Diskusjon:Konjugasjon

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Sjekket grunnbetydning av konjugert mot relevante ordbøker. Inkludert grammatikkbetydningen. Kontrollert mot Matematisk oppslagsbok og inkludert alle eksempler jeg fant der. Har bare tatt med selve innledningen i artiklene som definerer det matematiske begrepet (ordrett sitat men dette er det vel ikke opphavsrett på). Den interesserte må både forstå matematikk og gå på biblioteket og låne oppslagsboka (den er nok ikke i salg lengre, men det fins kanskje andre). Artiklene er lengre enn det jeg tok inn, inneholder mere formler, forklaringer og illustrasjoner. Fikk ikke til å lage formel med delt på, så det ble litt tekstig variant. Fant ikke tredje kvadratsetning i Matematisk oppslagsbok så den ble fjernet. Jeg vet ikke om dette kalles konjugert, fikk ikke verifiserte det, uansett jeg har ikke noen kilde på det, så det eksemplet ble fjernet. Hele artikkelen skal nå være skikkelig kildebelagt. Fikk til rød kategori på språkvitenskap, men jeg er for trøtt til å lete etter riktig språkvitenskapelig kategori. Stallo (diskusjon) 21. nov 2012 kl. 00:14 (CET)

Jeg flyttet artikkelen fra verb til substantiv-form. Da jeg kjørte interwiki-bot på artikkelen, viste det seg at alle artikler på andre språk (som det var lenket til) er pekersider. Pekersider skal ikke ha interwiki til ikke-pekersider, og ikke-pekersider skal ikke ha interwiki til pekersider. Alle interwikilenker ble dermed fjernet. - Soulkeeper (diskusjon) 21. nov 2012 kl. 00:59 (CET)
Når jeg ser på de utenlandske oppslagene så er jeg jo at bruken av konjugert og konjugere spenner over en god del mer enn matematikk og grammatikk [[1]]. Spørsmålet er om ikke dette bør være en pekeside. I øyeblikket er dette to tema, men her ser det ut til å kunne dukke opp flere (for alt jeg vet kan de finnes allerede). Bådet konjugert og konjugere kommer nå frem til samme side og det tror jeg er helt riktig. Blir oppslaget en pekeside så kan alle interwikilenkene gjenoppstå, de var nyttige for å komme frem til utenlandske artikler.
Pekesiden bør ikke bare peke men innholde definisjon av ordet (ganske kort beskrivelse av betydning) og latinsk opprinnelse og så peke til alle vitenskapene som konjugerer. Greit å finne hva ordet betyr når en slår opp på et ord. (oppslaget skal ikke være en ordbok, i ordboka skal bøyning og grammatikk og sånn være med). Når leser så har funnet ordet og hva ordet er så fins veiledning om hvilke fag leser kan gå videre til. Når noen så får ordet inn i Wikiordboka kan det jo også pekes dit for mer utdypende ordboksinformasjon.
Innholdet i artikkelen bør kanskje deles i to artikler??. En gramatikkartikkel konjugasjon (grammatikk) og en artikkel om konjugert (matematikk). Etterhvert kan det jo også hende at noen har lyst til å lage egne oppslag om alle de forskjellige matematiske konjugeringene slik det er gjort i engelsk Wikipedia [[2]]. De mattedefinisjonene jeg la inn trenger litt mer kjøtt på beinet. Grammatikkartikkelen kan finnes allerede, men hete noe annet, høyst trolig at noen har skrevet om bøying av verb. Interwikilenking fra slike artikler, går neppe automatisk (variasjonen i titler blir for stor) og må nok gjøres manuelt. Hvordan høres dette ut? Dette usignerte innlegget ble skrevet av Stallo (diskusjon · bidrag) 21. nov 2012 kl. 09:42 (CET) (Husk å signere dine innlegg!)
