Den tropiske stormen Allison

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Den tropiske stormen Allison var en tropisk storm som rammet Sørøst-Texas i orkansesongen i juni 2001. Den var første storm i sesongen, i tillegg varte Allison uvanlig lenge for en junistorm, og den holdt seg tropisk eller subtropisk i 15 dager. Stormen utviklet seg fra en tropisk bølge i nordlige Mexicogulfen den 4. juni 2001, og traff øvre Texas-kysten like etter. Den drev nordover gjennom staten, snudde mot sør, og drev tilbake ut i Mexicogolfen. Stormen fortsatte videre mot øst-nordøst, gjorde landfall i Louisiana, og fortsatte sørøst i USA og Midtatlanteren. Allison var første storm siden Tropisk Storm Frances i 1998 som rammet kystlinjen i nordlige Texas.[1]

Stormen etterlot kraftige regnskyll med opptil 1 000 mm nedbør i Texas. Verst flom forekom i Houston, der Allison gjorde mest skade: 30 000 mennesker ble hjemløse etter at stormen flommet over 70 000 hus og ødela 2 744 hjem. Sentrum av Houston var oversvømmet og forårsaket skade på sykehus og næringsbygninger. Tjuetre mennesker døde i Texas. Allison forårsaket $ 5,5 milliarder i skade og 41 dødsfall. Bortsett fra Texas var Louisiana og sørøstlige Pennsylvania verst rammet.

I etterkant av stormen erklærte President George W. Bush 75 counties langs Allisons vei som katastrofeområder, slik at innbyggerne kunne søke om hjelp. Allison er den eneste tropiske storm som har beholdt sitt navn historisk uten å ha nådd orkan styrke.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ John P. Ivey (2002). «Flood Safety and Tropical Storm Allison» (PDF). Besøkt 15. mai 2006.