanA 18. jul 2009 kl. 01:05 (CEST)

Vingløytnant og vingkaptein[rediger kilde]

HHH 1963, s. 137: «Luftforsvaret har fått to helt nye gradsbenevnelser, vingløytnant og vingkaptein.» Dette er to grader jeg ikke kan finne referanser til andre steder. Har andre hørt om dem? jakro64 23. mai 2005 kl.04:39 (UTC)

Jeg synes det høres britisk ut, forøverig høres det ut som en kortvarig betegnelse. Profoss 23. mai 2005 kl.11:51 (UTC)

Vingløytnant og vingkaptein var graden over stabssersjant, og forsvant då einingsbefalet vart innført i 1975(?). Lars B

Bytte til ny type mal[rediger kilde]

Nå har det kommet en fin, fin mal på engelsk wikipedia (se en:Norwegian Army) med norske grader. Jeg tror det bare er offisersgradene i hæren som er dekket hittil. Jeg vil foreslå at vi bytter over til den ettervært. Noen som har noen innvendinger? Profoss 26. mai 2005 kl.09:53 (UTC)

Jeg kan ganske kjapt (tror jeg) lage en tilsvarende med hele lista fra menig til admiral/general for alle tre grener. Svakheten med den engelske er at den dekker kun offiserer. jakro64 26. mai 2005 kl.14:00 (UTC)
Jepp, men vi kunne basere oss på den engelske, for da kan vi med enkelhet lage tilsvarene for andre natoland. Hvis vi baserer oss på nato sitt system av grader. Profoss 26. mai 2005 kl.15:02 (UTC)
Skal ha det i tankene! jakro64 27. mai 2005 kl.12:14 (UTC)
Svakheten er at den går horisontalt og fører at jeg må siderulle for å se hele. Det hadde vært best å ha gradene vertikalt. Kanskje man kan snu på retningen? Wolfram 27. mai 2005 kl.18:11 (UTC)
Jeg fant forøverig gradsoversikten for befal: en:Ranks_and_insignia_of_NATO_Armies_Enlisted, den kunne med hell blitt forbedret, blant annet inkludert UB-korporal og jeg tror grenader burde blitt flyttet på. Dessuten tror jeg den kunne blitt kuttet i lengden med å sette rittmester på egen linje blant annet, dessuten kunne vi kun fyllet inn en strek på grader som ikke eksisterer i Norge. Profoss 27. mai 2005 kl.18:21 (UTC)

Bakgrunn[rediger kilde]

Fin bakgrunn! Men eg merka at enkelte av utsegna var sånn at eg følte eg kunne vere enig eller uenig, altså litt på kanten når det gjeld objektivitet (sjølv om eg var enig):).Det er ikkje sikkert at dei som var med på å fjerne underoffiserskorpset er like enig i at grunnen var (berre) ideologisk t.d.. Eg synst kanskje avsnittet heller ikkje passa så godt på toppen av artikkelen. Inge 31. mai 2005 kl.16:31 (UTC)

Takk. Då skal eg prøve å moderere utsegna noko. Eg treng berre litt tid på meg! jakro64 1. jun 2005 kl.06:28 (UTC)


Kommentar[rediger kilde]

Er det lenge siden dere har hatt militærtjeneste? Befal er betegnelsen på militært personell som har fullført enten utskrevet befalskurs (UB) eller befalsskole, dvs. UB-korporal eller sersjant. Offiserer er militært personell fra fenriks grad og oppover. Da jeg var i militæret (hæren) betraktet vi likevel aldri fenriker som offiserer, men som vanlig befal. Med offiser tenkte vi på de som (vanligvis) hadde krigsskoleutdannelse, dvs. løytnant og oppover. Grenader er vervet soldat; det er altså riktig som noen påpeker at det ikke er noen grad, de har heller ingen kommandomyndighet på linje med befal. Linker til uniformsreglement, inkludert distinksjoner, finnes på http://www.webstaff.no/ Dere burde kanskje også påpeke at i den moderne norske offisersutdanningen må en gå alle gradene, dvs. man må starte med enten UB-kurs eller befalskole, istedet for enkelte andre land der man kan starte rett på offiserskole som kadett. Med vennlig hilsen sersjant (anno 1996). 23. sep 2005

