Diskusjon:Digital bearbeidingskompetanse

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Digital bearbeidingskompetanse inngår som en komponent i begrepet digital kompetanse. Nært slektskap til Multimedia literacy. Rolfkb30 3. jul 2009 kl. 14:03 (CEST)

Hvordan skal vi definere digital bearbeidingskompetanse[rediger kilde]

Jeg mener den første delen av den tredelte definisjonen (den som kobler digital bearbeidingskompetanse til "multiple-documents literacy" og til å "utvikle elevens evne til benytte seg av ulike tekstbaserte informasjonskilder med forsøk på å konstruere en ny sammenhengende og meningsfull tekst") bør fjernes eller reformuleres. Det å benytte seg av flere informasjonskilder i arbeidet med å konstruere en ny sammenhengende og meningsfull tekst er etter min mening ikke spesifikt for det "digitale" (selv om den flyktige informasjonsjungelen på Internett utvilsomt reiser en del nye utfordringer mht. kildekritikk, etterrettelighet og etterprøvbarhet). For ordens skyld: Jeg er helt enig i at elever har bør få kompetanse i å bruke av flere kilder (enn lærebøkene) når de skriver essay og andre tekstlige fremstillinger, og at en slik opplæring blant annet må gi innføring i blant annet kildekritikk og opphavrett (herunder god skikk for kildehenvisning og sitat). Men jeg mener det er feil å benytte begrepet "bearbeidingskompetanse" om dette fordi det skjer strengt tatt ingen bearbeiding av åndsverk når en forfatter skaper en ny og selvstendig tekst med henvisning til utenforstående kilder. Forfatteren vil da gjerne benytte sitat, referat og parafrase som språklige virkemidler. Ingen av disse virkemidlene er å betrakte som bearbeidelser i opphavsrettslig forstand. Ved å kalle dette for "bearbeidingskompetanse" kan det lett oppstå forvirring om hvorvidt sitat, referat og parafrase er litterære virkemidler som opphavsrettslig er å anse som bearbeidelser. Det er ingen tvil om at så ikke er tilfelle. Den første delen av definisjonen bør derfor knyttes til et annet begrep, f.eks. "informasjonskompetanse" - og da flyttes til artikkelen om informasjonskompetanse. Gisleh 29. jan 2010 kl. 04:26 (CET)

Flere innspill?[rediger kilde]

Et interessant innspill. Er det flere som har kommentarer til den første delen av den tredelte definisjonen? Det er ingen klare fasitsvar her. Dette er et nytt begrep. Rolfkb30 1. feb 2010 kl. 21:43 (CET)