Diskusjon:Andre verdenskrig

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Utmerket artikkel Andre verdenskrig er en utmerket artikkel, noe som betyr at den har gått gjennom en prosess og blitt verifisert som noe av det beste Wikipedia kan by på.


Statistics Denne artikkelen ligger på plass nr. 8topp 1000-listen over Wikipedia på bokmål og riksmåls mest besøkte artikler.
Wikipedia Andre verdenskrig har vært utvalgt artikkel og var på Wikipedias forside uke 36, 2008.Arkiver
Arkiv 1

Tråder eldre enn 30 dager kan bli automatisk arkivert av Zorrobot.

Norge alliert?[rediger kilde]

Norge var formelt nøytralt også etter 9. April, muligens stilltiende alliert med UK før 9. April, muligens de facto alliert (pga britisk/fransk/polsk bistand) etter 9. April. Norge inngikk vel i den store alliensen «United Nations» fra 1942 og hadde en militæravtale med UK/USA fra ca 1943. Så jeg vil påstå at det er upresist å si at Norge var blant de allierte fra 9. April. --Vennlig hilsen Erik d.y. 26. jul. 2017 kl. 18:55 (CEST)

Ut fra hva jeg skriver over synes jeg uansett ikke dette har noe interesse for denne artikkelen, det bør heller diskuteres under artikkel om de allierte under andre verdenskrig. En annen sak er at jeg synes dette er en ganske lite interessant diskusjon. Noen vil f.eks hevde at Norge iflg kapitulasjonsavtalen ikke var blant de allierte, men mye viktigere enn å begrave seg i slike spissfindigheter er å dekke de mange hull vi har når det gjelder andre verdenskrig. Ulf Larsen (diskusjon) 26. jul. 2017 kl. 20:21 (CEST)
Jeg er enig i at dette ikke er vesentlig sammenlignet med de store hullene, men det er ikke en spissfindighet når det gjelder Norge under andre verdenskrig blant annet fordi det henger nært sammen med Norges vei inn i krigen. Dessuten sto det i infoboksen "Norge (1940)", altså at Norge sluttet seg til de allierte i 1940 - det er ikke et klart faktum og da bør det heller ikke stå slik i infoboksen. --Vennlig hilsen Erik d.y. 26. jul. 2017 kl. 23:43 (CEST)
Hva har Norge i den infoboksen å gjøre? Dette er vår oversiktsartikkel om andre verdenskrig, det er ikke artikkelen om Norge under andre verdenskrig. Hvis mitt forslag blir tatt til følge (fjerne Norge og andre ubetydelige land fra infoboksen) så unngår vi denne diskusjonen her. Ulf Larsen (diskusjon) 27. jul. 2017 kl. 00:09 (CEST)
Jeg har allerede fjernet en rekkke mindre land fra boksen i tråd med ditt forslag, Norges uklare status som alliert er et tilleggsargument for ikke å ta med Norge. Men det er også en huskelapp til senere utbedring av denne og relaterte artikler. For flere år siden begynte jeg å interessere meg for problemstillingen og leste meg opp, og ble forundret over at lærebøker og standardverker hoppet bukk over temaet - plutselig bare kom britene Norge til unnsetning i april 1940 - men hvordan/hvorfor skjedde det? Norge var jo nøytralt? Når vedtok den norsk regjeringen å be om hjelp fra Storbritannia? I disse tilsynelatende detaljene var for meg nøkkelen til en nyansert forståelse av opptakten til og første fase i krigen i Europa, naturligvis med Norge i fokus men også med relevans for Polen, Tsjekkoslovakia, Island, Frankrike etc. Nuvel, vi får ta opp igjen tråden i forbindelse med andre artikler. Face-smile.svg --Vennlig hilsen Erik d.y. 27. jul. 2017 kl. 00:32 (CEST)

Oppsummerende oversikt - behov[rediger kilde]

Vi har en god og viktig artikkel Dødsfall under andre verdenskrig, men på bakgrunn av Ulfs merknader ovenfor så ser jeg behovet for en tabellarisk oppsummering av ulike lands grad av medvirkning i krigen i form av soldater (og evt materiell). --Vennlig hilsen Erik d.y. 26. jul. 2017 kl. 18:58 (CEST)

Artikkel om amerikanske forhold[rediger kilde]

Artikkel fra politico om den indre politiske kampen i USA mellom de som ville støtte Storbritannia og isolasjonistene:

https://www.politico.eu/article/world-war-ii-broke-american-politics-d-day/

-kan innpasses i artikkelen. Ulf Larsen (diskusjon) 10. jun. 2019 kl. 15:52 (CEST)