Diskusjon:Folkemord

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Rettet opp en del fakta i artikkelen[rediger kilde]

Slik at de sier det samme som kildene. Eplekake 15. des 2008 kl. 22:06 (CET)

Jeg tror det kan være greit å ta med systematisk demografisk endring som et eksempel på folkemord, det har vært brukt flere ganger gjennom historien og det kanskje mest kjente eksemplet i vår tid er Tibet. Hvis det ikke kommer noen innvendinger så vil jeg redigere artikkelen. Eplekake 13. des 2008 kl. 13:47 (CET)

Det er ikke bare i Tibet dette gjøres, men også i Xinjiang, selv om dette er langt mindre kjent. Sovjetunionen hadde også slike programmer, der etniske russere ble flyttet til alle sovjetrepublikkene i et forsøk på å gjøre landet til en enhet; dette skaper problemer selv den dag i dag (f.eks. i Estland). En slik demografisk endring, selv om målet er å utslette en kultur/tradisjon, er ikke folkemord i den forstand at man dreper alle som tilhører en etnisk gruppe, slik sett er det vel bedre å lenke til en ny side à la en:Cultural genocide, en:Ethnocide, eller en:Policide. Dersom ingen myrdes, kan det ikke være et folkemord, selv om det foregår et forsøk på å utslette en etnisk gruppe gjennom assimilering og integrasjon. V85 15. des 2008 kl. 22:22 (CET)
Bra kommentar. En av utfordringene er at FN definisjonen av folkemord er mer snever enn bruken av ordet i pressen og i dagligtale, og at det per i dag ikke er noen definisjon av kulturelt folkemord. Mange tilfeller som omtales som folkemord passer ikke helt inn under FN definisjonen, men hvor man forsøker å oppnå det samme gjennom demografisk endring. Mye av det som omfatter folkemord i dagligtale er i Engelsk Wikipedia delt opp i flere artikler:

Cultural genocide, Ethnic cleansing, Ethnocide, Genocide, Irredentism, Policide, Politicide, og sikkert mange flere spørsmålet er hvor fint vi skal dele opp tematikken i norsk Wikipedia.


Eplekake 16. des 2008 kl. 01:01 (CET)

Tilsvarende er jo heller ikke en flyktning i dagligtale det som FN-definisjonen skulle tilsi: De aller fleste som omtales som flyktninger, som har flyktet fra krigshandlinger, ansees ikke for å være flyktninger under FN-definisjonen.
Slik jeg ser det, er det to mulige løsninger: den ene er å opprette en «se ellers» seksjon, hvor det lenkes til en side om «demografisk endring som folkemord», gjerne med en kort forklaring av hva dette er. Den andre er å opprette et eget avsnitt om «demografisk endring som folkemord», hvor dette forklares i sin helhet, og det påpekes at dette ikke er å anse som folkemord under FNs definisjoner, men oppfattes likevel som folkemord, ettersom målet er det samme - nemlig å utrydde en gitt folkegruppe. Jeg tror at den siste løsningen gjerne er den greieste foreløbig, og etterhvert som artikkelen blir lengre, kan vi vurdere å skille den ut som en egen artikkel. V85 16. des 2008 kl. 01:17 (CET)

Bare seks millioner?[rediger kilde]

Fra artikkenen slik den er nå

Nazi-Tyskland drepte antakelig nærmere 6 000 000 jøder 1939-1945.

