Det var en gang en sjømann

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Det var en gang en sjømann
orig. Det var en gång en sjöman
Generell informasjon
SjangerKomedie
Utgivelsesår1951
Prod.landSvensk
Lengde101 min.
SpråkSvensk
Bak kamera
RegiRagnar Frisk
ProdusentBengt Logardt
(produksjonsleder)
ManusforfatterBengt Logardt
Gösta Rybrant
MusikkCharles Redland
SjeffotografCurt Jonsson
KlippLennart Wallén
Foran kamera
MedvirkendeSonja Stjernquist
Bengt Logardt
Elof Ahrle
Prod.selskapAB Svea Film
Premiere20. august 1951
(Sverige)
Eksterne lenker

Det var en gang en sjømann (svensk: Det var en gång en sjöman) er en svensk filmkomedie fra 1951, i regi av Ragnar Frisk. Manuset ble skrevet av Bengt Logardt og Gösta Rybrant. Norske Jossie Pollard og Edel Stenberg medvirker.

Filmen ble spilt inn i AB Sandrew-Ateljéerna i Stockholm, Bogesunds slott i Vaxholm og i Stockholms havn.

Den hadde svensk premiere på kinoer i Stockholm, Göteborg og Luleå 20. august 1951.

Handling[rediger | rediger kilde]

Styrmann Öman går på bommen i den nordafrikanske byen Jazzablanca. En aften besøker han en kro, hvor en gruppe unge kvinnelige dansere fra Sverige opptrer. Lederen, Saga, oppdager bak kulissene at de er i klørne på en gangsterbande som bedriver hvit slavehandel. På kroa møter Öman den svenske lettmatrosen «Pricken» Holmberg fra båten «S/S Saga». De kommer overens om at Öman skal søke på den ledige styrmannsstillingen på «S/S Saga».

Når danseren Saga får vite om den svenske båten ser hun plutselig en mulighet for jentene til å unngå en skjebne verre enn døden. De flykter om natten og lykkes i å ta seg ombord - med «Undre Världen» og hans håndlanger etter seg. Gjennom en kraftfull inngripen av Öman og «Pricken» blir båten befridd fra inntrengerne. «Undre Världen» blir kastet over bord, mens jentene gjør seg usynlige.

Skipperen ansetter Öman. Når han og «Pricken» oppsøker sine lugarer finner de - til sin store overraskelse - de kvinnelige danserne som har gjemt seg der. Öman og «Pricken» bestemmer seg for å hjelpe jentene og skjule dem for den øvrige besetningen, spesielt skipperen - en ungkar og innbitt kvinnehater.

I rollene (kun krediterte)[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]