Diskusjon:Kirkeåret

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Dette e[[r nå en artikkel om en meget snever definisjon av kirkeåret, nemlig den norsk-danske praksis i en periode på noe over hundre år. Jeg orker ikke å begynne med den nå, og kommer ikke til å få jobbet på Wikipedia i morgen, men dersom ingen gjør noe med den innen mandag kveld kan jeg få fikset på det da, og flytte denne slik at den blir en artikkel om en spesiell kirkekalender. Cnyborg 20. aug 2006 kl. 01:04 (UTC)

Helt i orden for meg, men jeg an]]ser meg heller ikke ferdig med denne artikkelen. Jeg synes at den bør kunne erstatte en del av artikkelen Helligdag som er ei forferdelig suppe. Leifbk 20. aug 2006 kl. 10:02 (UTC)
Artikkelen kan godt utvides til å omfatte helligdager og høytider utenfor det tidsrommet jeg har satt. Men ettersom dette er en norsk Wikipedia, synes jeg at den bør avgrenses til helligdager og høytider som har vært og/eller er i bruk i Den norske kirke. Leifbk 20. aug 2006 kl. 10:19 (UTC)
Utvid artikkelen og om mulig presiser hvilke høytider de forskjellige kirkene praktiserer. Det hadde vært fint å få med den ortodokse kirken også. Dette er viktig stoff i forbindelse med ikonografi da en rekke bilder forekommer i sykluser som er laget ut fra de forskjellige kirkenes helligdager.--Nina 20. aug 2006 kl. 10:47 (UTC)
En artikkel som kun omfatter Den norske kirkes kalender bør ha det spesifisert i navnet. I tillegg til at dette ikke er Norges Wikipedia, men Wikipedia på norsk, har også Norge vært katolsk i over femhundre år. Cnyborg 21. aug 2006 kl. 13:49 (UTC)
For all del. Nå tenkte jeg egentlig på «Den norske kirke» i en videre betydning enn dagens statskirke, og var sikkert mer slurvete i ordbruken enn det sømmer seg for en wikipedist :-) Det er selvsagt helt naturlig å ta med alle kristne høytidsdager her. Leifbk 21. aug 2006 kl. 16:58 (UTC)
Det trenger ikke å være en fullstendig oversikt, for det kan bli voldsomt langt; men i en artikkel som har en så generell tittel må man skrive noe om andre kalender, og legge lenker til artikler om den (f.eks. bør vi etterhvert få en artikkel om Den romerske kalender, som er felleskalenderen for Den katolske kirke). Cnyborg 21. aug 2006 kl. 17:05 (UTC)

Treenighetssøndag[rediger kilde]

I den norske kirke er treeninghetssøndag ikke hvit, men grønn. Se [1] Er den hvit i DKK, eller er dette en glipp? Det kunne vært greit å markere hvor DKK og Dnk skiller seg fra hverandre. Med et raskt blikk ser jeg også at olsok mangler. Jeg har en alternativ tabell i en sandkasse. Den bygger på kirkeårshjulet som man bl.a finner på linken over. Slik tabellen står nå, er den ikke riktig i forhold til Dnk, noe som er dumt da det er det største kirkesamfunnet i Norge. DKK er så store i resten av verden, at det er dumt å ha en tabell som er feil i forholdt til dem også, men det burde da la seg gjøre å samkjøre disse. Det er tross alt ikke snakk om store forskjeller i farger. 3s 30. jun 2008 kl. 14:06 (CEST)

I den katolske kirke er treenighetssøndagen definitivt hvit. -mats 1. jul 2008 kl. 15:17 (CEST)

Tabeller[rediger kilde]

All ære for innsatsen, men dette ble ikke spesielt pent, verken i artikkelen eller i koden. Er det noen som har motforestillinger mot at jeg prøver å lage dette som èn mal, hvor DKK/DNK står ved siden av hverandre? Finn Rindahl 5. nov 2009 kl. 13:02 (CET)

Køyr på! Som eg skreiv i red.forklaringa kan det estetiske i dette diskuterast. Det kan lett verte betre enn det er no. Eg tok ein liten spansk ein og tenkte at om eg la inn dette ville kanskje nokon som var betre med kodar og slikt enn meg gjere det venare for auget etterpå. 3s 5. nov 2009 kl. 13:07 (CET)
OK, skal sjå kva eg klarar snekra ihop :) Finn Rindahl 5. nov 2009 kl. 13:25 (CET)
Mistet olsok (den regnes vel med i kirkeåret for DnK på en annen måte enn 1. og 17. mai...), og tok utgangspunkt i den katolske tabellrekkefølgen for å vise godt økumenisk sinnelag. Ellers fant jeg ikke noen god løsning på de hvite dagene - må tenke litt på det. Malen ligger på mal:Kirkeåret. Finn Rindahl 5. nov 2009 kl. 14:00 (CET)
Malen var fin, men hadde det vært mulig å få kolonnenen litt breiere? Kanskje dobbel bredde? 3s 5. nov 2009 kl. 14:22 (CET)
Prøvde med trippel bredde, og synes det så bedre ut. Finn Rindahl 5. nov 2009 kl. 14:46 (CET)
Den var fin. 3s 5. nov 2009 kl. 17:13 (CET)
I DNK finnes ikke 21. og 22. søndag etter pinse.Dette usignerte innlegget ble skrevet av 80.202.142.116 (diskusjon · bidrag) (Husk å signere dine innlegg!)
Det er bare i år de ikke er med i kirkeåret. Det er fordi Bots- og bededag og allehelgensdag kommer på disse søndagene i år. Neste år vil det være annerledes igjen. Det kommer av påskens plassering. Mvh 3s 6. nov 2009 kl. 20:40 (CET)

Struensee[rediger kilde]

Ettersom det er vist at det nok ikke var Struensee som sto bak festdagsreduksjonen av 1770, er det heller ikke riktig å vise til Struensee i denne artikkelen. Jeg endrer derfor ordlyden «Struensees helligdagsreform av 1770» til «festdagsreduksjonen av 1770». leifbk 10. apr 2010 kl. 16:13 (CEST)

Kategori:Kristne høytider[rediger kilde]

Jeg har nå gjennomgått samtlige artikler som det lenkes til fra denne sida, og endret kategori på de aller fleste av dem til «Kristne høytider». I tillegg er artikler relatert til jul og påske også ført til respektive kategorier «Jul» og «Påske». Jeg håper dette er ok, og vil anbefale at det brukes en fast praksis. Mange steder var det lenket til kategorien «Religiøse høytider», jeg synes vi kan være mer spesifikke enn som så. leifbk 12. apr 2010 kl. 19:28 (CEST)

Søndag etter pinse eller søndag i treenighetstiden?[rediger kilde]

Ut ifra hva jeg kan forstå på den Norske Kirkes nettsider, så teller man ikke lengre søndager etter pinse, men nummererer søndager "i treenighetstiden". Er dette noe de nylig har begynt med og som vi bør oppdatere i artikkelen? Se kirkens egne nettsider [2] og klikk inn på kirkehjulet [3] som viser betegnelsen på alle søndagene. --Sigve Holmen (diskusjon) 28. des. 2013 kl. 14:57 (CET)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 2 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Kirkeåret. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 31. jul. 2017 kl. 20:28 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Kirkeåret. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 22. feb. 2021 kl. 18:55 (CET)[svar]