JEg reagerer på måten ordet "antakelig" blir brukt, og setningen i seg selv er en påstand om at mindre enn seksmillioner døde. Eplekake 15. des 2008 kl. 21:41 (CET)

  • Jeg fant en troverdig kilde for tallet http://www.auschwitz.dk/docu/Faq.htm og har rettet opp artikkelen. Jeg stusser litt over det likevel, siden jeg kan huske at vi lærte at det var minst 8 millioner da jeg gikk på barneskolen. Eplekake 15. des 2008 kl. 22:00 (CET)
Jeg har ingen kilder på dette, men jeg synes at 6 millioner jøder som virker som det generelt aksepterte tallet for drepte i holocaust. En ting å huske på er at dette er tallet for jøder, det var flere folkegrupper som ble forfulgt, slik at de tyske konsentrasjonsleirene tok livet av flere. V85 15. des 2008 kl. 22:22 (CET)
Her er en kilde som sammenlikner ulike overslag over antall ofre til mellom 4,2 og 5,8 millioner mennesker:
[1]. Formuleringen antakelig nærmere 6 000 000 er dermed dokumentert.vindheim 16. des 2008 kl. 13:04 (CET)
Med tanke på det som står nederst på siden: «Owing to the lack of reliable information at the time of writing, these figures must be regarded as conjectural» (tallene er fra 1966), så skal vi være litt forsiktige med å gjengi det tallet helt. Jeg har derfor endret teksten tilbake til «rundt 6 millioner», som er det tallet HL-senteret operer med på sine sider. Uansett hvilket tall som følger er formuleringen «opptil» noe uheldig, ettersom den setter et øvre tak på hvor mange som ble drept, og det er alltid vanskelig å vite dette i et folkemord. 5,8 millioner er såpass nærme 6 millioner, at dersom vi tenker oss at vi bare skal ha et gjeldene siffer, så er det samme tall. V85 18. des 2008 kl. 14:54 (CET)
"mellom 4,2 og 5,8 millioner" er ikke omkring 6 millioner, men opptil 6 millioner. Jeg veit det foregår en debatt blant histrikere om det nøyaktige tallet, der mange hevder at 6 millioner er for høyt. vindheim 18. des 2008 kl. 15:07 (CET)
Det er flere kilder som spriker, og avviket er betydelig større enn "mellom 4,2 og 5,8 millioner". De høyeste og laveste tallene er sannsynligvis uriktige, men det finnes allment aksepterte tall som er støttet av kjente organisasjoner. Istedenfor å spekulere i tallenes størrelse så er det bedre å bruke tall som konkrete internasjonale organisasjoner stiller seg bak. Husk også på at antall døde i Nazi-Tyskland ikke er antall døde innen grensene av det legale Tyskland. Det er heller ikke slik at antall døde i konsentrasjonsleirer er lik antallet døde sivilister i fangenskap. Det er heller ikke slik at antall døde er sammenfallende med «jøder». I tilfelle noen får det for seg at dette har med historierevisjon; det var alt for mange døde uansett og Hitler var en veldig syk mann. Når tyskere allmennt forstod hva som skjedde så var det for sent. Det betyr ikke at en artikkel om de historiske forholdene ikke skal være korrekt. — Jeblad 26. sep 2009 kl. 21:22 (CEST)

Liste over folkemord[rediger kilde]

Dette er et for alvorlig tema til at udokumenterte påstander kan beholdes, det må refereres til seriøse kilder (ihht. stilmanualen). - 4ing 26. sep 2009 kl. 21:04 (CEST)

Du sikter til denne, ikke sant? Jeg er i såfall enig i at slike påstander krever svært gode kilder, og støtter tilbakestillingen. Vi bør i så langt det er mulig benytte fagfellevurderte forskningsartikler og bøker utgitt på akademiske forlag når det snakk om et slikt tema. —Kjetil_r 26. sep 2009 kl. 21:23 (CEST)
Jeg vet ikke hva som er riktig, men inntil videre har jeg fjernet resten av de referanseløse. Å akseptere noen referanseløse, men fjerne noen med (om enn «dårlige») referanser, skaper fort bias. — the Sidhekin (d) 26. sep 2009 kl. 21:47 (CEST)

Vietnamkrigen[rediger kilde]