1.Det er godt mulig å være sersjant/kvartermester (også fenrik og muligens høyere) uten å ha gått UB eller befalsskole dersom du innehar en kompetanse (jeg tenker ikke på VAB) som er etterspurt. Da vil du få en midlertidig grad som like fullt er på linje med andre sjt/kvm. Og er befal på lik linje med alle andre befal. Dette er på samme måte som at feks. en orlogskaptein kan være midlertidig kommandørkaptein. Men en regner da med at et befalskurs vil bli gjennomført innen rimelig tid. Så å basere en definisjon på utdannelse er ikke fullgodt. 2. Uansett hva enkelte avdelinger måtte anse så er fenrik en offisersgrad. 3. Det er ikke nødvendig å gå alle gradene. En kan bli oppgradert før fastsatt tid på bakgrunn av stilling. 4. Mye er blitt annerledes i forsvaret siden 1996. De siste to årene har befalssystemet blitt omorganisert og "avdelingsbefal" er innført. Mer er på vei. Mye av det som har blitt diskutert her og som står i artikkelen vil bli annerledes når alt er på plass. Dette er info anno 2006.Inge20. jan 2006 kl.00:56 (UTC)

Fletting?[rediger kilde]

Forekommer meg at denne artikkelen bør flettes med artikkelen militær grad. Slik sistnevnte artikkel fremkommer nå, er den ikke en gang supplement til denne artikkelen. --Friman 14. feb 2007 kl. 21:30 (CET)

Absolutt ikke. Det er forskjell på militære grader i Norge og militær grad. Sistnevnte må sees som en internasjonal artikkel og bør utformes der etter. Det betyr blant annet at alle norske grader bør fjernes. Tbjornstad 28. mar 2007 kl. 13:54 (CEST)

General[rediger kilde]

Jeg fjernetGeneral, da det ikke er noen general i Norge.

Alexis 28. Mars 2007 kl. 13.36 (CET)

Selvfølgelig finnes det general i Norge, i hvertfall så lenge riket er et kongedømme. Kongen er nemlig full general. Tbjornstad 28. mar 2007 kl. 13:51 (CEST)

Nye distinksjoner Luftforsvaret[rediger kilde]

Luftforsvaret (som for øvrig aldri har hatt hylser i de fargene som er beskrevet her) har fått nye distinksjoner for soldatgradene OR1-OR5. Falk og krone (Luftforsvarets emblem) over vinkler, eller for seg selv (for OR1). Vingsoldat (OR3) er én vinkel, korporal og sersjant er fortsatt hhv to og tre vinkler, samtlige med Luftforsvarets emblem (falk og krone).

Farger på feltdistinksjoner er grått på blå bakgrunn, farger på skjorte o.l er sølv brodert på sort hylse. På jakkeslag metall i sølvfarge. Kan sjekke gradering på unformsreglement og evt legge ut relevante utdrag her. Myhre 11. mar 2011 kl. 08:40 (CET)

Var i kontakt med generalmajoren som leder Luftforsvarets uniformsråd om en utlevering av distinksjonene, men dimitterte før jeg fikk sendt ham et forslag for hva som kunne utleveres. I seg selv er dette satt som ugradert informasjon, men som standard er det fortsatt kun beregnet for intern bruk, derfor må utleveringen autoriseres. Andre deler her trenger også oppdatering, for eksempel Hærens distinksjoner for vernepliktige og vervede soldater og underoffiserer og Sjøforsvarets distinksjoner for utskrevet menig, visekonstabel, konstabel, kvartermesteraspirant og kvartermester Myhre 16. jan 2012 kl. 05:18 (CET)

Riktig betegnelse på div grader i Hæren[rediger kilde]

Det har vært noe diskusjon her på WP omkring hva som er riktig betegnelse på gradene OR3, OR4+ og OR5+. Det som er gjeldende i Forsvaret er visekorporal 1. klasse, korporal 1. klasse og sersjant 1. klasse. Dette fremgår av Hærens uniformsreglement. Men det er viktig å merke seg at Forsvaret på sine hjemmesider bruker "klasse 1", til tross for at dette er feil. Dette ble endret på av Hæren til 1. klasse, men noen har ikke klart å oppdatere sidene. PetterM (diskusjon) 17. nov. 2016 kl. 00:22 (CET)[svar]

Sjefsersjant/sjefmester[rediger kilde]

Kan noen legge inn de manglende gradene for hær/luft og sjø? Kilde: https://forsvaret.no/fakta_/ForsvaretDocuments/Distinksjoner%20i%20Forsvaret.pdf Dette usignerte innlegget ble skrevet av Znuddel (diskusjon · bidrag) (Husk å signere dine innlegg!)

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 4 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Militære grader i Norge. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 20. jan. 2021 kl. 22:26 (CET)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 3 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Militære grader i Norge. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 25. mar. 2021 kl. 09:40 (CET)[svar]

Spesialistbefal: Fra OR2 eller OR5?[rediger kilde]

Ifølge denne oversikten på Forsvaret.no starter spesialistbefalrekken på OR2, og ikke OR5 som det står i artikkelen. Dette burde vel artikkelen gjenspeile?

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Militære grader i Norge. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 4. mar. 2023 kl. 20:23 (CET)[svar]