Diskusjon:Amerikanske urfolk/Arkiv1

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Så vidt jeg vet[rediger kilde]

... er den norske betegnelsen på det engelske <<Native Americans>> <<indianere>>. Jeg ser ingen grunn til at vi skal bruke den direkte oversettelsen <<Innfødte amerikanere>>; det er da ingen i Norge som faktisk bruker den betegnelsen? Jeg har full forståelse for at det kan oppleves som en nedlatende betegnelse, men det er da ikke Wikipedias oppgave å innføre nye uttrykk i det norske språket. Rb 7. mar 2005 kl.02:58 (UTC)

Jeg har aldri hørt noen bruke dette begrepet innfødte amerikanere. Tror også at det er ganske gammeldags, det ble først og fremst brukt av folk i koloniadministrasjonen - noe som er en grunn for mange til å ikke bruke det- --Lokha 11. mar 2005 kl.17:38 (UTC)

Jeg har en mistanke om at det ikke akkurat er gammeldags. Det er nok snarere et nytt uttrykk på engelsk som ikke skal være nedlatende som det (i USA) belastede ordet indianere. Men jeg er ikke sikker. Norsk språkråd nevner uansett hverken indianere eller innfødte amerikanere. Denne siden på engelsk wikipedia forteller litt om hvor store problemer en har i engelsk på å finne et dekkende begrep. Shauni 10. mar 2006 kl.23:43 (UTC)
Eg har faktisk lese i ein del samanhengar at dei fleste indianarane sjølv føretrekkjer ordet "Indian" framfor "Native American". Eg vart litt overraska fyrste gongen eg vart gjort oppmerksam på dette. Sjøv synst eg det er uheldig fordi det er misvisande. Det norske ordet "indianer" høyrest jo ut som det har endå meir med India å gjera enn ordet "inder". På engelsk er det jo til og med same ordet, sidan ein bruker ordet "Indian" i begge tilfelle. Elles har eg sett ordet "Amerindian" nytta i ein del samanhengar på engelsk. --Odd Eivind (diskusjon) 19. des. 2014 kl. 14:24 (CET)[svar]


Nei det heter Indianere og har alltid vært det, det samme gjelder negere, kall det for indianere og ikke noe tull som urfolk i amerika, aldrig hørt om at de heter det her i Norge Johan den store 23. nov 2009 kl. 20:05 (CET)

Nå har jeg flyttet siden til Indianere, og jeg fortsetter og gjøre det uansett om en tullete humanetikker kaller meg for en rasist.Johan den store 19. jan 2010 kl. 20:51 (CET)

«Ifølge vitenskapen utviklet ikke menneskeslekten» - her bør man presisere hvilken form for vitenskap det er snakk om. --Finn Bjørklid 28. jun 2006 kl.23:02 (UTC)

I De forente stater (på amerikansk engelsk) bruker amerikanere ordet <<Native Americans>> som er fremdeles akseptert, men i Canada (på kanadisk engelsk) er ordet <<Aboriginal Peoples>> brukt og alle Aboriginal Peoples tilhører til Canadas <<First Nations>>. Kanadiere synes i dag at ordet <<natives>> eller <<indians>> ikke er pent. I franktalende Canada bruker fransk-kanadiere ordet <<amérindiens>> og alle amérindiens tilhører til <<Les Premières nations>>. I De forente stater bor <<Native Americans>> på <<reservations>>, men i Canada bor <<Aboriginal Peoples>> på <<reserves>>. I Australia og New Zealand bruker folk ordet <<Aboriginies>>. (Eaasland, 27/02/07).

