Diskusjon:Intervall (musikk)

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Forminsket kvart? Det må ryddes opp i begrepsbruken med tanke på temperering og likestemming[rediger kilde]

Jeg siterer: "Navnet på en intervall kan ikke bestemmes kun ved å telle halvtoner. Det er fire halvtoner mellom H og E, men denne intervallen er ikke en stor ters men en forminsket kvart, en nokså sjelden intervall (men som finnes naturlig i en harmonisk mollskala). I temperert stemming er disse intervallene identiske i lyd, men kan fylle forskjellige diatoniske funksjoner."

Jeg forstår ikke helt hvordan dette kan være en forminsket kvart i det hele tatt. For meg ser det unektelig ut som en ganske vanlig kvart. Dersom den som har skrevet dette sikter til et renstemt instrument, eller klassifikasjon innen en eller annen kirketoneart, bør dette absolutt spesifiseres.

La meg også legge til at kvarter vanligvis IKKE er like i en temperert stemming. Det er en vanlig misforståelse at "temperert" er det samme som "likestemt", og misforståelsen sies å ha sitt opphav i en gammel feil i en annerkjent lærebok. En temperert stemming er IKKE det samme som en likestemt stemming. Tvert imot. Tempereringer skal gjerne gi kvarter på forskjellige toner forskjellig karakter. Når Bach skrev "Det Veltempererte Klaver" var det for stemmingen Werckmeister III, som er en temperering, og som riktignok åpner for modulering. Men den er IKKE likestemming. Likestemmingen kom og slo an mye senere.

Det finnes bokstavelig talt flere titalls rimelig godt kjente måter å stemme en skala på. Den gamle greske typen stemming med 1/2, 1/3, osv. er bare én type, det samme er likestemt stemming. Denne artikkelen bør ta utgangspunkt i likestemming, ettersom dette er det som brukes desidert mest idag. Så kan man gjerne ha en utdyping rundt renstemte intervaller, og kanskje også tempereringer, under, men denne må spesifiseres som sådan. 84.215.119.169 25. nov 2007 kl. 06:55 (CET)

Sannelig har du rett! Både om forvirring knyttet til temperert stemming og likestemming, og den enda mer åpenbare feilen i intervallet E til H. Jeg velger å fjerne avsnittet du siterer; det gir ingen mening i sin nåværende form. La meg understreke at du er hjertelig velkommen (!) til å redigere og forbedre denne artikkelen; utifra dine bidrag ser det ut som om du har kunnskaper om feltet - jeg håper du vil dele dem. Nøl ikke med redigere denne artikkelen. mvh Ehjort 25. nov 2007 kl. 18:02 (CET)
Såvidt jeg kan se er faktafeilene nå rettet opp, og jeg fjerner da objektivitetsmerket på artikkelen. -- cavernia -- 14. jan 2010 kl. 12:44 (CET)
Det var kanskje litt tidelig, men nå skulle det være i orden. Fjernet avsnittet om de engelskspråklige betegnelsene etter som de selv for jazz, rock m.m. i dag er irrelevante på norsk. Klausthemusician 13. jun 2010 kl. 18:27 (CEST)

Intervaller (antall halvtoner angitt)[rediger kilde]

  • Prim (0) - Samme tone to ganger
  • Liten sekund (1) - Intervallet mellom første og andre tone i «Jordbærsangen (Oppi Lauvåsen...)»
  • Stor sekund (2) - Intervallet mellom første og andre tone i «Lisa gikk til skolen»
  • Liten ters (3) - Intervallet mellom første og tredje tone i «Vem kan segla förutan vind?»
  • Stor ters (4) - Intervallet mellom første og andre tone i «Alle fugler»
  • Kvart (5) - Intervallet mellom første og andre tone i «Love me tender»
  • Tritonus (6) - «Djevelens intervall», intervallet mellan første og andre tone i «Maria» fra West Side Story
  • Kvint (7) - Intervallet mellom første og andre tone i «Blinka lilla stjärna»
  • Liten sekst (8) - Intervallet mellom første og andre tone i «Love Story»
  • Stor sekst (9) - Intervallet mellom første og andre tone i «Nå tennes tusen julelys»
  • Liten septim (10) - Intervallet mellom første og andre tone i «There's a place for us» fra West Side Story
  • Stor septim (11) - Intervallet mellom første og tredje tone i «Somewhere over the rainbow»
  • Oktav (12) - Intervallet mellom første og andre tone i «Somewhere over the rainbow» (samme tone en oktav høyere)
  • Non (14) (oktav+sekund)
  • Liten desim (15) (oktav+liten ters)
  • Stor desim (16) (oktav+stor ters)
  • Undesim (17) (oktav+kvart)
  • Duodesim (19) (oktav+kvint)

Lar det ligge her inntil videre. Ehjort 3. jun 2007 kl. 09:52 (CEST)

Diatoniske vs. kromatiske intervaller[rediger kilde]

På hvilken måte er den forstørrede kvarten og den forminskede kvinten diatoniske intervaller ? En forstørret kvart forekommer så vidt meg bekjent i ingen diatonisk skala, den forminskede kvinten bare i lokrisk som i renessansen var et rent teoretisk konstrukt. Klausthemusician 18. apr 2010 kl. 17:00 (CEST)

Beklager, forstørret kvart forekommer så klart i lydisk. Klausthemusician 3. mai 2010 kl. 17:47 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Intervall (musikk). Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 27. apr. 2021 kl. 16:37 (CEST)[svar]