Diskusjon:Elektrolyse

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Kva tror dere om oppfinneren Stanley Meyer? Eller hva med "Joe Cell"?

Er det noen som har prøvt noe liknende i ein bilmotor?

Det er vel elektrolysecelle dette dreier seg om?

Takker for all informasjon rundt dette tema!!! Dette usignerte innlegget ble skrevet av Ospen (diskusjon · bidrag) 21. jul 2008 kl. 20:02 (CEST) (Husk å signere dine innlegg!)

Hei. Når du leser om HHO-motorer og lignende, er det nok best å ha med seg en dose sunn skepsis. Manipulerende luringer kan ha mye å tjene på blesten de får ved å spre løgner om at de får umulige ting til å fungere. Man kan jo lure på om skumle mørkemenn henretter radikale oppfinnere og skjuler oppfinnelsene deres i hytt og vær, men det høres mer ut som noe fra en halvbra actionfilm enn noe realistisk. Det er også påfallende at ingen av dem som roper «se på meg, jeg har løst alle verdens problemer, se på meg!» (og de er mange!) klarer å følge opp sine egne påstander. For en realistisk motor som bruker vann som drivstoff, se f.eks. en:Crower six stroke. - Soulkeeper 21. jul 2008 kl. 20:15 (CEST)
Og jeg har opplevd at flere av mine biler har dradd mere villig i duskregn (ikke etter at de nyere ble fullstappet av elektronikk og svarte bokser) men ikke i øs pøsregn - men du bør nok lese deg opp på slike ting som entropi og termodynamiske lover. Vandrehistorier, Perpetuum mobile og Eldoradoligger vel i samme gate som Meyer. Nye biler kommer nok til å gå på brenselceller en del av tiden. Ellers er der alltids en mulighet ved hjelp av vanlig støv eller mel, der det kan eksploderes ved blandingsforholdet 1 : 11 mener jeg å huske - men så var det å vedlikeholde en serie slike smell, da. Bjørn som tegner 21. jul 2008 kl. 20:39 (CEST)
Jeg som kommer nordfra har ikke lagt merke til det med duskregn, men frost, derimot... Jeg tror imidlertid at det er snakk om samme fenomen, som forøvrig er velkjent og kommersialisert som intercooler. Blandingsforholdet til knattgass (tror jeg det het?) må også justeres, men det vil nok likevel være å foretrekke fremfor mel, om ikke av praktiske så i hvert fall av etiske årsaker...? - Soulkeeper 21. jul 2008 kl. 20:57 (CEST)
Jeg har og merket stor forskjell på motoreffekt etter klima. Jeg har igrun litt tru på desse oksyhydrogen(Knallgass) tingtanger som tilleggs drivstoff. Dette usignerte innlegget ble skrevet av Ospen (diskusjon · bidrag) 22. jul 2008 kl. 14:08 (CEST) (Husk å signere dine innlegg!)
Vanninsprøytning i forbrenningsmotorer er en gammel teknikk[1] for å kjøle motoren og øke ytelsen. Siden vann ekspanderer mye ved overgang til gassform (damp), vil også høy luftfuktighet i form av fine dråper kunne merkes på motorytelsen. Det er imidlertid varmeenergien fra forbrenningen som fordamper vannet, og fører til økt gasstrykk inne i forbrenningskammeret, ikke noen «mystisk» energi som ligger latent i vann. Aldebaran 22. jul 2008 kl. 16:43 (CEST)
Den forklaringen «kjøper» jeg, Takk skal du ha. :) Bjørn som tegner 22. jul 2008 kl. 18:19 (CEST)
Hm, da er det nok likevel litt forskjellig fra det jeg opplever når gradestokken sprekker av kulde og bilen suser avgårde (hvis den først lar seg starte). Interessant lenke fra Aldebaran. - Soulkeeper 22. jul 2008 kl. 22:03 (CEST)
Det skal ikke vere noko problem å bruke hydrogen til drivstoff i ein vanlig forbrenningsmotor så lenge tenning og slikt blir juster til dette. Det må jo bli enda mer effekt når det blir tilført oksygen. Oksigenet vil øke forbrennings potensialet og hastigheten. Spørsmålet er jo om det er mulig å produsere nok gass v/elektrolyse til å drive ein motor som igjen skal drive ein dynamo som skal gi strøm til elektrolysen?
Det er eit spennende tema i desse miljø tider.......
Oksygen og hydrogen blir jo og ei meget eksplosiv blanding noko som kan ta knekken på ein bilmotor viss det blir for mye....
Så det er vel best å ha tunga rett i munnen!!! Dette usignerte innlegget ble skrevet av Ospen (diskusjon · bidrag) 22. jul 2008 kl. 22:09 (CEST) (Husk å signere dine innlegg!)
Helt klart et spennende tema ja. Hydrogen kan brukes som drivstoff i biler, men det er problematisk å lagre det. HHO er enklere fordi det blir produsert på stedet og dermed ikke trenger lagring. På spørsmålet om det er mulig å produsere nok gass ved elektrolysen til å drive elektrolyse, har den samlede menneskelige kunnskap et klart svar: «Nei». Men så har vi jo den samlede menneskelige fantasi å ta hensyn til også, og den tar jo sjelden hensyn til kunnskapen... - Soulkeeper 22. jul 2008 kl. 22:14 (CEST)
Til Soulkeeper: Temperaturen er også en faktor i dette, siden kald luft har høyere tetthet enn varm luft. Det betyr at motoren «får i seg» mer oksygen når luften er kald, noe som kan være en forklaring på at bilen kjennes sprekere i kulden. Mvh Aldebaran 22. jul 2008 kl. 22:17 (CEST)
Det høres logisk ut ja. Og dermed blir vel min sammenligning med intercooler mer relevant for meg selv enn det blir for Bjørn i regnværet. - Soulkeeper 22. jul 2008 kl. 22:19 (CEST)
Til Soulkeeper. Det er helt sant. Man må jo og tilføre en type energi og det er jo vann som må fornyast så som bensin eller diesel!?! Også blir det jo brukt mer energi fra børstene i dynamoen som vil slitest mer.... Dette usignerte innlegget ble skrevet av Ospen (diskusjon · bidrag) 22. jul 2008 kl. 22:21 (CEST) (Husk å signere dine innlegg!)
Det har ikke så mye med slitasje å gjøre. Energien i vannet blir heller ikke frigjort såfremt ikke atomene blir spaltet (og vi er enda langt unna fisjon her). Poenget er at det umulig å skape noe ut av ingenting. Det høres for godt ut til å være sant, fordi det er for godt til å være sant. ;) - Soulkeeper 22. jul 2008 kl. 22:23 (CEST)

