Diapheromeridae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Diapheromeridae
Tragesoidea nigrofasciata (Necrosciinae)
Tragesoidea nigrofasciata (Necrosciinae)
Vitenskapelig(e)
navn
:
Diapheromeridae
Kirby, 1904
Norsk(e) navn: pinnedyr,
vandrepinner
Hører til: spøkelsesinsekter,
vingede insekter,
insekter
Antall arter: Ingen frittlevende arter i Norge
ca. 1200 i verden
Habitat: mest i tropiske (varme) områder.
Utbredelse: på land, i busker og trær
Delgrupper:

Diapheromeridae er en delgruppe av spøkelsesinsektene som igjen tilhører de «gresshoppelignende insekter». De er mestere i kamuflasje og ligner korte tynne pinner fra busker eller trær. Pinnedyr er enkle å holde i bur og enkelte arter er populære som kjæledyr.Utseende[rediger | rediger kilde]

Middelsstore til store, lange og tynne, pinnelignende dyr. Antennene er trådformede og forholdsvis lange, beina tynne uten påfallende pigger. Mange er vingeløse, mens andre kan ha store og fargerike bakvinger..

Levevis[rediger | rediger kilde]

Som andre spøkelsesisenkter er medlemmene i Diapheromeridae planteetere som gjerne finnes på busker og trær. De ligner sterkt på pinner og er utmerket kamuflert, særlig da de også beveger seg lite.

De har ufullstendig forvandling, eggene er relativt store, mørke og frølignende (dette gir dem trolig et visst vern mot rovdyr), og slippes ned på bakken. Fra disse klekkes nymfer som stort sett ser ut som mini-versjoner av de voksne (særlig hos de artene der de voksne er vingeløse). Mange arterm blant annet den kjente Carausius morosus, er parthenogenetiske og formerer seg ukjønnet.


Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]