Diskusjon:Frontkjemper

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Ordet «frontkjemper»[rediger kilde]

«I Norge brukes uttrykket primært om nordmenn under andre verdenskrig som vervet seg til tysk krigstjeneste i Waffen-SS fra januar 1941.» Vi må vel heller si at ordet UTELUKKENDE brukes om disse? Jeg har aldri sett ordet «frontkjemper» brukt om soldater på alliert side, selv om også de var ved fronten, eller for den saks skyld brukt om noen andre frontsoldater. Disse er i den generelle kategorien «frontsoldater» - mens «frontkjempere» er klart definert: Nordmenn i tysk krigstjeneste under andre verdenskrig. --Kvent 11. feb 2012 kl. 10:53 (CET)

Jeg vil vel heller si at i Norge ble uttrykket brukt om frivillige som vervet seg til tysk tjeneste under andre verdenskrigF.bendik 11. feb 2012 kl. 11:01 (CET)

@Kvent: At det utelukkende blir brukt om disse har vi ingen forutsetning om å skrive. Du eller jeg vet ikke om uttrykket blir brukt av noen andre om andre, vi kanbare anta det. Siden dette er et faktaleksikon så skal man ikke anta. Dermed blir primært det mest korrekte. --KEN 11. feb 2012 kl. 11:29 (CET)

@F.bendik: Det er feil fordi det var mange flere som vervet seg enn som kjempet ved den tysk/russiske fronten, og det var disse som ble kalt Frontkjempere. --KEN 11. feb 2012 kl. 11:29 (CET)

Vet vi at det bare var personell som bokstavelig talt var ded den ty/ru grensen som var "frontkjemper"? Ut fra egen familie (syltynn referanse) vil jeg anta at alle nordmenn som trakk i tysk militær uniform under og etter krigen gikk i kategorien "frontkjemper". Skilles det tilsvarende når det gjelder "frontsøstre" (i skyttergravene) mot "norske sykesøstre i tjeneste på tyske lasarett"?
" Allerede under Balkan-felttoget i april 1941 deltok norske frivillige i Waffen SS. Også to sentrale aktører på den hjemlige arena var med der, nemlig politiminister Jonas Lie og justisminister Sverre Riisnæs." Ut fra definisjonen over kvalifiserer ikke denne deltakelsen til betegnelse "frontkjemper" på Lie og Risnes. KjellG 11. feb 2012 kl. 12:56 (CET)
Dette blir kanskje litt vel subtilt. Lokalhistoriewiki sier at det er en nordmann som lot seg verve for Waffen SS under andre verdenskrig. Det samme sier Ivo de Figueiredo her. Det er nok i overensstemmelse med en allmenn bruk av ordet. Uansett hadde Jonas Lie og Sverre Risnæs militær grad i Waffen SS og militære oppgaver, som stabsoffiser og krigskorrespondent. PaulVIF 11. feb 2012 kl. 14:36 (CET)
Kildene forutsetter at alle som meldte seg kom i tjeneste i fronten. Det stemmer ikke. Frontkjempermerket f.eks ble KUN utgitt til de som kjempet ved fronten. Navnet sier seg selv også. Det var mange som vervet seg som ikke ble sendt til fronten, men ble brukt til administrative tjenester osv i Norge, de ble heller aldri kalt for frontkjempere av seg selv eller de rundt dem heller. Dette er beskrevet ganske godt i litteraturen. --KEN 11. feb 2012 kl. 15:05 (CET)
På Fronkjemperkontoret vervet man seg til Fronkjempertjeneste. Hvis man ikke var i fronten var man heller ikke frontkjemper. Tittelen beskriver en som kjempet ved fronten, ikke en som vervet seg, men aldri tjenestegjorde. --KEN 11. feb 2012 kl. 17:38 (CET)

Store norske[rediger kilde]

Referansene til Store norsk leksikon er en svakhet med artikkelen, og hvorfor må Store norske nevnes to ganger i referansen? --Finn Bjørklid (diskusjon) 17. jan. 2017 kl. 00:17 (CET)[svar]

Østring[rediger kilde]

Jeg mener denne opplysningen kan være relevant, men den trenger kilde: «En talsmann for frontkjemperne etter krigen har vært den tidligere NS-mannen Bjørn Østring.» --Vennlig hilsen Erik d.y. 2. apr. 2018 kl. 04:20 (CEST)[svar]