Den ungarske garde

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Magyar Gárdas symbol
Magyar Gárda i dets kulturelle rolle, hvor et kor synger i byen Békéscsaba

Den ungarske garde (ungarsk: «Magyar Gárda») er en høyreekstrem[1], nasjonalistisk paramilitær bevegelse i Ungarn. Den ble grunnlagt gjennom en «lojalitetsed til Ungarn» av dets medlemmer i Budaslottet i Budapest i august 2007.[2] Bevegelsen støttes av, og utviklet seg ut fra, det høyreradikale partiet Jobbik.[3] En av Magyar Gárdas grunnleggere, Gábor Vona er partileder i Jobbik.

Organisasjonens fulle navn er Magyar Gárda Hagyományőrző és Kulturális Egyesület (norsk: «Foreningen for Den ungarske garden til beskyttelse av tradisjoner og kultur»)[1]

Forhold til Jobbik[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Jobbik

Magyar Gárda har utviklet seg med utgangspunkt i partiet Jobbik, og partiets nåværende leder, Gábor Vona var en av Magyar Gárdas stiftere. Både Magyar Gárda og partiets nære relasjoner til denne er kontroversielt, og 10. mars 2008 trakk tre sentrale personer i Jobbik (Dávid Kovács, en av partiets stiftere og første leder, Ervin Nagy, komiteleder og Márton Fári, tidligere leder av partiets etiske komite) seg fra partiet som følge av denne tette kontakten, og utstedte en erklæring hvor de hevdet av «Jobbik har blitt uadskillelig fra Garden, og tar slik ansvar for noe det i det lange løp ikke kan kontrollere».

Uniformering[rediger | rediger kilde]

Magyar Gardas uniform

Gardens utseende bringer tankene hen til det fascistiske Pilkorset.[3] Uniformen består av svarte støvler, svarte bukser med hvit skjorte og svart vest med en løve på ryggen og et våpenskjold foran. De bærer skyggeluer og rød- og hvitstripede skjerf. Gardens våpenskjold er basert på den såkalte Ungarske Emeric og består av rød-hvite horisontale striper med 9 gyldne løver plassert på fire røde striper (3-3-2-1 løver per stripe. Løvene symboliserer forskjellige dyder; de første tre løvene står for styrke, tapperhet, disiplin (soldatens dyder); de to neste for ære, stolthet, utholdenhet (borgerens dyder); de to neste for tiltro og renhet (det offentliges dyder)og den siste for visdom (lederens viktigste dyd).

Målsetting[rediger | rediger kilde]

Gruppen hevder selv at deres mål er «å forsvare det fysisk, psykisk og mentalt forsvarsløse Ungarn»[1].[4] Andre, som tidligere statsminister Ferenc Gyurcsány og den internasjonale presse, sammenligner bevegelsen med den nasjonalsosialistiske Sturmabteilung i Weimarrepublikkens Tyskland.[5][6]

Magyar Gárda har blitt beskyldt for å stå bak flere voldelige angrep på romer i Ungarn den siste tiden. Flere av disse angrepene har ført til regelrette drap.[7]

Forbud[rediger | rediger kilde]

Den ungarske påtalemyndigheten saksøkte bevegelsen, og anklaget denne for å ikke fylle kriteriene til å være en forening. Saken ble utsatt en rekke ganger, og da den endelig kom opp, blokkerte medlemmer av bevegelsen adgangen for journalister til rettsforhandlingene.

16. desember 2008 avsa retten i Budapest (Fővárosi Bíróság, tilsvarende den norske tingretten) kjennelse hvor Magyar Gárda ble oppløst, da retten slo fast at bevegelsen stred mot de minoritetsrettighetene som er garantert i den ungarske konstitusjonen. Bevegelsen anket avgjørelsen, men dette ble i første omgang opprettholdt av ankeinstansen (Fővárosi Ítélőtábla) den 2. juli 2009. Etter denne kjennelsen uttalte representanter for bevegelsen at de ville vurdere anke til den ungarske høyesterett, og om nødvendig helt til Den europeiske menneskerettsdomstol i Strasbourg og hevdet at det ungarske rettsvesen ga etter for politisk press.

Reorganisering[rediger | rediger kilde]

Etter forbundet har bevegelsens ledere arbeidet for å omorganisere denne som en vanlig samfunnsmessigorganisasjon med navn Magyar Gárda-stiftelsen, og vært aktiv innen kulturelle og nasjonsbyggende aktiviteter, i stedet for politiske aksjoner. Den har avholdt minst ytterligere en edsavleggende seremonier, og planlegger flere rundt i landet.

Landets myndigheter protesterer på bevegelsens fornyede aktiviteter[8] og påtalemyndigheten hevder at den nye organisasjonen er et forsøk på å omgå rettskjennelsene. I februar 2010 vedtok det ungarske parlamentet en lov som skjerper straffer for dem som deltar i forbudte organisasjoner.[9]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]