Dirty Duck

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Dirty Duck er en fiktiv tegneseriefigur som ble skapt av undergrunnstegneren Bobby London. Figuren, som er frekk, sigarrøykende and uten noe navn, opptrådte første gang i en usignert «kjellerstripe» under Dan O'Neills syndikaliserte tegneserie Odd Bodkins i 1970, og ble senere utviklet i Air Pirates Funnies #1 (Juli 1971). Senere havnet den i Playboy.

Historie[rediger | rediger kilde]

London skapte figuren Dirty Duck da han var lærling med serietegneren Dan O'Neill i slutten av 1970, og tegnet små vitsestriper med figuren som ble trykket som en stripe under O'Neills serie, derav betegnelsen «kjellerstripe». Stripen var usignert for å skjule det faktum at den ikke var blitt tegnet av O'Neill.

Dirty Duck opptrådte første gang som en fullstendig tegneserie i det beryktede første heftet av Air Pirates Funnies. Serien gikk også i den motkulturelle avisen Los Angeles Free Press i 1971.[1] Kort tid etter ble London kontaktet av utgiverne av humormagasinet National Lampoon hvor serien gikk i flere år ved siden av , Trots and Bonnie, serien til hans hustru Shary Flenniken. London flyttet Dirty Duck en gang rundt 1976 over til Playboy og hvor den gikk fram til 1987.[1] Etter en lengre pause begynte Playboy på nytt å trykke den, og hvor den fortsatt går.[2]

Figurene[rediger | rediger kilde]

Det er to hovedfigurer i Dirty Duck, begge er menneskelignende dyr, den sigarrøykende playboy-anden som vanligvis blir referert til «Mr. Duck» og dennes assistent, Weevil. De lever i et menneskelig samfunn og er ofte sett i selskap med nakne, menneskelige kvinner. Da serien gikk i Playboy var anden blitt en rik, eldre herre med et lidderlig anstrøk og en skarp, sardonisk tunge. Weevil var hans undertrykte, lidende tjener.

Annet[rediger | rediger kilde]

I 1975 kom en tegnefilm som het Dirty Duck, men det var et uautorisert bruk av navnet Dirty Duck og hadde ellers ingen med Londons serie å gjøre. Han forsøkte å saksøke produsenten Roger Corman og filmselskapet New World Pictures, men nådde ikke fram.

Både O'Neill som London var tegneserienostalgikere, og Dirty Duck er tegnet som en pastisj over George Herrimans klassiske serie Krazy Kat (1916–1944).

Bobby London har fått flere utmerkelser for sin serie, blant annet prisen Yellow Kid Award.

Et lite antall sider er blitt utgitt på svensk i bladet Etikett 1986.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Grandinetti, Fred M. (2004): Popeye: An Illustrated Cultural History. Jefferson, N.C.: McFarland. ISBN 078641605X. ss. 16.
  2. ^ London, Bobby (September 2010): «Dirty Duck». Playboy: s. 119.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]