Diskusjon:Astrid, fru Ferner

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Debatt om enkens navn[rediger kilde]

Er det noen som vet hvordan prinsessen vil bli titulert nå som ektemannen er død, og det dermed ikke lenger er korrekt å kalle henne fru Ferner? Vil omtaleformen igjen bli Prinsesse Astrid, beholder man Prinsesse Astrid, Fru Ferner, eller kanskje Prinsesse Astrid, Enkefrue Ferner? 84.215.39.185 26. jan. 2015 kl. 01:33 (CET)[svar]

Jeg mener at artikkelen burde hete Prinsesse Astrid, fru Ferner siden dette er hennes offisielle betegnelse.--Harry Wad (HTM) 17. jul 2007 kl. 06:06 (CEST)

Vi har tidligere bestemt at vi utelater titler i artikkelnavn, se Wikipedia:Navnekonvensjoner#Navn_på_kongelige: «Artikler om kongelige skal ha navnet uten tittel som artikkelnavn». Det finnes nok noen få unntak der det er nødvendig å skille mellom to personer med samme navn, men i dette tilfellet er ikke det noe problem. Skal vi bruke tittel på henne må vi gjøre det for alle kongelige, og det er en diskusjon som bør tas på Wikipedia-diskusjon:Navnekonvensjoner og ikke på en enkeltartikkels diskusjonsside. Cnyborg 17. jul 2007 kl. 12:11 (CEST)

Bruken av «fru Ferner» er i alle fall helt uoffisiell, siden det er lenge siden Folkeregisteret avskaffet herr, fru og frøken, og slike benevnelser har ingen offisiell plass i Norge lenger. Knøtten 21. aug 2008 kl. 01:01 (CEST)

Tittelen «Prinsesse Astrid, fru Ferner» brukes av Hoffet og må således kunne regnes som offisiell. Kongen er vel den som avgjør tiltaleformen for medlemmer av sitt hus. Jeg synes det er denne saken uvedkommende hva Folkeregisteret fører i sine registre. Det bør veie tyngre hva som er gjeldende tiltaleform i offisielle protokollære sammenhenger. Her bør Kongens og Hoffets tiltaleform respekteres. Det er også den mest utbredte identifikasjon av prinsessen. Folkeregisteret har vel heller ikke «avskaffet» herr, fru og frøken - det er snakk om tiltaleformer som benyttes i visse (andre) sammenhenger, selv om det ikke er så utbredt som det en gang var. Ordensherre 21. aug 2008 kl. 19:45 (CEST)
«Hoffet» er bare navnet på husholdningen og administrasjonen på slottet. I Norge er det Folkeregisteret som har ansvar for folks offisielle navn. Alle norske statsborgere har et offisielt navn. De kan gjerne kalle seg «fru Hansen» og «fru Ferner», men det er strengt tatt en privat og uoffisiell bruk. Av høflighetsgrunner hender det at statlige myndigheter samt hoffet kaller folk «herr», «fru», «greve», «baron» (bare utlendinger) o.l., men det har ingenting med hva som er deres offisielle (dvs. folkeregistrerte) navn/identitet. Hvis vi skal gjøre unntak og ta inn uoffisielle høflighetsformer her må vel den samme regelen gjelde for alle andre som bruker slike høflighetsformer. Det er selvsagt ingen tvil om at hennes egen/hoffets titulaturbruk skal med, spørsmålet blir mer hva som skal være tittelen. Det er veldig rart å ha «fru Ferner» i tittelen for artikkelen, både fordi «fru« ikke har noenting med hennes offisielle navn å gjøre, men er en privat og uoffisiell høflighetsform, og fordi vi ikke gjør dette for andre artikler, uansett om folk kaller seg «fru Hansen» eller ei. Knøtten 21. aug 2008 kl. 20:07 (CEST)

Hennes fulle offisielle navn, slik Folkeregisteret kjenner til det, fremgår av skattelistene på NRKs hjemmesider, og er ASTRID MAUD INGEBORG FERNER. Ikke «fru».[1]. Knøtten 21. aug 2008 kl. 20:14 (CEST)

Jeg er enig i at det ikke er naturlig at artikkelen begynner med «fru», men jeg synes samtidig Folkeregisterutlegningen nede i artikkelen har en uleksikal form. Wikipedia er vel forøvrig heller ikke ukjent med at personers allment kjente navn oppføres som artikkelnavn heller enn den fulle og hele Folkeregisteroppføringen? Jeg vil tro det finnes en del slike kunstnernavn for eksempel, også andre tilfeller der ikke alle offisielle fornavn benyttes? Tilbake til prinsessen: «Astrid av Norge» kunne kanskje være en artikkeltittel som er i samsvar med tilsvarende artikler om andre kongelige? Det er forøvrig galt at det bare er hun selv som bruker tittelen «prinsesse Astrid, fru Ferner», slik artikkelen kan leses. Den er også benyttet også av andre, konstitusjonelle organer, eksempelvis kongen og regjeringen.Ordensherre 21. aug 2008 kl. 20:32 (CEST)
At hun og hoffet kaller hennes prinsesse Astrid, fru Ferner er vel et tegn på at de ikke har klart å bestemme seg for hennes status (pikenavn prinsesse Astrid vs. hennes status som «fru Ferner»), og dermed bruker en underlig og høyst ukonvensjonell blandingsform. Astrid av Norge ville vært det naturlige navnevalget dersom hun først og fremst var kjent som det, men det er jeg ikke sikker på at hun er. I og med at hun selv bruker etternavnet Ferner synes jeg det er mest naturlig å ha henne under det, men i konvensjonelle former (slik det står i Folkeregisteret), uten fru og komma som ikke brukes inne i navn på norsk. Knøtten 21. aug 2008 kl. 20:39 (CEST)
Ja, det er unektelig en underlig blandingsform. På den annen side tror jeg nok hun er best kjent under navneformen «prinsesse Astrid, fru Ferner». Er det noen som husker hvorfor formen «av Norge» bare brukes i de kongelige artikkelnavnene til og med Ingrid Alexandra? Om det har noen interesse, kan det nevnes at i 2008-utgaven av Norges statskalender er prinsesse Astrid oppført under "Konstitusjonelle organer" og deretter "Kongehuset" og overskriften " H.M. Kongens søstre" med følgende innførsel: «Astrid Maud Ingeborg, Prinsesse, født 12. februar 1932, gift 12. januar 1961 med disponent Johan Martin Ferner, født 22. juli 1927.» Ingen etternavn her, kanskje nok et tegn på manglende vilje til å bestemme seg? Ordensherre 21. aug 2008 kl. 21:04 (CEST)

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Astrid, fru Ferner. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 26. mar. 2018 kl. 11:39 (CEST)[svar]

Barna - artikler eller lenker...[rediger kilde]

Jeg har oppgradert litt lenkene fra barnas navn til hennes artikkel, slik at man finner listen direkte. Man kan diskutere oppad vegger og nedad stolper hvorvidt disse er relevante; jeg vil her enkelt koke det ned til at personer som legitimt kan kalle regjerende monark "onkel" er personer man kan påregne at våre lesere vil ha en mulig interesse for; følgelig er minimum oppfølging å nevne disse, slik at man kan finne de igjen i slektstreet eller altså morens artikkel. Jeg kjenner ikke til at noen av de er relevante for mere enn minimum, så jeg foreslår at vi lar det stå med dette. Noen temaer er ting man ikke har meget å skrive om, men som vil vekke oppmerksomhet dersom de glimrer med sitt fravær. Autokefal Dialytiker (diskusjon) 22. mar. 2021 kl. 21:37 (CET)[svar]