Diskusjon:Akershus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Stortinget Denne artikkelen har blitt sitert, debattert eller brukt som eksempel i offentlig debatt på Stortinget av representanten Marianne Aasen
• «Interpellasjon fra representanten Marianne Aasen til samferdselsministeren». 22. oktober 2010. 
 

Eldre tråder[rediger kilde]

Akershus virkelig være en pekerside? Jeg ville foretrukket at navnet ble forbeholdt den primære navneinnehaveren. Det at borger, sykehus, aviser eller private foretak tar navn etter et sted bør ikke føre til at stedet fratas sitt eget navn på denne måten.

Den beste måten å gjøre det på er å lage en lenke til Akershus (andre betydninger) øverst i artiklen Wolfram 3. okt 2004 kl.02:01 (UTC)

Dessuten trodde jeg vi ble enige om å plassere kommuner og provinser under deres navn uten tillegget "kommune" eller "fylke" (eksempelvis: Oslo, ikke Oslo kommune). Wolfram 3. okt 2004 kl.02:02 (UTC)

Tja... Primær navneinnehaver her er vel strengt tatt en borg — nemlig Akershus, også kalt Akershus festning. (Jfr. Vardøhus, Bergenshus...) At vi i dag også har avledningen Akershus fylke kompliserer jo ting en smule...

I all vennskapelig kverulantiskhet ;-) --- Olve 3. okt 2004 kl.06:09 (UTC)

Her trengs det bilder...[rediger kilde]

Denne artikkelen har lite bilder, det gir et dårlig inntrykk! Det trengs historiske bilder, og bilder fra nåtiden. Så dersom noen med tilknytning til kommunen kan grave litt, eller ta en runde med kamera, så er det meget bra. Se gjerne artikkelen om Eidsvoll som et eksempel på hvordan bilder kan brukes i en kommuneartikkel.

Obs, ikke glem å laste opp bilder på Wikimedia Commons, ikke minst fordi bildene da er tilgjengelig for de andre språkversjonene av artikkelen om kommunen! Våre svenske, danske, finske, tyske, engelske, franske, italienske (og andre) lesere vil jo og gjerne se bilder - og ligger de på Commons kan de nåes fra alle våre prosjekter. Husk at alle bilder på Commons må være frie, se eventuelt brukerportalen dersom du er usikker. Hvis du selv har tatt bildet, eller det er 70 år siden fotografen døde skal det mye til at det er problemer mht opphavsrett.

Dersom det er noen spørsmål ved opplasting så legg gjerne en melding på min diskusjonsside så skal jeg forsøke å hjelpe som best jeg kan. mvh - Ulf Larsen 8. aug 2007 kl. 14:38 (CEST)

Har selektert ut noen bilder fra commons som passer inn i artikkelen. Det er ganske mange bilder å velge mellom. --Jpfagerback 20. mar 2008 kl. 19:07 (CET)

Innbyggertall[rediger kilde]

I infoboksen og tabellen over kommunene er det avvikene innbyggertall, hvor stammer tallene fra? Mvh Røed (d · en) 2. jan 2008 kl. 01:01 (CET)

Problem med interaktiv tabell (Akershus' kommuner)[rediger kilde]

Muligheten for å sortere kommunene etter innbyggertall feiler; vi får 'alfabetisk' sortering av numeriske verdier.. Kort og godt, se selv, og fiks problemet. Jeg er ikke varm nok i trøya til å fikse det problemet..

TorSch 19. mar 2008 kl. 22:18 (CET)

Har nå sett at det samme skjer hvis jeg sorterer den venstre kollonnen, «Rangering».

TorSch 20. mar 2008 kl. 14:14 (CET)

Jeg tror det skal være i orden nå. Einar Myre 30. mar 2008 kl. 17:49 (CEST)

Koordinater lagt til[rediger kilde]

Har lagt inn koordinater, neppe helt korrekt, men i en slik geografisk artikkel som et fylke er så mener jeg vi bør ha koordinater tilgjengelig. Om noen ønsker å justere de så er det fritt frem. mvh - Ulf Larsen 5. jan 2010 kl. 14:27 (CET)

Vel, jeg er ikke sikker på om jeg er enig i at et fylke bør ha koordinater selv om det er geografirelatert. Koordinater egner seg best for fenomener som har en mye mindre utstrekning. Vi bruker vel ikke koordinater på elver heller? Og fylker er det så få av, at plasseringen angis tilstrekkelig presist med ord. Enn så lenge bare flytter jeg koordinatene ut av Oslo ;-) Hebue 12. nov 2010 kl. 21:58 (CET)

Taiga[rediger kilde]

Hvor stor del av fylket består av taiga? --Arrnesset (diskusjon) 8. des. 2013 kl. 20:46 (CET)Svar[svar]

Eksklave[rediger kilde]