Nå er vi kommet veldig langt bort fra temaet Elektrolyse, men jeg vil likevel oppsummere et par viktige punkter om bensin kontra vann. Når man bruker bensin i en bilmotor, forbrenner man bensinen. Molekylene som kommer ut av eksosrøret er av andre typer enn de som gikk inn i bensintanken, fordi de har vært utsatt for oksidering i mellomtiden. Når man sprøyter vann inn i en bilmotor, kommer det imidlertid ut i samme stand som det gikk inn. Vann er allerede oksidert. Du kan se på vann som en form for aske. Du kan ikke brenne det. Og du kan ikke få energi ut av det på samme måte som du får energi ut av bensin. Vannet i Crower-motoren som jeg lenket til, brukes bare for å utnytte varmeenergien som har blitt til overs etter forbrenning av bensin. Vannet i HHO-motoren som du har skrevet litt om, brukes bare som et medium. Du bruker elektrisk energi på å lage HHO av vann, og får deretter nøyaktig den samme energien tilbake igjen som varmeenergi, når du brenner HHO'en tilbake til vann. Varmeenergi er en «lavere» energiform enn elektrisk energi. (Se entropi). Det betyr i praksis at du ikke vil klare å bruke varmeenergien til å spalte vannet til HHO på nytt, uten å tape energi i prosessen. Derfor har ingen klart å lage en HHO-evighetsmaskin, og derfor vil ingen heller noensinne klare det. Håper dette var litt oppklarende, og hvis du fortsatt er i tvil, les mer om entropi. - Soulkeeper 22. jul 2008 kl. 22:31 (CEST)

En liten utvidelse[rediger kilde]

Jeg har lagt til litt nytt stoff, ryddet opp litt i tidligere formuleringer og fjernet et bilde da jeg synes det ble for mye med tre i en slik liten artikkel. Definisjonen av kationer og anioner har jeg også byttet om for å være i tråd med mer vanlig bruk. Katoden er definert der reduksjonsprosessen foregår. I tillegg har jeg lagt inn lenker til relaterte artikler - mange av disse er også meget knappe og burde utvides. Derimot har jeg her etter denne utvidelsen nå fjernet 'snever'-klassifiseringen. Men artikkelen er fremdeles en 'stubb'... Phidus (diskusjon) 21. mar. 2014 kl. 12:52 (CET)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Elektrolyse. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 30. jul. 2023 kl. 04:07 (CEST)[svar]