Denny Doherty

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Denny Doherty
Denny Doherty 1968 (cropped).JPG
Født29. nov. 1940[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
HalifaxRediger på Wikidata
Død19. jan. 2007[1][5][2][3]Rediger på Wikidata (66 år)
Mississauga[6][7]Rediger på Wikidata
Beskjeftigelse Sanger, komponist, låtskriver[8][9][10], skuespiller[11][12]Rediger på Wikidata
Nasjonalitet CanadaRediger på Wikidata
Medlem av The Mamas and the PapasRediger på Wikidata
Utmerkelser Canadian Music Hall of Fame (1996)Rediger på Wikidata
Musikalsk karriere
Sjanger Popmusikk, folkemusikkRediger på Wikidata
InstrumentVokal
Aktive år1960
PlateselskapDunhill
Nettstedhttp://www.dennydoherty.com
IMDbIMDb

Stephen Gerrard Dennis «Denny» Doherty (født 29. november 1940 i Halifax, død 19. januar 2007 i Mississauga i Ontario) var en kanadisk sanger og låtskriver. Han var kjent som medlem i gruppen The Mamas and the Papas som hadde flere hits på 1960-tallet.

Tidlig karrière[rediger | rediger kilde]

Sammen med andre startet han i 1960 folkgruppen The Colonials i Montréal i Quebec. Da de fikk platekontrakt med Columbia Records, skiftet de navn til The Halifax Three og fikk en mindre hit med «The Man Who Wouldn't Sing Along With Mitch». I 1963 ble gruppen oppløst, ironisk nok på et hotell som het The Colonial.

I 1963, mens han var en av The Big Three, traff han Cass Elliot og de ble venner. Under en turné med The Halifax Three, møtte han John Phillips og hans nye kone, Michelle.

Noen måneder senere ble Dohertys band lagt ned, og han og Zal Yanovsky satt igjen pengelense i New York. Cass Elliot hørte om problemene og overbeviste sin manager om at de burde ansettes. Doherty og Yanovsky ble en del av The Big Three, som dermed bestod av fire medlemmer. Etter at enda flere hadde sluttet seg til bandet, byttet de navn til The Mugwumps- som ikke lenge etter også ble lagt ned.

Rundt denne tiden lette John Phillips' nye band etter en erstatning for tenoren Marshall Brickman som hadde forlatt gruppen og startet en karriere som manusforfatter for TV. Bandet trengte en ny sanger fort, siden dette skjedde mens de var på turné. Doherty, som da var arbeidsledig, overtok Brickmans plass. Etter at New Journeymen ble oppløst i begynnelsen av 1965 ble Cass Elliot bedt om å bli med i et nytt band, The Magic Circle og seks måneder senere, i september 1965, underskrev de en platekontrakt med Dunhill Records. Etter at de hadde skiftet navn til The Mamas and the Papas begynte innspillingen av debutalbumet, If You Can Believe Your Eyes and Ears.

Slutten på The Mamas and the Papas [rediger | rediger kilde]

Sent i 1965 utviklet Denny Doherty og Michelle Phillips et forhold. De greide å holde det hemmelig lenge, mens bandet nøt sin suksess, men til slutt ble det oppdaget.

Etter at forholdet ble kjent, flyttet John og Michelle Phillips ut fra leiligheten de delte med Doherty, men bandet holdt fremdeles sammen. I juni 1966 avga bandet, støttet av plateselskapet, en uttalelse der det ble offentliggjort at Michelle Phillips ikke lengre skulle være en del av bandet. Hun ble raskt erstattet av Jill Gibson, produsenten Lou Adlers kjæreste. Hennes deltagelse i bandet varte i to og en halv måned, og i denne perioden begynte Doherty å drikke mye.

Siden gruppens fans fortsatte å spørre etter Michelle Phillips, men også på grunn av John, ble hun tatt inn i bandet igjen i slutten av august 1966. Jill Gibson ble takket for sin innsats og forlot the Mamas and the Papas. Etter at Michelle kom tilbake, hadde gruppen mistet inspirasjonen og retningsfølelsen. Mens de holdt på å lage et nytt album, forlot Cass Elliot gruppen, noe som betød slutten for The Mamas and the Papas. Bandet bekjentgjorde at de opphørte på slutten av sommeren 1968.

Senere år[rediger | rediger kilde]

Etter at The Mamas and The Papas opphørte forble Elliot og Doherty venner, men Doherty fortsatte å drikke for å glemme Michelle Phillips. Ikke lenge etter at bandet var lagt ned, ble Cass Elliots soloshow en suksess. Hun fridde til Doherty, noe han sa nei til. Han ble lamslått og sjokkert da Elliot døde i 1974. Han og de andre medlemmene i bandet var i begravelsen.

Doherty var produsent for et show kalt Dream a Little Dream som forteller historien om The Mamas and The Papas sett fra hans side. Showet ble godt mottatt og fikk gode kritikker.

Doherty døde av en nyresykdom[13] i sitt hjem i Mississauga, Ontario 19. januar 2007.

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ a b Encyclopædia Britannica Online, Encyclopædia Britannica Online-ID biography/Denny-Doherty, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
 2. ^ a b Filmportal.de, Filmportal-ID 2c0778cda0f54d578accd115bfed8bf8, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
 3. ^ a b Find a Grave, Find a Grave 17567011, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
 4. ^ Social Networks and Archival Context, SNAC Ark-ID w69s6f23, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
 5. ^ Autorités BnF, data.bnf.fr, besøkt 10. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
 6. ^ www.nytimes.com[Hentet fra Wikidata]
 7. ^ www.abc.net.au[Hentet fra Wikidata]
 8. ^ www.worldatlas.com[Hentet fra Wikidata]
 9. ^ www.allmusic.com[Hentet fra Wikidata]
 10. ^ www.allmusic.com[Hentet fra Wikidata]
 11. ^ www.ew.com[Hentet fra Wikidata]
 12. ^ moviediva.net16.net[Hentet fra Wikidata]
 13. ^ www.cbc.ca

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]