Diskusjon:Global oppvarming

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Utmerket artikkel Global oppvarming er en utmerket artikkel, noe som betyr at den har gått gjennom en prosess og blitt verifisert som noe av det beste Wikipedia kan by på.


--M O Haugen (diskusjon) 6. jul. 2017 kl. 11:35 (CEST)[svar]

Wikipedia Global oppvarming har vært utvalgt artikkel og var på Wikipedias forside uke 36, 2017.

Arkiver
Arkiv 1 Arkiv 2 Arkiv 3

Tråder eldre enn 90 dager kan bli automatisk arkivert av Zorrobot.

En interessant artikkel om pingviners påvirking[rediger kilde]

«Pingviner var klima-verstinger.»[1]

ABC Nyheter:

SitatLystgass er ikke bare et beroligende middel brukt av tannleger og anestesileger. Det er også en kraftig klimagass. Effekten på global oppvarming er 300 ganger sterkere per kilo enn av CO2. Mesteparten av dagens utslipp av lystgass kommer fra landbruket. Gassen blir dannet når jorda gjødsles. Men nå antyder ny forskning at det slett ikke bare er vi mennesker som lager lystgass med litt for ivrig gjødsling. Resultatene av en dansk undersøkelse viser at kongepingvinen står for betydelige utslipp av lystgass i områder av Antarktis. Utslippene av lystgass er over 100 ganger høyere i de tetteste pingvinkoloniene enn i områder uten pingviner, skriver forskerne i Science of The Total Environment. Men i det globale budsjettet har de svært lite å si, understreker Elberling og co.»

Likevel kan pingvinene muligens sitte med en del av løsningen på klimaproblemene, antyder forskerne i pressemeldingen. Kanskje kunnskapen fra pingvinene kan hjelpe oss med å gjødsle slik at det blir minst mulig produksjon av lystgass fra åkrene våre?»
Sitat

--Ezzex (diskusjon) 25. mai 2020 kl. 23:47 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 20 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Global oppvarming. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 18. feb. 2021 kl. 06:46 (CET)[svar]

Mulig seksjon for personlige tiltak?[rediger kilde]

Artikkelen har en seksjon for «Mulige tiltak mot global oppvarming», det som listes er tiltak på myndighetsnivå. Burde vi ikke hatt en seksjon med tiltak på personnivå? Har sjekket på nett og funnet disse oversiktene og artiklene:

https://www.bbc.com/news/science-environment-52719662

https://www.science.org/news/2017/07/best-way-reduce-your-carbon-footprint-one-government-isn-t-telling-you-about

https://www.theguardian.com/environment/2017/jul/12/want-to-fight-climate-change-have-fewer-children

https://www.dw.com/en/carbon-emissions-germany-europe-environmental-research-letters/a-39688915

https://www.vox.com/future-perfect/2020/2/13/21132013/climate-change-children-kids-anti-natalism

Hva tror hovedbidragsyter Frankemann om det? Ulflarsen (diskusjon) 6. sep. 2021 kl. 17:24 (CEST)[svar]

Det er mulig, men antagelig ikke lurt å lansere det rett før valget. Her er dewikis tekst via google_translate:

Personlige bidrag Individuelle muligheter for bidrag til klimabeskyttelse finnes i atferdsendringer og endret forbruk med energibesparelser. [321] De mange tiltakene for å redusere CO2 inkluderer:

  • bruk av miljøvennlige transportmidler, spesielt offentlig transport (se også sammenligning av transportmidler),
  • bruk av mer energieffektive enheter (se også energimerke),
  • den optimale innstillingen og, om nødvendig, ettermontering av varmeovner og varmemotorer (motorer);
  • reduksjon av varmeenergi (f.eks. ved installasjon av nye vinduer, varmeisolering av yttervegger, periodisk ventilasjon i stedet for permanent ventilasjon),
  • bruk av varmepumpeoppvarming, termisk solenergi, geotermisk energi og tre i stedet for fossilt brensel for oppvarming og varmtvannsforsyning,
  • installasjon av et solcelleanlegg,
  • kjøp eller bruk av minikraftverk i form av en termokraftstasjon av blokktype (en motor genererer elektrisitet, spillvarmen brukes til oppvarming).
Gabriel Kielland (diskusjon) 6. sep. 2021 kl. 19:00 (CEST)[svar]
Hei Ulflarsen og Gabriel Kielland! Hovedbidragsyteren tror at dette burde vært viet stor plass i en artikkelen Begrensning av global oppvarming, muligens noe i artikkelen Tilpassning til global oppvarming. Disse artiklene fines ikke på norsk WP, men jeg følger et ansvar for å skrive dem. Har tenkt å vente til FNs klimapanel kommer med sine rapporter om dette, tror det skjer i løpet av 2022. Tror jeg tenkte at dette burde vært med i denne store oversiktartikkelen også, men kviet meg nok litt med tanken på at jeg/vi da kan havne i kultur-krigen om disse tingene.
Dette kunne jeg også tenkt meg til å skrevet litt omfattende om i en artikkel som Begrensning av global oppvarming. Det er f.eks. slik at en diskuterer om i hvor stor grad tiltak skal gjøres til et personlig anliggende. Problemet, vil mange si, er strukturelt og noe verdens myndigheter først og fremst må ta tak i. Et annet tema er skatter og avgifter som oppleves som rettferdige. Det er gjerne slik i verden at desto høyere inntekt en person har, desto større er vedkommendes energi- og ressursbruk. Men ofte kan høyinntektsgrupper si seg enig i at global oppvarming er et stort problem. Dermed fås en konflikt der de som forurenser mest gjør en ting og sier noe annet. Tipper det er skrevet interessant om dette, og at det kunne vært interessant å belyst.
Nå driver jeg med andre ting (ny artikkel om Fornybare energikilder), men tror kanskje at jeg vil skrive om det du etterspør i 2022. Muligens bør også hele artikkelen Global oppvarming revideres? Tror også Gabriel Kielland har rett i at det er lurt å vente til (godt) etter valget. Vennlig hilsen --Frankemann (diskusjon) 6. sep. 2021 kl. 22:15 (CEST)[svar]