Den ville gjengen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Den ville gjengen
orig. The Wild Bunch
Generell informasjon
SjangerWestern
Utgivelsesår1969
Prod.landUSA
Lengde134 min.
SpråkEngelsk
Aldersgrense16 (klippet versjon) (1969) (Norge)
Bak kamera
RegiSam Peckinpah
ProdusentPhil Feldman
ManusforfatterWalon Green (story)
Roy N. Sickner (story)
Sam Peckinpah
Walon Green
MusikkJerry Fielding
SjeffotografLucien Ballard
Foran kamera
MedvirkendeWilliam Holden
Ernest Borgnine
Robert Ryan
Edmond O'Brien
Warren Oates
Ben Johnson
Prod.selskapWarner Bros.
Premiere18. juli 1969 (USA)
Eksterne lenker

Den ville gjengen (originaltittel: The Wild Bunch) er en amerikansk westernfilm fra 1969 regissert av Sam Peckinpah. I hovedrollene finner vi blant annet William Holden, Ernest Borgnine, Warren Oates, Ben Johnson, Strother Martin og Bo Hopkins.

Handling[rediger | rediger kilde]

Året er 1913: En gjeng amerikanske bankranere har flyttet virksomheten over til Mexico, men forfølges av jernbaneselskapets premiejegere. Banden har bare en moralregel – lojaliteten overfor hverandre – men det synes å være en dyd mer en resten av omgivelsene. Når en av gjengens medlemmer drepes av den meksikanske bandittgeneralen Mapache går de i åpen strid med hans menn, en strid som også kommer til å bli deres siste.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Filmen ble kjent blant annet for en temmelig voldelig sekvens under et voldsomt bankran og det endelige oppgjøret med den meksikanske hæren. Ble nominert til to Oscar i 1970.

På overflaten handler The Wild Bunch om de siste krampetrekningene til den klassiske amerikanske "outlaw'en". Den tegner et bilde av et USA som er i ferd med å støvsuge de siste geografiske hjørnene for eventyrlyst, selvjustis og "loven vest for Pecos". Det er omveltningens tid, overgangen fra natur til kultur. Et sivilisert samfunn har ikke plass til de gamle, voldelige vigilantene som satte sitt preg på pionèertiden. Det var også dem som mente at den var en samtidskommentar og at den krititserte den voksende volden mot hjemlandets student-opprørere og den blodige intervensjonen i Vietnam.

Filmen ble i 1970 nominert til to Oscar. I 1999 ble filmen funnet betydningsfull nok ("culturally, historically, or aesthetically significant") av USAs Library of Congress til å bli bevart av deres National Film Registry.

I Norge[rediger | rediger kilde]

Filmen ble først forbudt i Norge, men ble etter flere klipp sluppet med 16 års aldersgrense. Kommentar fra filmsensuren: Tillatt fra 16 år 13.10.1969 etter at firmaet klippet 37 meter og Statens filmkontroll klippet: 1 akt. blodige nedskytinger fork. 3+1+1 = 5 m. kvinnen som trampes ned av en hest 3 m. banditten som dreper tre menn og selv blir drept 15 m. blodig nærbilde av den sårete banditten 1+1 = 2 m. 7 akt. en av banden blir slept i tau etter en bil fork. 3 m. Angelos blodige ansikt 2 m. Angelos strupe kuttes 0.3 m. blodsprut fra generalen 0.2 m. nedskytinger 4+4 = 8 m. kvinnen som brukes som skjold 4.5 m. 8 akt. massenedskytinger med mitraljøser og nærbilder av blodige ofre 7+5+9 = 21 m. blodige ofre 4 m. blodige ofre 1 m. = 69 m.

I rollene[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]