Hopp til innhold

Perpetuum mobile

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Perpetuum mobile er latin, og betyr evig bevegelse. Dette var navnet tidligere tiders forskere brukte til å betegne en hypotetisk maskin, som skulle kunne gå til evig tid, uten at driv- eller brennstoff tilføres. Mer folkelig har den ofte blitt kalt for evighetsmaskin.

Det var fysikeren Clausius som foreslo at termodynamikkens andre hovedsetning kunne formuleres i utsagnet om at «det er umulig å konstruere en syklisk maskin som ikke har noen annen virkning enn å overføre varme fra et kaldt til et varmere legeme». Dette utsagnet kunne da vises å være ensbetydende med at perpetuum mobile er umulig. En evighetsmaskin bryter også med Termodynamikkens første hovedsetning som sier at mengden energi er konstant. Dette betyr at en maskin kan ikke gi ut mer energi enn den blir tilført.

Det var termodynamikkens store fortjeneste, at den kunne gi fred til alle de forskerne som hadde viet sine liv til å finne opp en evighetsmaskin, da det altså viste seg å være umulig. Dette har likevel ikke stoppet folk i nyere tid fra å prøve. Spesielt kan nevnes Howard Johnson som i 1979 lyktes i å få patent US4151431 [1] hos det amerikanske patentkontoret, for en såkalt magnetmotor. Denne skulle utnytte en kombinasjon av magneter i en rotor som skulle gi større kraft i en rotasjonsretning enn i den andre. Det skulle slik bli skapt en rotasjon uten tilførsel av energi.[1][2][3]

En kan tenke seg en «maskin» som aldri stopper opp, for eksempel en romstasjon som roterer til evig tid. Dette er mulig etter Newtons første lov, som sier at en gjenstand holder seg i ro eller i konstant bevegelse dersom ingen krefter virker på den. Men romstasjonen bruker ikke rotasjonen sin til å lage strøm, overføre varme eller utføre andre arbeid, dette ville bryte med termodynamikkens første og andre hovedsetning. Når den ikke kan gjøre noe av dette kan den egentlig ikke kalles en maskin heller.

Lignende argument kan føres for at superledere, der elektrisk strøm kan sendes i ring til evig tid uten tap, ikke kan brukes til å konstruere en evighetsmaskin.

Referanser[rediger | rediger kilde]