Danner Asker og Bærum virkelig en eksklave? De har jo grense over sjø mot resten av fylket, hvilket jo er en relativt hyppig situasjon for mange av Norges øykommuner. Forøvrig er jo Sør-Trøndelags del av Fosenhalvøya i akkurat samme stilling som Asker og Bærum, uten at det er aktuelt å kalle Rissa til Osen eksklave i dette fylket. Foreslår å fjerne denne passusen. --Eivindgh 2. jan. 2014 kl. 16:05 (CET)

Enig. Ordet eksklave smaker av utenrikspolitikk og statsrett, og blir litt for stort i denne sammenhengen. mvh --M O Haugen (diskusjon) 2. jan. 2014 kl. 17:01 (CET)Svar[svar]
So be it. --Eivindgh 3. jan. 2014 kl. 10:17 (CET)

Fjernet redigering[rediger kilde]

Jeg har fjernet følgende redigering. Dels mener jeg det blir feil å skrive at Akershus grenser mot Hedmark i nord og øst, det bør holde med øst, dels mener jeg det som er lagt til om utvidelse av fylket bør avvente inntil det har funnet sted. Mvh. Ulf Larsen (diskusjon) 30. nov. 2016 kl. 18:57 (CET)Svar[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Akershus. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 27. jun. 2017 kl. 05:40 (CEST)Svar[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 3 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Akershus. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 27. jul. 2017 kl. 07:38 (CEST)Svar[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Akershus. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 7. aug. 2017 kl. 16:35 (CEST)Svar[svar]

Tettsteder i Akershus[rediger kilde]

Tabellen viser oss tettstedenes befolkningstall fra 2009. Nye tall har kommet i flere runder etter dette. Derfor mitt spørsmål: Bør vi rett og slett oppdatere tallene, eller bør vi legge på en ekstra kollonne (og dermed beholde 2009-tallene) for å ha en ide om differanse/statistisk utvikling? TorSch (diskusjon) 14. jul. 2018 kl. 22:36 (CEST)Svar[svar]

Jeg anbefaler at tallene oppdateres; det er vel ingen spesiell grunn til å bruke 2009 som sammenligningspunkt? I artiklene om det enkelte tettsted står det jo en mal med år-for-år-tall, for den som vil se utviklingen. Og når det gjelder oppdaterte tall, så har vi vel mal:tettsted til å oppdatere tall for oss. Det beste er antagelig å erstatte 2009-tallene med malen, linje for linje. Mvh M O Haugen (diskusjon) 15. jul. 2018 kl. 07:45 (CEST)Svar[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Akershus. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 21. feb. 2019 kl. 02:37 (CET)Svar[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Akershus. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 12. mai 2021 kl. 13:38 (CEST)Svar[svar]

Nye Akershus (nye fylker fra 2023)[rediger kilde]

Når det er vedtatt at tvangssammenslåtte fylker skal deles opp ila juni bør man vurdere å flytte siden til Akershus (1919-2019), og heller opprette en ny side for kommende Akershus. Dette er fordi at det ikke er gamle Akershus som bringes tilbake til live, men at det skal opprettes et helt nytt fylke som får navnet Akershus. Jeg tror det vil skape unødvendig (og uriktig) sammenblanding av gamle og nye Akershus hvis vi beholder siden for gamle Akershus. Revisjonen fra 27. mai 2022 kl. 00:58 Usignert, fra Bruker:Jeglikerpotet

Før gjenopprettelsen av egne fylker, etter Viken, må artiklene gjenspeile de kommunesammenslutninger og areal-endringer som er gjort. Blant annet at Røyken og Hurum er slått sammen med Asker, og sådan er overført fra Buskerud til Akershus, og at Rømskog er slått sammen med Aurskog-Høland, og sådan er overført fra Østfold til Akershus. Det er også grunn til å følge status for Lunner kommune. TorSch (diskusjon) 30. mai 2022 kl. 15:15 (CEST)Svar[svar]
Hvis man skulle anse Akershus etter 2024 som noe annet enn Akershus før 2019 fordi fylkets befolkning har økt med 5% og noen ganske tynt befolkede områder i ytterkanten av fylket, så kan man hvertfall ikke se på «Akershus (1919–2019)» som én og samme ting, når fylket mistet nesten halve befolkningen og sin soleklart største kommune i 1948. Selvfølgelig er realiteten at grensejusteringer er en helt naturlig del av den historiske utviklingen til både land, fylker/regioner og kommuner. «Oslo» som vi kjenner det siden 1948 er i sin geografiske utstrekning noe helt annet enn Oslo fra 1925 til 1947, og det samme gjelder et utall byer og regioner rundt om i verden. Alle områdene som det er snakk om å kanskje innlemme i det moderne fylket Akershus er historisk del av Akershus (len, stiftamt). Grensejusteringer, som innlemmelse av Hurumlandet i det moderne fylket, behandles naturlig i rammen av historieavsnittet i artikkelen her. --Bjerrebæk (diskusjon) 4. jun. 2022 kl. 19:51 (CEST)Svar[svar]