Dinka

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
For det sveitsiske DJ-en, se Dinka (DJ)
En dinka og hans zebu, nær Wau.

Dinkaene er et folkeslag i det sørlige Sudan, som bor i sumpområdene i Bahr el Ghazal-regionen i Nil-bassenget, Jonglei deler av det sørlige Kordufan Upper Nile regionen.

De er stort sett jordbrukere som driver med kveg i leirer langs Nilen i den tørre årstiden og dyrking av hirse (anyanjang) i faste bosetninger i regntiden.

Det finnes om lag fem millioner dinkaer.[1] De er den største etniske gruppen i det sørlige Sudan. Dinkaene er svarte afrikanere som skiller seg markert fra de arabiske stammene i det nordlige Sudan. De er kjent for å være svært høye, ofte over to meter. Dinkakvinner var ettertraktede som slaver, og mange ble solgt til arabiske land så sent som i 1960-årene.

Dinkaene har ingen sentral politisk ledelse eller sosial struktur. I stedet finnes en rekke selvstendige men beslektede klaner. Tradisjonelt velges det en rituell høvding fra visse klaner, kjent som mester av fiskespydet", som fungerer som leder for hele folket.

Språk[rediger | rediger kilde]

Språket dinka eller «thuongjang» tilhører Nil-familien av språk, nærmere bestemt Chari-Nil-grenen av Nil-Sahara-familien. Dinka har et kompleks tonesystem. Ordet «dinka» betyr «folk». Språket skrives med et modifisert latinsk alfabet:

A/a Ä/ä B/b C/c D/d Dh/dh E/e Ë/ë Ɛ/ɛ Ɛ̈/ɛ̈ G/g Ɣ/ɣ I/i Ï/ï K/k L/l M/m N/n Nh/nh Ny/ny Ŋ/ŋ O/o Ö/ö Ɔ/ɔ Ɔ̈/ɔ̈ P/p R/r T/t Th/th U/u W/w Y/y

Religion[rediger | rediger kilde]

Tre fjerdedeler av dinkaene er kristne, som følge fra blant annet britisk misjon.

Dinkaenes jordbrukslivsstil gjenspeiles i deres tidligere dominerende religion. Denne animistiske tro kjenner en gud, Nhialic, som taler gjennom ånder som har tatt midlertidig bolig i enkelte mennesker for å bruke dem som talerør. Ofring av okser utført av «mesteren av fiskespydet» er sentralt i denne tro. Alder er en viktig faktor i kulturen, og unge menn går gjennom et rituale før de ønskes velkommen i de voksnes rekker, der de får skåret et merke i pannen.

Konflikter[rediger | rediger kilde]

De sørsudanske religionene og levesettene har ført til konflikt med det islamistiske regimet i Khartoum. Sudan People's Liberation Army, ledet av dinkaen Dr. John Garang De Mabior tok til våpen i 1983. Gjennom den 21 år lange borgerkrigen som fulgte har mange tusen dinkaer og andre folkeslag blitt massakrert av regjeringsstyrkene. Dinkaene har også vært involvert i en separat konflikt med Nuer-folket.

Velkjente dinkaer[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Ancient Historical Society Virtual Museum, 2010[ufullstendig referanse]

Kilder[rediger | rediger kilde]