Denis Calvaert

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Denis Calvaert
Født1540[1]Rediger på Wikidata
Antwerpen
Død17. mars 1619[2][3][4][5]Rediger på Wikidata
Bologna (Italia)
Beskjeftigelse
NasjonalitetDe sørlige Nederlandene

St. Katarinas mystiske ekteskap

Denis Calvaert eller Denys Calvaert (Antwerpens «Liste over Kunstnere» eller «Liggeren» (1556-157) har oppført hans navn som Caluwaert) (født 1540 i Antwerpen, Belgia, død 17. mars 1619 i Bologna, Italia) var en flamsk maler av landskap og religiøse motiver.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Han bodde for det meste i Italia hvor han var kjent som Il Fiammingo (Flamlenderen). Calvaert bedrev grundige studier av arkitektur, anatomi og historie. Han var overordentlig nøyaktig når det kom til perspektiv. Hans koloritt er fyldig og rik, hans utførelse elegant og nøyaktig, og, selv om det finnes en besværlig stillhet i hans skikkelsers bevegelser og en akademisk manierisme i hans komposisjon, var han langt foran sine rivaler i komposisjon og kolorering. Hans hovedverker kan ses i Bologna, Firenze, St. Petersburg, Parma og Caen, og det har blitt laget etsninger av mange av hans malerier. Han hengav seg til sin kunst, og var svært respektert i Bologna.

Etter å ha studert landskapsmaleri en tid i sin fødeby, studerte han først under Christiaen van Queecborn.

Deretter reiste han til Bologna, hvor han arbeidet under Prospero Fontana. Hans malerier viser flamsk manierisme og ser ut til å være en italieners verk. Fra Bologna dro han til Roma i 1527, hvor han assisterte Lorenzo Sabbatini i hans arbeider i det pavelige palasset i Vatikanstaten.

Han vendte tilbake til Bologna og grunnla et akademi. Han hadde et antall prominente unge lærlinger, innbefattet Guido Reni, Giovanni Battista Bertusio, Francesco Albani og Domenichino. Men disse ble snart lokket til seg av Annibale Carracci, som ville få dem til å utføre prominente oppdrag i Roma. Vicenzio Gotti og Giacomo Semenza arbeidet også i hans akademi, men dro senere for å arbeide med Guido Reni. Vincenzo Spisanelli og Gabriello Ferrantini var også blant de som jobbet i akademiet.

Calvaert ble respektert av sine kollegaer, Ludovico Carracci, lederen av det rivaliserende arbeidsverkstedet, var tilstede i hans begravelse og tok med ham alle sine elever. Hans verker er særlig beundret for sin komposisjon og koloreringen de utstråler.

Et av hans mesterverker, «St. Mikael», finnes i Bologna, og de fleste av hans verker finnes i nasjonalmuséet i Bologna.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ RKDartists, rkd.nl, besøkt 23. august 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Archive of Fine Arts, cs.isabart.org, abART person-ID 58601, besøkt 1. april 2021[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Autorités BnF, BNF-ID 14639923p[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ Benezit Dictionary of Artists, oppført som Denys or Dionys Calvaert, Benezit-ID B00030693, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ Biografisch Portaal, «Denis Calvart», Biografisch Portaal number 74065418[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]