Det høres bra ut. Jeg tror du har funnet den beste løsningen. - Soulkeeper (diskusjon) 30. nov 2012 kl. 10:55 (CET)
Enig i at det bør skilles ut de forskjellige betydningene, men er ikke substantivformen greiest også for matematikk, altså konjugasjon, ikke konjugert? Vil også gjøre oppmerksom på allerede eksisterende artikler Kompleks konjugasjon og Konjugasjon (biologi). Mvh. --Wikijens (diskusjon) 7. des 2012 kl. 21:09 (CET)
Kilden jeg har brukt bruker formen konjugert (Matematisk oppslagsbok). Om matematikerne snakker om konjugasjon vet jeg ikke og har ikke belegg for i kilden. Her hadde jeg ikke mot til å endre på det som stod i kilden og bøye konjugasjonene slik at det ble språklig mer enhetlig. Konjugert i matematikken beskriver hvordan noe er og ikke hva vi gjør med det, så jeg tror konjugert er riktig form. Konjugasjon i grammatikken er noe vi gjør med ord og etterpå er ordet konjugert. Jeg tenker at konjugert i matematikken trenger en bedre beskrivelse, men jeg sliter med formuleringene og er for tiden ikke venner med verken resiprok eller invers. UTKAST til forklaring av konjugert i matematikken: I matematikk og fysikk beskriver konjugert at to ting har en resiprok relasjon. Det kan være to punkter, to linjer eller to kvaliteter. Det er to ting som er ombyttbare med hensyn på hverandres egenskaper. En resiprok relasjon korresponderer med eller står i forhold til noe annet på en invers måte. Når vi inverterer så snur vi noe opp ned. I aritmetikk og algebra er inverse relasjoner, relasjoner hvor utgangspunktet for det ene er konklusjonen til den andre eller omvendt. Jeg er ikke sikker på om dette er helt riktig og dette kan lett bli tåkespråk.Stallo (diskusjon) 8. des 2012 kl. 12:04 (CET)
Jeg tror det enkleste er å skille ut Konjugasjon (grammatikk) først. Det skulle bare være klipp og lim, men fint om du gjør det, slik at riktig bidragsyter blir kreditert i historikken. Når det gjelder det matematiske, virker det mer komplisert: de:Konjugation (Mathematik) er knyttet sammen med en:Complex conjugate og vår Kompleks konjugasjon. På den annen side er nn:Konjugert i matematikk knyttet sammen med en:Conjugate (algebra). Jeg har ikke god nok oversikt her, men hvis du mener at du finner en riktig måte å knytte sammen de forskjellige språkene, kan vi be en botfører hjelpe til med å rette iw-lenkene på forskjellige språk. --Wikijens (diskusjon) 8. des 2012 kl. 12:27 (CET)
Håper jeg oppfattet bestillingen riktig. Det fins nå to nye sider, en grammatikk side som er ekstremt snau, hvor snau vises av den engelske siden [[3]], jeg kopierte inn wikilenkene til andre språk fra den engelske artikkelen og glemte å legge inn koblingen til engelsk. Den engelske og den tyske siden [[4]] viser veldig godt hvor mye som nå mangler på norsk. Resten av oppslaget laget jeg en side av Konjugert (matematikk), den kan samle matten og vise litt om bredden og henvise til de større artiklene (i den grad de fins). Når alle de ordentlige artiklene er identifisert så kan det jo hende at denne siden viser seg å være overflødig. Kopierte inn de opprinnelige interwikiene til pekesider på andre språk. Tror pekesiden hadde kledd å få et tillegg hvor alle artikler som inneholder konjugert eller konjugere hadde kunnet søkes opp, særlig fordi dette nå er snaut selv for en pekeside. Stallo (diskusjon) 8. des 2012 kl. 15:49 (CET)
Jepp, det var akkurat som bestilt. Du trenger ikke bekymre deg om at du glemte lenke til engelsk artikkel, det er nettopp det disse iw-botene ordner med tiden, forutsatt at det ikke er såkalte iw-konflikter, altså at en side f. eks. på norsk peker til en side f. eks. på engelsk, som igjen peker tilbake til en annen side på norsk. I slike tilfeller blokkeres disse botene og noen må rydde opp manuelt. Det er altså en fordel hvis artikler på de forskjellige språk har samme avgrensning av tema, men i noen tilfeller er dette vanskelig å få til i praksis pga språklige og kulturelle forskjeller. --Wikijens (diskusjon) 8. des 2012 kl. 16:27 (CET)
Da er vel neste skritt å finne de artiklene som Konjugert (matematikk) bør henvise videre til. Den artikkelen tror jeg ikke finnes på de andre språkene, jeg er ikke sikker på om siden vil trengs tilslutt. Om det er en god ide vil vise seg når resten er funnet. Og så er det å finne artiklene som pekesiden bør peke til. Også er det grammatikken da, at ingen har skrevet om bøying av verb var litt overraskende. Her er det kanskje en oppgave for noen å oversette fra engelsk og kontrollere mot tysk? Stallo (diskusjon) 8. des 2012 kl. 16:47 (CET)