  • Bruk internasjonalt anerkjente betegnelser, ikke upresist og gammeldags hverdagsspråk. Denne artikkelen handler om det som bør kalles «Amerikanske urfolk og stammefolk.» Indianere er en gammeldags og utdatert betegnelse, men den er svært aktuell når gamle bøker og gamle betegnelser brukes. Den er aktiv i dagligspråket. Det ser da heller ikke særlig greit å diskutere eskimoer i en artikkel som heter indianere. Det denne artikkelen handler om er opprinnelsen til det «ILO‑konvensjon nr. 169 om urfolk og stammefolk i selvstendige stater» handler om, se [[1]]. På engelsk heter dette: «Indigenous and Tribal Peoples Convention, 1989 is an International Labour Organization Convention, also known as ILO-convention 169, or C169. It is the major binding international convention concerning indigenous peoples, and a forerunner of the Declaration on the Rights of Indigenous Peoples.», se [[2]]. Dette har videre ledet til «The United Nations Declaration on the Rights of Indigenous Peoples was adopted by the United Nations General Assembly during its 61st session at UN Headquarters in New York City on 13 September 2007.», se: [[3]]. Ser det som lite tvilsomt at internasjonalt aksepterte betegnelser i dag er urfolk og stammefolk og at dette på engelsk heter indigenous peoples og Tribal Peoples. Når indianere og Urfolk i Amerika lenkes til samme artikkel så blandes begreper. Indianere fortjener et eget oppslag som diskuterer den historiske bruken og daglig bruken av ordet indianere. Sier noe om litteratur om, sier noe om indianere i film eks i western filmer, sier noe om hvordan vi bruker ordet i dagligtale, sier noe om hva som ble ment med steppeindianere og skogsindianere osv. Urfolk i Amerika er noe annet enn indianere og oppslagene bør ikke være lenket til hverandre. For det første bør det være en skikkelig artikkel som diskuterer Urfolk i Amerika, så kan den artikkelen henvise videre til andre artikler som tar for seg de forskjellige undergruppene som for eksempel steppeindianere, Sør-Amerikanske indianere, Mellom-Amerikanske indianere, Inuitter, Mayaer osv. Underartiklene bør alle nevne litt om gruppen er anerkjent som urfolk og henvise til hva det er. Men artikkelen er jo ikke særlig grei å gå inn i siden alt den har av kilder er en råtten lenke. En artikkel med en uklar tittel, uten kilder kan den noensinne bli en god artikkel? Stallo (diskusjon) 6. des 2012 kl. 20:27 (CET)

Urfolk i Amerika[rediger kilde]

Ordet "indianer" har selvsagt en lang historie i norsk. Likevel er det et ord som må brukes varsomt, i alle fall når man snakker om urfolk i dagens Amerika. Jeg har derfor omdirigert ordet til Urfolk i Amerika. Ordet urfolk er det som brukes for eksempel i samiske kretser. For ordens skyld: Ordet indianer kan sikkert brukes i mange sammenhenger (urfolksfilmer høres ikke like bra ut som indianerfilmer, og guttunger vil nok ikke leke urfolk og hvit). Når vi tar opp Urfolk i Amerika bredt, bør vi imidlertid bruke en mer presis og korrekt betegnelse. Dette usignerte innlegget ble skrevet av Osopolar (diskusjon · bidrag) (Husk å signere dine innlegg!)

Det er riktig som her hevdes at en i USA benytter betegnelsen "Native Americans", innfødte amerikanere. Såvidt jeg vet, blir dette avvist av indianerne selv. De tror denne nye betegnelsen bare er en ny måte for de hvite til å lure seg unna alle avtaler de har undertegnet med dem. Med deres historie med omtrent 300 år svindel, undertrykkelse og genocide, burde en ta hensyn til de som omtales. Slutt å tulle, og la oss kalle dem INDIANERE. De vil det selv. Dette usignerte innlegget ble skrevet av Odd Bergstol (diskusjon · bidrag) 21. mar 2009 kl. 17:17 (CET) (Husk å signere dine innlegg!)

Omdirigering[rediger kilde]

Vil helst at artikkelen "indianere" skal hete "urfolk i Amerika", men jeg har foreløpig ikke fem timer til å skrive alle "omdirigeringene". Så da får det heller stå, så lenge... Osopolar

Det var egentlig gjort på et blunk. Nå ligger den på Urfolk i Amerika. mvh Profoss 1. jul 2006 kl.20:43 (UTC)

Kategori:Etniske grupper i USA[rediger kilde]

Jeg la til denne kategorien. Om det blir feil så si fra så kan den fjernes igjen. __meco 3. okt 2006 kl. 18:17 (UTC)

Hvorfor endrer du fra «Amerika» til «Nord-Amerika» og «Sør-Amerika» i så mange artikler? Urfolk har vært bosatt i «Amerika» lenge før det ble definert som 2 verdensdeler. Denne artikkelen handler om urfolk i hele Amerika. Jeg mener at noen av dine redigeringer her grenser opp mot vandalisme. Kjetil2006 26. feb 2007 kl. 22:29 (CET)

