Diskusjon:Betong

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Utmerket artikkel Betong er en utmerket artikkel, noe som betyr at den har gått gjennom en prosess og blitt verifisert som noe av det beste Wikipedia kan by på.


Wikipedia Betong har vært utvalgt artikkel og var på Wikipedias forside uke 32, 2006.

vedrørende kandidatur[rediger kilde]

Det er hyggelig at artikkelen har blitt nominert. Jeg er helt enig i kommentarene på avstemningssiden, spesielt det med bildelisenser som jeg har vært klar over, men ikke gjordt noe med. Har planer om følgende endringer/forbedringer:

  • Få orden på bildelisensene. Der har jeg vært litt avventende fordi jeg fikk kontakt med en person i Norbetong som ser ut til å sitte på en samling av fantastisk bra betongbilder. Han har tatt bildene selv, og uttrykt velvilje til å dele dem med oss. Dessverre har jeg ikke fått uttrykkelig beskjed om at bildene kan frigis for all bruk, og kommunikasjonen har gått litt tregt, men den saken skal jeg prøve å få avklart.
  • Mer om bruk (mengder og bruksområder). Det kunne vært interessant å få med et avsnitt som sier noe om forbruket i forskjellige deler av verden, og som besvarer disse spørsmålene: Er betongforbruket like skjevt som f.eks. energiforbruket eller er det jevnere fordelt? En grafisk illustrasjon hadde vært fint. Brukes betong til andre ting i enkelte deler av verden enn hva vi er vant med, f.eks større andel til tyngre anlegg som kraftverk og tilsvarende mindre andel til bygninger? Er det slik at man i enkelte deler av verden bruker betong av bedre/dårligere/forskjellig kvalitet enn i andre deler, og hvorfor?
  • Litt mer historie. Artikkelen bør få et kapittel "Nyere historie", mellom "Tidlig historie" og "Norsk betonghistorie". Kapittel "Nyere historie" bør fortelle noe om når moderne betong slo igjennom i forskjellige deler av verden (hvis det er betydelig forskjell), gjerne illustreres med et (søyle)diagram som viser utviklingen av betongforbruket opp gjennom 1900-tallet, og si noe om hva betong har blitt brukt til i forskjellige perioder (hvis det er noen tydelige trekk).
  • Språket kan alltids bli skrevet i en mer lett og ledig stil.

Jeg anser artikkelen for ikke å være helt ferdig før punktene over er på plass. Siden jeg er hovedbidragsyter avholder jeg meg fra å stemme, men tillater meg å foreslå at vi kan gå for "anbefalt" i denne omgangen, jobbe med punktene over, og satse på "utmerket" om ikke lenge. Tips, tilbakemeldinger og bidrag i artikkelen er velkomne. JohnM 29. apr 2006 kl.07:00 (UTC)

Godt jobbet.[rediger kilde]

Virkelig en god og instruktiv artikkel, som bare blir bedre og bedre. Dessuten er bildene svært illustrative. Kan du skaffe bilder av de ulike forskalingsformene, og muligens også eksempel på fiberarmering, ville det være ekstra bra. --Friman 29. apr 2006 kl.21:36 (UTC)

Artikkelen tåler nok flere bilder av forskaling og armering, men husk at vi også har egne artikler om dette. JohnM 2. mai 2006 kl.09:34 (UTC)

Ang. Bilder[rediger kilde]

Så nettopp at denne var ukens artikkel og at dere diskuterer bilder. Jeg har tatt mange bilder av betong selv, som jeg har lagt ut på SXC.hu. Disse, og alle andre av mine bilder på SXC kan fritt brukes, bare jeg krediteres. Quevaal / www.heyheydecay.net

http://www.sxc.hu/browse.phtml?f=advanced_search&q1=&q2=concrete&q3=&cat=0&r=3&xsize=0&ysize=0&by=quevaal&d2=2006-08-13&d1=2001-01-01&x=17&y=6

--Quevaal 13. aug 2006 kl. 00:46 (UTC)

Bilder fra SCX kan i utgangspunktet ikke brukes her. Du må i så fall spesifisere hvilken fri lisens du slipper dem under. Cnyborg 13. aug 2006 kl. 07:47 (UTC)
Det greieste er sikkert at jeg laster opp selv, slik at ingen andre trenger å bekymre seg over lisenser.

--Quevaal 13. aug 2006 kl. 23:49 (UTC)

Kjempebra! Cnyborg 14. aug 2006 kl. 00:16 (UTC)

Den siste endringen[rediger kilde]

Kan noen med kunnskap om emnet vurdere denne redigeringen? Zerblatt 18. nov 2006 kl. 13:56 (CET)

Vurdert og endret noe for å dekke "normalområdet". Men hva som er normalt er avhengig av hva som skal støpes... Oes 27. nov 2006 kl. 00:31 (CET)

Verdens største betongkonstruksjon?[rediger kilde]

Tviler på at Troll A er verdens største betongkonstruksjon, men at den er verdens største betongkonstruksjon som har blitt flyttet er en annen sak. Jeg endret teksten, men en anonym bidragsyter endret den tilbake. Noen som vet? Ulf Larsen 24. nov 2006 kl. 11:37 (CET)

Vel, først må Størst defineres. Det er meir betong i Hoover dam, for ikkje å snakke om Three Gorges (26 mill kubikkmeter), nevnte dammer er og lengre men Troll er nok av de høyeste konstruksjner i betong (eller totalt) - Petronas Towers er 20 m kortere. Oes 27. nov 2006 kl. 00:29 (CET)

sementmalingen[rediger kilde]

"Dekromatiseringen blir gjort ved å tilsette jernsulfat i sementmalingen under produksjonen."
Kva er sementmaling? Er det måling, eller oppmaling? --Tannkrem 14. feb 2007 kl. 15:30 (CET)

Det er den oppmalte massen (pulveret) man får når man produserer sement ved å male opp kalkstein og tilsette diverse stoffer. GZG 22. feb 2007 kl. 23:03 (CET)

Armert betong[rediger kilde]

Her står det at Monier tok patent på armert betong i 1867. På en: står det 1868. Kva er rett? --Tannkrem 14. feb 2007 kl. 16:28 (CET)

1867 er rett. Se de:Joseph_Monier og [[1]]. Monier tok egentlig to patenter. Den første på "armering av fabrikkfremstilte blomsterpotter og avløpsrør" i 1867. Den andre på "armert betongbro" i 1873. GZG 22. feb 2007 kl. 23:14 (CET)

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 3 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Betong. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 28. jul. 2017 kl. 01:07 (CEST)Svar[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Betong. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 26. jan. 2021 kl. 07:47 (CET)Svar[svar]

Mulig kilde[rediger kilde]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Betong. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 7. apr. 2023 kl. 03:39 (CEST)Svar[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Betong. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 6. jun. 2023 kl. 04:33 (CEST)Svar[svar]