Khang Khek Ieu

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Khang Khek Ieu
Kang Kek Iew - 30 March 2011.jpg
Khang Khek Ieu in march 2011.
Født17. november 1942 (77 år)
Kampong Thom
Utdannet ved Lycee Sisowath
Beskjeftigelse Torturist, krigsforbryter, politiker
Parti Communist Party of Kampuchea
Nasjonalitet Kambodsja

Khang Khek Ieu (født 17. november 1942 i landsbyen Choyaot i Kompong Thom-provinsen i Kambodsja), også kjent som Kaing Guek Eav og under dekknavnet «Duch», var en av lederne for kommunistpartiet Røde Khmers regime i Kambodsja fra 1975 til 1979. Han er mest kjent for å ha vært kommandant for konsentrasjonsleiren og tortursenteret Tuol Sleng i Phnom Penh. Den 31. juli 2007 ble han tiltalt for forbrytelser mot menneskeheten ved Røde Khmer-tribunalet og 25. juli 2010 ble han dømt til 35 års fengsel for forbrytelser mot menneskeheten, drap, tortur, voldtekt og umenneskelige handlinger.[1] Senere ble dommen forlenget til livsvarig.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Khang Khek Ieu ble født i det sentrale Kambodsja som inngikk i Fransk Indokuna den gang. Khek Ieu var meget fremstående som elev og studerte ved det prestisjefylta lycée Sisowath i Phnom Penh. I 1964 begynte han på sine lærerstudier ved Institute de Pédagogie, som var en skole som skulle bli et arnested for |aktivister under ledelse av Son Sen. Denne skulle senere bli forsvarsminister i Røde khmers regjering og Khek Ieus nærmeste overordnede.

Røde khmer[rediger | rediger kilde]

I slutten av august 1966 avla Khek Ieu sin lærereksamen i matematikk og ble ansatt i småbyen Skoun i Kampong Cham-provinsen. 1967 ble han medlem av Kambodsjas kommunistiske parti. Noen måneder senere ble han arrestert av Norodom Sihanouks politi for kommunistisk aktivitet og utsatt for tortur i fengselet Prey Sar i nærheten av Phnom Penh. Khek Ieu satt internert uten rettegang i to år. I 1970 ble han sluppet fri i samband med et amnesti for politiske fanger, utlyst av Kambodsjas nye leder Lon Nol. Han sluttet seg kort etter til Røde khmer-opprørere i Krâvanhfjellene i det sørvestre Kambodsja, på grensen til Thailand.

Ved denne tid tok Khek Ieu seg sitt nom de guerre Kamrat Duch og ble kommandant for et fengsel. I skogområdet omkring staden Amleang i Thpong-distriktet grunnla Duch sitt første fengsel under kodenavnet M-13. To år senere åpnet han fengselet M-99. Sammen med kamerat Chan og kamerat Pon utviklet han sine forhørsmetoder og lot rense Røde khmerene for mistenkte fiender. I disse fengsler ble de internerte utsatt for utsulting og tortur.

Kampuchea[rediger | rediger kilde]

Med støtte fra Folkerepublikken Kina og Nord-Vietnam kunne Røde khmer gripe makten i Kamboddja i april 1975 etter å ha inntatt Phnom Penh. Duch og hans medarbeidere installerte flere fengsler i hovedstaden, blant annet Tuol Sleng. Til å begynne med ble Tuol Sleng ledet av In Lon med Duch som stedfortreder, men snar tetter ble In Lon forflyttet, og Duch fikk kommando over fengselet.[2] Duch imponerte sine overordeade og ble utpekt til sjef for Santebal, Kampucheas hemmelige politi. Duch var meget nøye og opprettet et omfattende arkiv over de internerte med blant annet fotografier og avkrevde tilståelser.

I desember 1978 brøt landets diplomatiske forbindelser med Vietnam sammen, etter flere år av grensekonflikter. Pol Pot fryktet et militært angrep fra Vietnam og valgte for å komme dette i forkjøpet å angripe Vietnam. Røde khmer-styrker rykket over grensen og plyndret noen vietnamesiske landsbyer, men ble trengt tilbake av vietnamesiske styrker. Kort deretter invaderte Vietnam, og inntok Phnom Penh den 7. januar 1979. Duch var blant de siste av de Røde khmerer som forlot hovedstaden. Han klarte ikke å ødelegge noen større deler av det minutiøst opprettede fengselsarkivet, men innen han flyktet beordret han at flere av de overlevende internerte skulle drepes.

Tiltale og dom[rediger | rediger kilde]

Den 31. juli 2007 ble Duch formelt tiltalt for forbrytelser mot menneskeheten. Han ble stilt for retten ved Den internasjonale domstol for Kambodsja. Den 17. februar 2008 begynte rettssaken mot ham og den 31. mars 2009 tok han på seg ansvaret for å ha torturert og henrettet titusener av mennesker. Han bad også ofrenes pårørende om forlatelse[3]. Han ble dømt 26. juli til 30 års fengsel.[4]

Både påtalemyndighet og forsvarer anket dommen. Duch avskjediget dessuten sin internasjonale forsvarsadvokat, franskmannen François Roux, som han ikke hadde tiltro til. Han benyttet seg i stedet av en advokat fra Kambodsja. dels en lokal advokat.[5]

I februar 2012 ble anken hans avvist og straffen forlenget til livsvarig fengsel.[6]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]