Urfolk har vært bosatt i «Amerika» lenge før det ble kalt Amerika. Det er for å være mer presis (bar spør urfolket som bor i begge verdensdeler hvis de kommer fra Amerika eller Nord-Amerika eller Sør-Amerika), og det ikke er vandalisme. Det er ikke vandalisme å være mer presis (er det ikke målet?), og du er den eneste som klager. Eaasland (27/02/07).
Det er ikke presisering å endre fra Nord- og Sør-Amerika til Nord-Amerika og Sør-Amerika. Som du riktig sier, så var ikke landområdet kjent (I Europa) som «Amerika» før etter at Amerigo Vespucci «oppdaget» at Nord- og Sydamerika var et sammenhengende kontinent. (Senere har oppdagere som blant annet Diego de Ordás utforsket deler av det nordlige Sydamerika). Poenget mitt er at man i en samleartikkel over urfolk i Amerika konsentrerer oss om urfolk i Amerika. Vi kan godt dele artikkelen opp når den blir lengre. Jeg mener at det er galt å skille mellom Nord-Amerika og Sør-Amerika når det gjelder artikkel om Urfolk i Amerika. Muligens burde artikkelen heller hete Urfolk på det amerikanske kontinentet? Kjetil2006 1. mar 2007 kl. 19:42 (CET)

Navn på artikkel (ikke krangletråd)[rediger kilde]

Ville det vært bedre å kalt denne artikkelen Uramerikanere? Alexanderkg 29. mai 2007 kl. 21:18 (CEST)[svar]

For meg høres uramerikanere ut som om de var amerikanere for lang tid siden (før det het Amerika), og ikke at de er et urfolk som bor i dagens Amerika. — Galar71 29. mai 2007 kl. 22:40 (CEST)[svar]

Greit nok at det er snakk om et urfolk, men i dagligtale brukes da vitterlig indianere i nær sagt alle sammenhenger.[trenger referanse] I mitt syn bør vi da bruke den betegnelsen. Mvh Tpb 23. okt 2008 kl. 23:34 (CEST)

Nei, kall det for "innfødte Amerikanere". Det er jo det de er. Bare fordi Columbus tok feil ang. de innfødte amerikanerne behøver vel ikke vi kalle dem det i dag? --Glaurung (diskusjon) 25. apr 2012 kl. 20:17 (CEST)

Nord-Amerika?[rediger kilde]

Siterer: "For urfolket i Nord-Amerika er det mest vanlige begrepet på norsk «indianer»...". Er det vanlig å begrense bruken av begrepet til kun å gjelde Nord-Amerika? Jeg trodde betegnelsen var i vanlig bruk for hele kontinentet? Odd Eivind 29. mar 2009 kl. 16:56 (CEST)

Indianere er vanlig navn på urfolkene fra Ildlandet og til nord på høyde med Hudson Bay, hvor en like gjerne kan møte aleuter. --Bjørn som tegner (diskusjon) 26. apr 2012 kl. 00:03 (CEST)

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 19 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Amerikanske urfolk og stammefolk. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 27. jun. 2017 kl. 10:35 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 14 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Amerikanske urfolk og stammefolk. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 9. jul. 2017 kl. 06:05 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 2 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Amerikanske urfolk og stammefolk. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 27. jul. 2017 kl. 10:30 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Amerikanske urfolk og stammefolk. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 27. nov. 2017 kl. 10:10 (CET)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Amerikanske urfolk og stammefolk. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 5. jul. 2018 kl. 18:09 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 3 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Amerikanske urfolk og stammefolk. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 20. jul. 2018 kl. 18:05 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Amerikanske urfolk og stammefolk. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 23. jul. 2018 kl. 09:55 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Amerikanske urfolk og stammefolk. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 29. apr. 2019 kl. 19:16 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Amerikanske urfolk og stammefolk. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 27. jun. 2019 kl. 12:55 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 2 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Amerikanske urfolk og stammefolk. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 6. jul. 2019 kl. 20:18 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Amerikanske urfolk og stammefolk. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 28. jul. 2019 kl. 01:33 (CEST)[svar]