Diskusjon:Anders Beer Wilse

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Manipulerade bilder?[rediger kilde]

I dagarna har det blivit känt att en av Sveriges mest kända naturfotografer har förfalskat sina bilder genom att klippa in andras bilder på djur i sina egna naturbilder och sålt dessa som sina egna verk.

Jag har tittat på Anders Wilses bilder av luftskeppet Oslo ( som kan ses här ), och undrat om alla dessa verkligen är äkta eller manipulerade. Kan Wilse ha färdats runt i Oslo (Fästningen, Karl Johans gate, slottet, Domkirken m.m.) samt ishavet, och fotograferat luftskeppet i exakt samma vinkel och med skuggor på samma plats på luftskeppet? Har det varit någon diskussion eller ifrågasättande av äktheten i Wilses bilder av luftskeppet Oslo? Jlundqvi 6. sep 2011 kl. 14:10 (CEST)

Såvidt jeg kan se, er luftskipet «Norge» over Oslo og omegn på alle Wilses bilder - og tittel «på vei mot polen» viser til at turen startet i Oslo. At fotografen har senket kameraet for å fjerne bebyggelse, og således skapt mere stemning er en vanlig teknikk for å skape mere drama. Rullesteiner tror jeg du finner mindre av rundt Longyearbyen. Ergo: Kunstnerisk manipulering, ikke fusk. --Bjørn som tegner 6. sep 2011 kl. 14:38 (CEST) (og som også tar bilder i ny og ne.)
«Kunstnerisk manipulering», ja det tror även jag. Vad jag menar är att en och samma bild av luftskeppet är inklippt i olika bakgrundsbilder. Jag tvivlar dock inte på att Wilse har tagit bilderna av luftskeppet och bakgrunden själv, men inte vid samma tidpunkt. Har denna "inklippning" ifrågasatts, eller är/var det en erkänd teknik?
Jämför (vad jag tror är) originalbilden av luftskeppet, med denna bild tagen lite söder om Sjømannsskolen med Gressholmen och Nesodden i bakgrunden. Skuggorna på luftskeppet ligger på samma sätt, men geografiskt ska luftskeppet vara vänt mot söder i den första bilden och mot norr i den andra. Solen verkar alltså lysa ifrån norr på luftskeppet i den senare bilden! Kunstnerisk manipulering?
Jämför även originalbilden med dessa bilder [1], [2], [3] och [4]. Jlundqvi 6. sep 2011 kl. 16:11 (CEST)
Vi snakker dog om en mindre regelorientert tidsalder. Han har trolig kopiert ut det aller beste av sine luftskipsbilder mot forskjellige bakgrunner, der også «originalbildet» ikke viser samme solhøyde på luftskip og landskap. Retusjering og sammenkopiering har vært vanlige arbeidsteknikker nesten like lenge som fotografiet har eksistert. Vi må også huske at mannen hadde fremstilling og salg av bilder som levebrød, og jeg vil ikke bebreide ham at han slo mynt på populære temaer mens de var aktuelle. ( I åndsslekt med malere som gjerne laget nesten like bilder av samme motiv hvis kunden var interessert. Det forretningskonseptet har jeg funnet tilbake til 1500-tallet, der spesielt lett antrukne eller u-antrukne kvinneskikkelser ble formelig masseprodusert som mytiske skikkelser.) Arbeidsmåten kan fortsatt være akseptabel, dersom en ikke hemmeligholder forholdet, vil jeg tro.
Kravene f. eks til naturfotografer og reportasjebilder er nå skjerpet i takt med at manipuleringsmulighetene er blitt legio, men det blir for meg noe litt annet. --Bjørn som tegner 6. sep 2011 kl. 16:56 (CEST)
Om en fotograf är ärlig med att den bild han skapat inte är tagen vid det aktuella tillfället där och då, utan skapad i efterhand i mörkrum eller i bildredigeringsprogram och omgivningen är medveten om detta, ser inte jag något fel i förfarandet. Frågan är väl då om omgivningen var/är av den uppfattningen att Wilses bilder var tagna "där och då" utan manipulering genom sammenkopiering. Om inte, kan förfarandet ses som vilseledande i det minste. Jlundqvi 7. sep 2011 kl. 09:35 (CEST)

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Anders Beer Wilse. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 27. jun. 2018 kl. 21:25 (CEST)