Derringer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Philadelphia Deringer, benyttet i mordet på president Lincoln av John Wilkes Booth

Derringer er en feilstavelse av etternavnet til Henry Deringer, en renommert våpensmed som spesialiserte seg på små lommepistoler. Mange kopier av den originale Philadelphia Deringer-pistolen ble lagd av andre børsemakere verden rundt, og navnet ble ofte feilstavet som derringer; denne feilstavelsen ble fort en fellesbetegnelse for alle lommepistoler, samt håndpistoler. Den originale Deringer-pistolen var en ettskudds munnladerpistol. Da patronen ble oppfunnet, ble det produsert pistoler i moderne form som fortsatt kalles derringer.

Design[rediger | rediger kilde]

En derringer er generelt den minste brukbare pistolen i et gitt kaliber. De ble ofte brukt av kvinner, da de lett kunne skjules i en håndveske. Derringervåpen spesielt designet for kvinner ble ofte kalt muffepistoler, på grunn av sin kompakte størrelse som lett kunne bæres i en muffe. Derringere er ikke repetervåpen, da mekanismen for halvautomatiske våpen eller revolvere ville gjort våpenet større, noe som ikke var ønskelig med slike kompakte våpen. De originale patronladede derringerene hadde kun ett skudd, vanligvis kaliber 10 mm (0.40 tommer) med stifttenning eller randtenning. Løpet ble ofte vippet til siden for å gi tilgang til kammeret for lading. Den berømte Remington derringeren doblet kapasiteten men beholdt den samme størrelsen ved å legge til et løp til over det første, og ble ladet ved å knekke løpene, slik som på en hagle. Hvert løp hadde et skudd, og et ledd på hammeren ble brukt for å velge hvilket løp som skulle avfyres. Remington derringeren var i kaliber 10.4 mm (0.41 tommer) med randtenning, og oppnådde stor popularitet. Kulen beveget seg sakte, med en hastighet på cirka 130 m/s (en moderne kule i .45 ACP har en utgangshastighet rundt på 260 m/s). Remington derringeren ble solgt fra 1866 til 1935.

Et lignende design som ofte ble gruppert som en derringer siden den ikke passet inn i andre kategorier er Semmerling pistolen. Det er en femskudds pistol i .45 ACP med en manuell repetermekanisme; tønnen trekkes manuelt fremover for å kaste ut den brukte patronen, og bakover igjen for å kamre neste skudd. Disse pistolene ble først lagd for den amerikanske hæren, og de få som ble gjort tilgjengelige i det sivile markedet er høyt ettertraktet på grunn av det kraftige kaliberet, liten størrelse og stor kapasitet. En annen militær pistol som virkelig er en derringer er FP-45 Liberator, et våpen i .45 ACP som var tiltenkt å bli sluppet bak linjene under andre verdenskrig.

Remington derringer designet er fortsatt i produksjon. Bond Arms, Cobra Arms og American Derringer lager alle over/under derringer i kaliber fra .22 Long Rifle til .45 Long Colt. De blir produsert hovedsakelig for Cowboy Action Shooting og som et våpen som kan bæres skjult. Det er det minste håndvåpenet som kan benytte store kaliber.

Philadelphia Deringer[rediger | rediger kilde]

Philadelphia Deringer er en liten perkusjonspistol designet av Henry Deringer (1786-1868) som ble produsert mellom 1852 og 1868. Det var et populært våpen som ble båret skjult, og ble mye kopiert av konkurrentene, noen ganger helt ned til merkingen.

Mordet av president Lincoln i 1865. Litografi på papir av Currier & Ives

Før man ladet en Philadelphia Deringer brukte man ofte å avfyre et par tennhetter for å tørke ut eventuell fukt i løpet, for å hindre et eventuelt ildavbrudd. Deretter ble den brukte tennhetten fjernet, og hammeren ble brakt til halvspent posisjon. 1.0-1.6 gram (15 til 25 grain) svartkrutt ble så tømt i løpet, fulgt av en blykule pakket i tøy. Ladningen ble stuket godt for å sikre at det ikke var noen luftlomme mellom kulen og kruttet. Poenget med tøystykket rundt kulen var å sikre at kulen lå godt mot kruttet og ikke flyttet seg. En ny tennhette ble deretter plassert på nippelen, og våpenet var da klart til å avfyres. Halvspent-stillingen på hanen var en form for sikring, og hindret at hammeren kunne falle mot tennhetten hvis avtrekkeren ble manipulert ved et uhell. Før man kunne avfyre våpenet, måtte hammeren spennes fullt opp. Nøyaktigheten til våpenet var veldig variabelt, og selv om fremsikter var vanlig, var det sjelden baksikter på våpenet; det ble benyttet mer som et 'pek og skyt' våpen fremfor et 'sikt og skyt' våpen, på korte distanser.

På grunn av sin størrelse og tilgjengeligheten på våpenet, hadde Deringere et renommé som et yndet våpen blant snikmordere. Den mest berømte Deringeren benyttet på denne måten ble avfyrt av John Wilkes Booth under mordet på Abraham Lincoln. Booths Deringer var unik i og med at riflingen i løpet var mot klokken, i stedet for den vanlige riflingen med klokken brukt på de fleste Philadelphia Deringerere.