Det middelsaksiske åslandet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Det middelsaksiske åslandet (tysk: Mittelsächsischen Hügelland) er et uklart avgrenset landskap med åser mellom lavlandet og Erzgebirge i den sentrale delen av Fristaten Sachsen i Tyskland.

I nord strekker det seg omtrentlig fra samløpet hvor elvene Freiberger Mulde og Zwickauer Mulde flyter sammen til Mulde. Den fortsetter sørover langs Freiberger Mulde til Nossen og videre i dalen til elven Triebisch med kurs for Meißen. Grensen i øst forløper seg langs Meißen og fortsetter langs Triebisch i sørlig retning til Tharandtskogen og gjennom denne. I sør er landskapet avgrenset i en omtrentlig linje nord for byene FreibergChemnitzGlauchauWerdau. I vest går landskapets grense langs grensen til Thüringen, elven Pleiße og i en tenkt linje fra Frohburg til Muldes samløp ved Colditz. Ifølge enkelte kart i faglitteraturen grenser landskapet mot Lommatzscher Pflege og Oschatz-åslandet.

De viktigste elvene er Mulde og dets to sideelver Freiberger Mulde og Zwickauer Mulde. De største byene er Döbeln og Grimma.

Området har en avsetning fra istiden i form av løss, og kalles derfor også tidvis for et «løssåsland» (mittelsächsisches Lößhügelland). Det er overveiende benyttet av landbruk til frukt og grønnsaker (Obstbau og Gemüsebau) og har som sådan en svært høy bonitet. De lave åsene i landskapet er overeiende uten skog. Skog er bare å finne i dalsidene mot kryssende elver.