Vietnamkrigen har kommet inn på listen over folkemord og det er oppgitt referanse til «Rummels oversikt over folkemord i Vietnam». Imidlertid opererer Rummel med begrepet «democide» og benytter i den henviste teksten ikke begrepet «genocide» (folkemord). Det er vel heller ikke en allmenn akseptert oppfatning at Vietnamkrigen, fra noen av sidene, utgjorde et bevisst forsøk på å utrydde en hel folkegruppe. Jeg er derfor av den oppfatning at Vietnamkrigen bør tas ut av artikkelen. Vennlig hilsen, Ordensherre 7. aug 2011 kl. 17:06 (CEST)

Usikker. Rummel bruker «democide» for én av tre vanlige(?) betydninger av ordet «genocide». Hvilke betydninger av ordet er denne artikkelen ment å dekke? Hva med Røde Khmer? Er det «en allmenn akseptert oppfatning» at deres utrenskninger «utgjorde et bevisst forsøk på å utrydde en hel folkegruppe» – eller var de primært politiske? (Khang Khek Ieu er dømt for «forbrytelser mot menneskeheten, drap, tortur, voldtekt og umenneskelige handlinger» – men ikke for folkemord.) Nøkkelspørsmålet: Hvilke betydninger av ordet folkemord er denne artikkelen ment å dekke? — the Sidhekin (d) 7. aug 2011 kl. 17:24 (CEST)
syns nok det blir utvanning av begrepet å bruke "folkemord" på ethvert massemyrderi: det må vær en klar etnisk motsenign mellom utøver og offer, og en hensikt om å utslette eller ødelegge ofrenes kulturelle identitet. --vindheim 7. aug 2011 kl. 17:56 (CEST)
Vår artikkel tar utgangspunkt i FN-konvensjonens definisjon. Røde Khmer-tribunalet har også myndighet til å pådømme saker som angår folkemord. Vennlig hilsen, Ordensherre 10. aug 2011 kl. 19:20 (CEST)
... men har fortsatt ikke funnet noen skyldig i dette, hva? — the Sidhekin (d) 10. aug 2011 kl. 20:06 (CEST)
Nå har rettssakene mot fire sentrale personer, som også er tiltalt for folkemord, kun pågått i drøyt en måneds tid, så det er ikke å vente at retten ennå ikke har konkludert. Jeg synes absolutt det er relevant for artikkelen at Kambodsja nevnes, da det er utbredt å betegne massedrapene der som folkemord, men gjerne med en forklaring knyttet til om FN-konvensjonens definisjon passer i dette tilfellet og hva alternative folkerettslige betegnelser er. Vennlig hilsen, Ordensherre 10. aug 2011 kl. 20:25 (CEST)

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 3 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Folkemord. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 29. jul. 2017 kl. 18:53 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Folkemord. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 22. sep. 2017 kl. 01:21 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 2 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Folkemord. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 30. aug. 2019 kl. 23:10 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Folkemord. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 18. okt. 2023 kl. 15:43 (CEST)[svar]

Israel–Palestina-konflikten[rediger kilde]

Israels folkemord av palestinere bør nevnes i artikkelen. 89.8.128.193 13. jan. 2024 kl. 12:50 (CET)[svar]

Påstander om folkemord på Gaza er ledd i politisk agitasjon og har ikke noe i denne artikkelen å gjøre. Det er også verdt å merke seg at utsagn fra noen palestinere (og enkelte støttespillere) har preg av ønske om folkemord på (eller etnisk rensing av) jøder i Israel. Jeg tror vi gjør klokt i å holde oss unna dette. Hilsen Erik d.y. 13. jan. 2024 kl. 13:04 (CET)[svar]
Det er vel ikke så langt unna å kunne kalle dette et folkemord, spesielt med tanke på det som utspiller seg på bakken samt uttalelser til diverse høytstående jødiske politikere. Saken er t.o.m. under behandling av domstolen i Haag.--Ezzex (diskusjon) 13. jan. 2024 kl. 22:28 (CET)[svar]
Saken for domstolen i Haag kan vi nevne. Hilsen Erik d.y. 13. jan. 2024 kl. 22:33 (CET)[svar]