Den store parade

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Den store parade
orig. The Big Parade
Generell informasjon
FilmtypeStumfilm
SjangerKrigsdrama
Utgivelsesår1925
Prod.landUSA
Lengde91 min.
Bak kamera
RegiKing Vidor
ProdusentIrving Thalberg
Basert påPlumes
SjeffotografJohn Arnold
KlippHugh Wynn
Prod.selskapMetro-Goldwyn-Mayer
DistributørLoew's Incorporated
Eksterne lenker

Den store parade (originaltittel: The Big Parade) er en amerikansk stum krigsfilm fra 1925 regissert av King Vidor. I 1992 ble filmen inkludert i National Film Registry, et utvalg av filmer til bevaring i det amerikanske nasjonalbiblioteket Library of Congress, filmer som regnes som «kulturelt, historisk og estetisk betydningsfulle».

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

I USA tidlig i 1917 får James "Jim" Apperson (i motsetning til sin hardtarbeidende bror) problemer med deres rike far, en forretningsmann. Kort tid senere kommer USA inn i første verdenskrig. Jim informerer sin bekymrede mor om at han ikke har til hensikt å verve seg til det amerikanske militæret, men faren hans truer med å sparke ham ut av hjemmet hvis han ikke verver seg. Jim blir senere overtalt av sine kamerater til å verve seg, noe som også gjør faren hans veldig stolt.

I løpet av den militære treningen blir Jim snart venn blant andre med bygningsarbeider Slim, og bartender Bull fra Bronx. Enheten deres sendes etter hvert til Frankrike, hvor de havner på en gård i Champillon, Marne. Flere av de amerikanske soldatene blir snart tiltrukket av Melisande, hvis mor eier gården. Hun blir etter hvert forelsket i Jim, til tross for at de ikke kan snakke hverandres språk. Senere blir Jim og hans enhet beordret til fronten. Senere havner Jim på sykehus, etter å ha blitt skadd i krigen. Men han blir bekymret for Melisande og moren hennes, og forsøker å finne dem igjen. Men de har allerede forlatt gården sin, på grunn av krigen.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]


Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]