Deutsche sozialdemokratische Arbeiterpartei in der Tschechoslowakischen Republik

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Deutsche sozialdemokratische Arbeiterpartei in der Tschechoslowakischen Republik
LandTsjekkoslovakia
Grunnlagt1919
IdeologiSosialdemokrati

Deutsche sozialdemokratische Arbeiterpartei in der Tschechoslowakischen Republik (DSAP, det tyske sosialdemokratiske arbeiderparti i Den tsjekkoslovakiske republikk) var et sosialdemokratisk parti i Tsjekkoslovakia som ble grunnlagt i 1919.

Partiets forløper var en arbeiderforening grunnlagt i Asch i det nordvestlige Bøhmen i 1863 som lokallag i Allgemeine Deutsche Arbeiterverein, og som var den første sosialdemokratiske organisasjon i keiserriket Østerrike.

Etter første verdenskrig konstituerte den tyske arbeiderbevegelsen i den nye staten Tsjekkoslovakia seg i september 1919 som Deutsche sozialdemokratische Arbeiterpartei in der Tschechoslowakischen Republik i Teplitz-Schönau. Samtidig ble Ludwig Czech valgt til partiets formann.

På 1920-tallet var DSAP det viktigste tyske partiet i Tsjekkoslovakia, og arbeidet for de tyskspråklige innbyggernes rettigheter i republikken. Partiet mistet imidlertid etter den økonomiske krisen fra 1929 mange sudettyske tilhengere. Samtidig vant Sudetendeutsche Partei stadig større oppslutning.

I 1938 ble Wenzel Jaksch valgt til Czechs etterfølger som partiformann.

Etter at Münchenavtalen i 1938 overførte Sudetenland til Tyskland ble sosialdemokrater forfulgt av det nasjonalsosialistiske regimet; 20 000 sosialdemokrater ble arrestert og ca. 2 500 sudettyskere sendt i konsentrasjonsleir, mens omkring 30 000 opposisjonelle sudettyskere flyktet til utlandet.

22. februar 1939 besluttet styret i DSAP å innstille alle aktiviteter i Tsjekkoslovakia og fortsette arbeidet i utlandet under navnet Treuegemeinschaft sudetendeutscher Sozialdemokraten.

Som følge av Beneš-dekretene og fordrivelsen av tyskere fra Tsjekkoslovakia etter annen verdenskrig ble partiet ikke grunnlagt på nytt etter krigen. Mange sudettyske sosialdemokrater deltok i gjenopprettelsen av SPD i Tyskland og SPÖ i Østerrike.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]