Diskusjon:Gandalv

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Gandalf er også navnet på en vikingekonge som regjerte over Trondheim fylke i år 1000. Hans to sønner overtok kongedømmet hans, og kjempet senere mot Harald den Hårfagre. Han ble kalt "Gandalf den hvite", fordi han hadde så langt lyst hår. Det er også her Tolkien hentet navnet fra. (De av oss som er kjent med nordnorsk vet hva navnet betyr, gand/gande+alf/alv) Dette usignerte innlegget ble skrevet av 83.243.152.55 (diskusjon · bidrag) (Husk å signere dine innlegg!)

Tja, det hadde nok vært mer troende hvis vi hadde noen kilder å henvise til. Hvis denne Gandalf regjerte over Trondheim fylke (du mener kanskje Trøndelag som ellers var underlagt Ladejarlene?) i år 1000, og samtidig (eller senere?) kjempet mot Harald Hårfagre som døde i år 933, ja da må denne Gandalf ha vært skikkelig gammel. Man trenger ikke være nordnorsk får se at fordelen i navnet har noe med Ganding å gjøre og at siste delen har noe med alv, skjønt undertegnede er nordnorsk. :-) --Finn Bjørklid 13. nov 2007 kl. 00:33 (CET)

Den Gandalv som anon nok her sikter til er en kong Gandalv Alvgeirsson som i følge Snorre var konge i Ranriket og Vingulmark, og kjempet mot Halvdan Svarte. Han er så vidt nevnt i begynnelsen av Harald Hårfagres saga også. Fornadanprat 13. nov 2007 kl. 20:17 (CET)