Den store Gatsby

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
For filmen fra 1974, se Den store Gatsby (film). For filmen fra 2013, se Den store Gatsby (2013)

Den store Gatsby (engelsk originaltittel: The Great Gatsby) er en roman av den amerikanske forfatteren F. Scott Fitzgerald. Den utkom for første gang i USA i 1925.

Boken ble filmatisert i 1974 med Robert Redford og Mia Farrow i hovedrollene, og igjen i 2013 med Leonardo DiCaprio, Carey Mulligan og Joel Edgerton.

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

Våren 1922 reiser Nick Carraway – en Yale University-student fra Midtvesten og en veteran fra første verdenskrig – til New York City for å få jobb som obligasjon-selger. Han leier en bungalow i landsbyen West Egg på Long Island, ved siden av en luksuriøs eiendom bebodd av Jay Gatsby: en gåtefull mangemillionær som arrangerer blendende fester på eiendommen sin. En kveld spiser Nick sammen med en fjern slektning, Daisy Buchanan, i den fasjonable byen East Egg. Daisy er gift med Tom Buchanan, en tidligere Yale-fotballstjerne som Nick kjente i studietiden. Paret har nylig flyttet fra Chicago til et herskapshus, på den andre siden av bukten fra Gatsbys eiendom. Der møtes Nick og Jordan Baker, en barndomsvenn av Daisy. Jordan betror Nick at Tom har en elskerinne, Myrtle Wilson.

Ett par dager senere følger Nick motvillig en full og opphisset Tom til New York City med tog. Underveis stopper de ved en garasje bebodd av mekaniker George Wilson og hans kone Myrtle. De fortsetter til en liten leilighet i New York, som Tom har leid for å prøve seg på Myrtle. Flere gjester ankommer, men Tom slår Myrtle og brekker nesen hennes etter at hun nevner Daisy. En morgen mottar Nick en formell invitasjon til en fest ved Gatsbys herskapshus. Når han først er der, begynner han å drikke tungt til han møter Jordan. Men når Nick prater med henne, blir han oppsøkt av en mann som presenterer seg som Jay Gatsby og insisterer på at både han og Nick tjenestegjorde i 3. infanteridivisjon under første verdenskrig. I slutten av juli spiser Nick og Gatsby lunsj, og Gatsby forsøker å imponere Nick med historier om hans heltemot under krigen og tiden hans ved Oxford University. Etterpå møtes Nick og Jordan på Plaza Hotel. Jordan avslører at Gatsby og Daisy først møttes når Gatsby var offiser i American Expeditionary Force. De ble forelsket.

Men etter at Gatsby ble utplassert i utlandet, giftet Daisy seg motvillig med Tom. Gatsby håper at hans nyvunne rikdom og blendende fester vil få Daisy til å revurdere forholdet deres. Gatsby bruker Nick til å iscenesette en gjenforening med Daisy, og de to innleder en seksuell affære. Tom oppdager denne affæren i september. Gatsby insisterer på at Daisy aldri har elsket Tom. Men Daisy sier at hun elsker både Tom og Gatsby, noe som opprører begge to. Tom avslører at Gatsby er en svindler, og at alle pengene hans egentlig kommer fra å selge hjemmebrent. Etter å ha hørt dette velger Daisy å bli hos Tom. Tom ber hånlig Gatsby om å kjøre henne hjem, vel vitende om at Daisy aldri vil forlate ham.

Når de returnerer til East Egg, kjører Gatsby og Daisy forbi Wilsons garasje, og bilen deres treffer Myrtle ved et uhell og dreper henne umiddelbart. Gatsby avslører for Nick at Daisy kjørte bilen, men at han har til hensikt å ta på seg skylden for ulykken for å beskytte henne. Nick oppfordrer Gatsby til å flykte for å unngå straffeforfølgelse, men han nekter. Etter at Tom har fortalt George at Gatsby eier bilen som traff Myrtle, antar en fortvilet George at eieren av kjøretøyet må være Myrtles kjæreste. George skyter Gatsby i herskapshusets svømmebasseng, og begår deretter selvmord.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]