Diskusjon:Liste over kriger Palestina har deltatt i

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

"Palestina" som stat kan vanskelig ha deltatt i samtlige av krigene i denne tabellen, av den enkle grunn at det hittil aldri har eksistert en stat med dette navnes. Av denne grunn hadde det kanskje vært en fordel å tilføye en innledning hvor man forklarer at denne listen også tar for seg konflikter utkjempet av palestinske militser og grupperinger. Hva mener du? --Mikrobølgeovn 20. jul 2011 kl. 01:06 (CEST)

Ja, det hadde kanskje vært greit. Ser også at Liste over kriger Libanon har deltatt i inneholder kriger Hizbollah, kommunistpartiet og flere har tatt del i. Og Palestina er jo styrt av "militser og grupperinger" og landet har ingen hær. Synes det er fint at du vil hjelpe til med denne artikkelen! :) ''Wikipedias unge kommunist'' 20. jul 2011 kl. 13:00 (CEST)
Tror dere må omformulere innledningen og endre navigasjonsboksen, for dette er ingen statsdannelse. Det er nok udiskutabelt at en kan oppfatte flere palestinske militser og grupperinger som en mer eller mindre koordinert gruppe, men det er ingen stat selv om målet nok er å bli en stat på ett eller annet tidspunkt. — Jeblad 20. jul 2011 kl. 13:15 (CEST)
Hva med at vi simpelthen endrer navnet fra "Palestina" til "palestinske militante" eller lignende (gjerne et annet ord dersom noen mener "militant" er et ladet ord), og fjerner lister som eks. Liste over kriger PLO har deltatt i og Liste over kriger Hamas har deltatt i. Og når vi først er igang, kan jeg godt tenke meg å fikse Libanon-listen ved å enkelt dele den inn i to separate tabeller, én som viser krigene Libanon som stat har deltatt i, og én som viser krigene som ble utkjempet av libanesiske militser. Virker dette som en brukbar løsning? --Mikrobølgeovn 20. jul 2011 kl. 13:29 (CEST)
Jeg mener vi skal la denne artikkelen være der den er, jeg. Dessuten, når det gjelder Irgun, Haganah osv. Jeg har forstått dt slik at dette var militante organisasjoner. Kanskje vi skulle endre til "israelere" i akkurat denne krigen også? Dessuten; Mange land har anerkjetnt Palestina som stat fra 1974, og Den palestinske selvstyremyndigheten ble jo opprettet i 1993. Mange land, som Russland, Cuba og Algerie, anerkjenner jo Palestina men ikke Israel. ''Wikipedias unge kommunist'' 20. jul 2011 kl. 14:21 (CEST)
De militante organisasjonene ble slått sammen til Israels forsvar bare få dager etter at krigen var igang. De kan godt nevnes i tabellen, men jeg mener det blir feil å fremstille dette som en krig mellom arabiske land og militante grupper og ikke arabiske land og Israel.
Det stemmer at mange land har anerkjent Palestina, men det gjør ikke landet de facto uavhengig. Vest-Sahara er anerkjent av 81 land, uten at dette forandrer den faktiske situasjonen. --Mikrobølgeovn 20. jul 2011 kl. 14:26 (CEST)
Vi skal omtale de faktiske forholdene, og da er ikke Den palestinske selvstyremyndigheten en stat. — Jeblad 20. jul 2011 kl. 14:27 (CEST)
Da er ikke Israel det heller, da. Ikke at jeg ønsker noen diskusjon om dette. ''Wikipedias unge kommunist'' 20. jul 2011 kl. 16:28 (CEST)
Nå er det slik at Israel ble anerkjent som medlem av de Forente nasjoner 11. mai 1949. Problemet med hvordan vi omtaler grupperinger som er i konflikt med etablerte stater om landområder dukker opp i flere artikler. Veldig ofte blir det diskusjon rundt det her og etter mye krangling ender det som oftest med at omtalen blir nøytral og korrekt. I andre tilfeller har artiklene stått med objektivitetsmerking og nøyaktighetsmerking i lang tid, i noen tilfeller har merkingen kommet og gått i årevis. I dette tilfellet har vi Israel som er en statsdannelse og palestinske selvstyremyndigheter som ikke er en statsdannelse, men som ønsker å danne en stat. Det er da viktig at artikkelen formidler dette på et korrekt vis. — Jeblad 20. jul 2011 kl. 17:20 (CEST)
Vær obs på at det kan være stor forskjell på en anerkjent stat og en uavhengig stat. Palestina er et eksempel på en stat som mange land har anerkjent, men som ikke er uavhengig. Motsatt kan sies om Nagorno-Karabakh, som er uavhengig men bare anerkjent av Transnistria. For at Wikipedia skal være nøytralt, bør vi holde oss til å formidle den faktiske situasjonen. --Mikrobølgeovn 20. jul 2011 kl. 22:45 (CEST)

Palestinamandatets kriger[rediger kilde]

Jeg har nå satt inn kriger Palestina deltok i under Palestinamandatet. Mener dette passer inn. A young communist 20. jul 2011 kl. 17:05 (CEST)

Nå som tabellen etterhvert er blitt ganske lang, er det kanskje å foretrekke at vi før eller senere deler den inn i avskilte deler. Eksempelvis kan vi ha én tabell for krigene utkjempet under britisk styre, og én tabell for krigene palestinske militante utkjempet mens Palestina ikke var uavhengig. Dersom Palestina blir uavhengig, og det beklageligvis skulle bryte ut en krig eller to, er det ikke å utelukke at vi kunne trenge en tredje tabell.
Er forøvrig usikker på om Andre verdenskrig bør tas med. Palestinamandatets deltakelse i denne krigen var vel begrenset til den anglo-irakiske krig. --Mikrobølgeovn 20. jul 2011 kl. 20:44 (CEST)

Referanseløs[rediger kilde]

Det ville vært fint dersom det ble spesifisert hvilke referanser som etterlyses. De fleste aktuelle referansene ligger nok på artiklene, og det vil etter min mening være unødvendig å fylle tabellen med disse. --Mikrobølgeovn 20. jul 2011 kl. 20:51 (CEST)

Opprydning?[rediger kilde]

Det er mulig det bare er meg som føler det slik, men for min del skriker denne listen om opprydning. Er det noen som har en ide om hvordan denne listen kan formes slik at den gir et mest mulig korrekt bilde av palestinernes krigshistorie? --Mikrobølgeovn 27. jan 2012 kl. 15:45 (CET)